Grilla smart – grilla vilt
Även om våren inte har kommit lika långt häruppe i norr som längre söderöver så har både jag och bekanta invigt årets grillsäsong. I bilen på väg till jobbet så redogjorde de i radion för grilltips från Naturskyddsföreningen för att vara ”klimatsmart”. Inte oväntat återkommer detta att man inte ska äta kött om man vill tänka på miljön. Ibland blir jag lite fundersam på om det finns en dold agenda bakom detta och vilka som driver denna fråga. Jag återkommer till detta lite längre ner. Jag kunde naturligtvis inte motstå att gå in på Naturskyddsföreningens hemsida och kolla vad de egentligen har sagt om grillning. Är det något jag har lärt mig är att man inte alltid ska ta uttalanden i radio, TV och tidningar för sanning utan gå till källan först!
Glädjande nog var råden helt OK. Inga oljebaserade produkter som tändmedel, använd inte engångsgrillar och använd ”rätt” grillkol. Men hur var det då med köttet? Visserligen rekommenderas mindre kött och mer vegetariskt, men det är inget absolut stopp. Man föredrar närproducerat och kött från djur som betat utomhus. Tyvärr finns det inte en rad om viltkött utan det handlar mer om lamm och frigående kor. Nåja, inte helt vegetarisk i alla fall. Personligen har jag svårt att se något som smakmässigt slår en bra bit från älgen som fälldes i höstas eller någon bättre detalj från vildsvin. Hade dessutom tänk försöka få mig en bit kött från ”naturbetad” bäver till kommande helg – kanske inte på grillen men till röken.
Grillkväll med vilt på glöden – från ifjol, riktigt så här sommarlikt är det inte än häruppe!
Nåja, jag tänker med gott samvete grilla vilt i sommar och jag tycker det är synd att det tipset inte finns på Naturskyddsföreningens hemsida.
Hur var det då med den dolda agendan som jag nämnde i inledningen? Ja, ibland får jag för mig att klimatargument används i sammanhang där de egentligen inte hör hemma, men eftersom det är så politiskt korrekt att i alla lägen värna klimatet så vill ingen ifrågasätta saker som drivs med klimatargument. Om de som vill få igenom en vegetarisk livsstil av etiska skäl inte får genomslag så kan de istället driva samma fråga men nu med klimatargument även om desas argument inte alltid håller vid närmare granskning.
Överhuvudtaget så upplever jag mer och mer att man har svårt att se igenom vad som sägs