Sakfrågor, attityder och kusliga mängder tålamod

Jag har förstått att några retat sig på mitt förra inlägg om riksdagsdebatten i förra veckan. Man tyckte helt enkelt att debatten i just ”fjälljaktsfrågan” var ett lågvattenmärke och historiskt dålig. Jag kan hålla med om att alliansen fortfarande inte imponerar i sin argumentation för sitt märkliga agerande i fjälljaktsfrågan och Helén Pettersson (s) briljerade med en imponerande sakkunksap och med välslipade argument gjorde hon tydligt hur felaktigt beslutet om ”lika jakt för alla nationaliteter” faktiskt var.

Att denna debatt skulle ha varit direkt dålig håller jag dock inte med om. Det blev, efter några svängomar med gamla och dåliga argument från alliansens sida, tydligt att det numera är frågan om ”jobblinjen” som huvudargumentet för agerandet från alliansens sida. Det är i mina ögon ett fall framåt. Efter att vi nu ”dödat” argumentationen om EU-direktiv och annat så återstår bara den mer ideologiska frågan om jobben. Här behöver vi inga jurister med expertkunskaper för att argumentera, bara lite vanligt sunt förnuft. Ingen seriös näringsidkare kan idag i större omfattning sälja fjälljakt med rak rygg. Det är helt enkelt omöjligt att med någon form av framförhållning kunna planera och sälja fjälljakt då jakttrycket innebär att stora områden kan vara avlysta redan efter en mycket kort tid. Således tycker jag att det är tämligen självklart att regeringens beslut mot bakgrund av ”jobblinjen” i fjälljaktsfrågan var direkt kontraproduktivt och därmed ser jag att vi närmar oss slutet på denna fråga, argumenten för regeringens agerande tryter och jag har svårt att se vad som ska komma härnäst.

Nu var det dock inte detta mitt förra inlägg försökte belysa. Jag var, och är, fortfarande mycket glad över den positiva bild som samtliga talare gav av jakten och jägarna i Sverige. Ingen enda fråga löses idag genom ett enda slag med sakargument, snarare belägring och utnötningstaktik. Titta på fjälljaktsfrågan, rovdjursfrågan, trafikeftersöksfrågan, blyfrågan… Samtliga dessa frågor kräver näst intill sjuklig envishet och tålamod för att kunna drivas åt rätt håll. Då är det enormt viktigt med förtroende och en positiv grundsyn från politikernas sida. Att genom kortsiktiga utspel och ivrigt  agiterande på barrikaderna vinna en ”dylik” fråga går inte, här måste man vinna och förtjäna ett förtroende som ger oss möjlighet att ens få diskutera med de som bestämmer. Det är det jag menade var så positivt med förra veckans debatt, vi har förtroendet och vi har en god grund just nu för att driva några viktiga frågor. Att det sedan inte var varken första eller sista gången sakargumenten, i detta fall från alliansens sida, föreföll såväl mossiga som illa genomtänkta är en helt annan sak.

3 Kommentarer
  1. Daniel says:

    K-län: Läs sista ordet i rubriken igen… Tålamod, och gärna sjukliga mängder av den varan, är vad som behövs för att fortleva med förståndet någorlunda i behåll i dagens jaktdebatt. Nu tror jag som du att utförsbacken är nära i just eftersöksfrågan och jag ska be att särskilt få återkomma med ett inlägg i den frågan inom kort.

    Jag ska be att få tacka för din tacksamhet men spar den gärna en stund till. Vi ska ta frågan i mål och då får du gärna sända en tacksamhetens tanke, men låt oss förtjäna den på allvar först.

  2. K-Län says:

    En upphetsande debatt Daniel ?
    Ja.. jo.. det kan man kanske tycka, men i frågan om godtagbar ersättning till landets eftersöksjägare var tongången rätt enig trots allt, och fattas bara annat! Och det var tämligen självklart till och med över partigränserna ATT ersättning skulle komma.
    Tycker mig känna igen tonen, dvs ATT allt är klappat och klart!
    Var inte så fallet redan januari 2009? följt av mars 2009 som sedemera blev ?? Ja vad blev det av detta ! jo jägarna skulle själva stå för fiolerna som vanligt, men denna gången med det lilla tillägget genom medel ur viltvårdsfonden !

    På 12 år så har det bytts regeringar ett antal gånger, och detta problem (ersättningen) kan omöjligen vara en nyhet för något parti oavsett färgton i loggan.. problemet har funnits hela tiden.
    Så jag ser ingen anledning till att ropa hej riktigt ännu, men jag måste ändå tillstå att det väcker förhoppningar inför framtiden.

    Uppförsbacken har varit osedvanligt lång i denna frågan, men tillslut så måste även denna fråga få ett uns av utförslut och medgång.

    Med detta så vill jag skicka ett tack till dig Daniel samt alla övriga inblandade ifrågan om en godtagbar ersättning till landets 6000 eftersöksjägare i landet.

  3. Anonym says:

    Tack för din utvidgade kommentar från den intressanta riksdagsdebatten Daniel. Jag delar den bild du ger helt och hållet. Nu är det ju för första gången tydligt hur Alliansen resonerar i fjölljaktsfrågan. Det är i grunden bra med denna tydlighet även om det svider att regeringen inte lyssnade på Helén Petterssons argument.

Kommentering är stängd.