Grävlingsmånaden är här!

Så har då den årliga grävlingsmånaden med tillhörande telefonanstormning börjat. Nu runt Valborg far stadsborna ut till sommartorpet för första gången och upptäcker till sin fasa att det bor främlingar under golvet.

 

Ofta kan det ta ett tag innan främlingarna ger sig till känna med följden att man hunnit ta sig ett glas vin eller en fredagsgrogg vilket brukar kunna leda till tämligen spirituella samtal… Priset tar nog en farbror från fjolåret som läst ett tips i veckotidningen Allers om att diesel i öppningarna i torpargrunden skulle vara verkningsfullt. Nu hade han grunnat en stund på altanen och behövde expertisens hjälp. ”Nog är det väl ändå meningen att man ska tända på också?” hördes i luren och jag visste ärligt talat inte om jag skulle skratta eller gråta.

 

Faktum är att man ibland blir rätt oroad och förfärad av ”vanligt” folks blodtörst när grävlingarna flyttar in under golvet eller rådjuren härjar i rabatten. Det känns då trots allt rätt bra att man vänder sig till jägarna för hjälp, även om det är sent på lördagskvällen, vi kan det vilda och vårdar det dessutom.

 

PICT1607.JPG

3 Kommentarer
 1. Bengt Fogmark says:

  Jag skulle vilja säga att vid den tidpunkt som du anger ar vi i Skredsviks Hälleberg dragit i oss en hel dunk med hembränt. Den jakt vi då bedriver är med fälla där vi fångar Mård. I vårt bakfulla tillstånd har vi inte hjärta att avliva mårdarna med sina gulliga bruna små ögon så vi släpper ut dem.

 2. Daniel says:

  Hej

  Jag är jägare, jag respekterar viltet, när jag går ut i skogen är inte
  tanken att skjuta det som härjar mest, även om suget efter guldbockens närvaro kan göra en sugen.
  Grävlingen är ju lovlig året runt, utan att den börjar den 1 aug har ju ingen betydelse, du får ändån skjuta om den kommer in på trädgården och orsakar skada, vilket är helt rätt.
  Men det jag vet inträffar i största grad är att fel djur skjuts, det är oftast nu under denna så kallade ””Grävlingmånad”” som de också har små ungar liggande i grytet.
  Det är nu i störst sannolikhet en vuxen grävling som skjuts väldigt ofta ute på sitt födosök, detta för att finna mat till sig själva och så de kan försörja sina ungar, då sitter en jägare med ett laddat vapen och tvekar inte att avlossa bössan.

  Jag ser att de är en unggrävling som skjutits, vilket är helt korrekt och rätt gjort, det är en grävling som kan tas bort.

  Runt om i landet ser det inte ut så här, då har en grävling hona skjutits och ungarna får svälta i grytet, det är inte jaktligt, det är inte jakt, Jakt är en fråga om omdöme, att rätt djur ska tas bort.

  Jag jagar under jaktiden, att kalla det viltvård gernom att skjuta bort en hona, vilken llögn.
  Låt djurerna va, så möter vi dem tillsammans i augusti:D

Kommentering är stängd.