Åsa Romson gör en omvänd pudel!

Politik sägs vara konsten att hindra människor från att blanda sig i det som angår dem. Åsa Romsons senaste utspel visar med all önskvärd tydlighet att hon kommer att göra allt för att vi som lever med varg inte ska ha något att säga till om, om hon hamnar i regeringsställning.

Efter gårdagens jätteblunder i riksdagsdebatten där hon anklagade både regeringen och forskarna för korruption förväntade sig alla en pudel. Olof Liberg kände sig kränkt och blev uppriktigt förbannad, så också SLUs rektor. Romson var snabb med att redan igår via sin pressavdelning påpeka att hon INTE syftade på Olof Liberg utan helt andra forskare. Idag förtydligar hon vad hon menar. Hon pekar ut alla forskare som lämnat underlag till regeringen, men beklagar fortfarande att Liberg kände sig träffad.

Så vad är det egentligen Miljöpartiet och Åsa Romson vill ha sagt?  Är det så att miljöpartiet anser att alla forskare som inte tycker som hon är köpta? Det betyder väl i sin tur att de ”frustrerade forskarna” som hon refererar till är de som ska bestämma hur forskningsresultat får användas. I Åsa Romsons värld måste alltså forskare godkänna hur deras resultat får användas. Om det t ex visar sig att selektiv jakt på varg kombinerat med nya gener sänker inaveln snabbare i en mindre stam än i en stor. Får regeringen då inte använda sig av den kunskapen för att någon forskare som varit med att göra beräkningen ogillar att man jagar varg?

Är det fler än jag som har svårt att hänga ned? Först säger hon att alla rapporter från forskarna är vinklade. I nästa andetag är det regeringen som använt forskningsunderlag på ett vinklat sätt. Regeringen har alltså enligt Romson först fått in vinklade rapporter som de sen ytterligare har tvistat till för att komma fram till ett referensvärde för varg. Den enda som verkar klara sig från kritik är Liberg. Han omfattas ju inte av kritiken. Det var hon ju tydlig med redan igår.

Så vad blir min slutsats? Jo, allt som bär Olof Libergs namn kan utgöra grund för rovdjurspolitikens utformning. Fattas Olof Libergs namn är det en rapport som man kan bortse ifrån, den är vinklad!

 

7 Kommentarer
  1. MartinJ1 says:

    Åsa sa i intervju att hon kunde ta en debatt om rovdjurspolitiken med regeringen vilken dag som helst vilket jag hoppas regeringen nappar på. Om de inte nappar vore det intressant om du Gunnar kunde få ta en debatt med Åsa även om jag tvivlar på att Åsa vågar ställa upp.

  2. Tommy Olsson says:

    Mats
    Åsa Romsons tystnad bevisar en sak hon varken kan eller vågar stå för vad hon gör och säger.
    Att miljöpartiet inte vågar backa upp hennes uttalande bevisar att dom befinner sig på samma
    nivå som henne.
    Nivån jag syftar på är den lägst stående varelsen på jorden
    och i o med det hoppas jag att Sveriges befolkning får upp ögonen
    och att Miljöpartister är nästa utrotningshotade art åtminstone inom politiken

  3. Mats S Johansson says:

    Vad gör man när man när man står i riksdagens talarstol i direkt TV och inser att man i debattens hetta råkat dra till med det som MP-influerade tidningar och propagandamaterial, från dem man lärt sig allt man kan om viltvård, är fullt av?
    Vad gör man när man för sent inser att skadan redan är skedd?
    Vad gör man när man riskerar att ha spelat ut det kort som skulle vara trumfen när miljöminsterposten i en ev. ny regering ska tillsättas.
    Vad gör man ….?

    Man ska inte kunna mycket om opinionsbildningsteori för att förså att här är det bara en sak som gäller. En enda taktik som kan lindra skadan.

    Tystnad.

    Stööörsta mööööjliga tyssssstnad!

    När inte ens Per Bengtson längra nappar på Gunnars genetikbeten då vet man att ordern har gått ut.

    Att få ut något mer ur MP kan nog SJF glömma och sökte man på varg på SVTs hemsida igår så hittade man den glada nyheten att vargarna sprider sig i Tyskland…

    Du kan nog vara lugn Åsa Romson, med en andel av Sveriges journalister som
    är 4 gånger större än det antal stolar ni har i riksdagen och en väl samordnad s.k. ideell naturskyddsorganisation sponsrad av en massa europeiska Lottomiljarder i ryggen är debacklet snart glömt.

  4. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    De flesta mäniskor som har åtminstone lite verklighets anknytning har naturligtvis
    genomskådat Miljö partiet.
    tyvärr får inte den breda allmänheten reda på fakta
    Därför bör Svenska jägare förbundet på alla möjliga sätt se till att så blir fallet
    Ge därför det uppdraget till Martin Källberg
    Han om någon har kraft och möjlighet att genomföra en sådan aktion

  5. Björn Isaksson says:

    Jovisst, så måste det ju tolkas.
    Hon biter liksom tidigare tag i det gamla 380-målet som NV och forskarna redan sågat på grund av felaktiga utgångsvärden.
    Hon bevisar bara att fakta inte spelar någon roll för henne, det enda som spelar roll är vad hon känslomässigt fastnat för. Eller har hon inte hängt med över huvud taget, hon talar bevisligen mot bättre vetande i sitt förnekande av forskningen och vad som står i direktivet.
    Direkta lögner börjar vara legio från en miljörörelse som tidigare hade min respekt, men nu är det som vilken multinationell industri som helst.
    Det började med SNF:s ”Gröna el”, vilket är en lögn i sig. Den som vuxit upp vid och sett en älvdal byggas ut har väldigt svårt att se det gröna i detta. Det finns ingen grön energi, all energiproduktion och energiförbrukning är grunden negativ för miljön. Men människors dåliga samvete genererar pengar och pengar är en maktfaktor.

  6. Stockholmaren says:

    En lögnare som försöker försvara sin lögn skapar oftast ännu mer problem för sig själv. Romson har ju tidigare utmärkt sig som en person som helt utan insikt uttalar sig tvärsäkert om än det ena än det andra. Jag har för länge sen genomskådat hennes och för den delen andra politikers svada. Tänk själva. Utgå från att det politiker säger är lögn eller propaganda. Bilda dig en egen uppfattning! Politiker är samvetslösa makthungriga personer som gör allt för att vinna röster. Det är jättesvårt att genomskåda dem och förstå hur de egentligen tänker, men att lägga en röst på en så utstuderat lögnaktig och självgod person som Romson måste vara det mest korkade man kan göra som röstberättigad. Man har faktiskt ett ansvar att använda sin röst på personer med integritet och ärlighet. Jag vill inte ha några hycklande ekofascistiska lögnare i Sveriges beslutande församling. Oavsett on de kommer från höger eller vänster.

  7. Dag Lindgren says:

    Det är ingen tvekan om att det är på grund av Olof Libergs initiativ och inte regeringens tankar som vi har minimum 270 vargar och itne mer här i landet. Olof Liberg tog initiativ till det forskarbrev du länkat till med förslaget FRP = 270. Brevet sändes till Naturvårdsverket. Det ledde till att Naturvårdsverket avstod från att ha en egen åsikt inför propositonen, det ledde till att propositionen hade Olof Libergs 270 i spannet och att Naturvårdsverket valde detta av Olof Liberg (med flera) förespråkade alternativet. Det är felaktigt av Åsa Romson att skylla på regeringens missbruk av rapporterna, det är Olof Liberg m fl som brukat rapporterna. Olof Liberg trodde själv igår att det var det brevet som utlöste reaktionenen från Åsa Romson.
    Brevskrivarna har absolut inte utsatts för någon press från regeringen eller alliansen eller någon press för att skriva på. Själv skrev jag inte på men stödde ändå brevet men förbehöll mig rätten att förespräka ett lägre FRP. Sedan Naturvårdsverket följt brevet ställt till Naturvårdsverket har jag deklarerat att jag också ställer mig bakom FRP = 270. Men jag tycker som genetiker det är obefogat att ligga mer än marginellt högre i verkligt vargantal.
    Visserligen tycker jag Åsa Romson gjorde ett övertramp i debattens hetta som kan vara ursäktligt som sådant om hon gjorde en pudel och deklarerade att det var olämpligt av en politker att uttrycka att forskare som inte har samma uppfattning som politkern i sakfrågor saknar integritet och vetenskaplig ärlighet. Men någon sådan pudel har inte kommit och man misstänker att förlöpningen avslöjade hennes syn på vetentskap.
    Med anledning av det inträffade har jag bestämt mig för att flytta ned miljöpartiet i min betygsättning av aktörerna i vargfrågan http://vargdag.wordpress.com/2014/02/16/betygdags/

    Annan fråga. Jag har skrivit till EU två gånger och nyligen fick jag faktiskt ett svar efter två respektive ett halvt år sedan. Det är ju föråldrat, mitt syfte var att EU skulle avsluta överträdelseärendet nu när det faktiskt behandlas i svensk domstol skall det väl inte behövas EU domstol och omständigheterna är så ändrade att det knappast är meningsfullt att få ett avgörande för 2010. Men EU har inte släppt taget.

    Ja jag vet att jag har lämnat varg och inte skriver några nya bloggartiklar och kommenterar bara sällan, men jag uppfattade faktiskt Romsons uttalande som direkt riktat mot mig och kan då inte låta bli att reagera. Jag är vad jag vet den enda seniora väl insatta och kvalificerade forskaren som uttryckligen stött propostiionens spann av FRP redan innan propositionen var presenterad och på ett sätt så jag trodde det nådde fram. Detta var alltså gentemot regeringen, som Åsa Romson tycker manipulerat,

    Inte Naturvårdsverket som forskarskrivelsen riktade sig till. Åsa Romson antyder ju också inflytande från något annat håll som hon inte vill precisera Jag deklarerar att jag inte utsatts för någon påtryckning av regeringen och handlat helt i samklang med mitt status som genetikprofessor. Om det nu spelat in vilket jag faktiskt inte vet.

Kommentering är stängd.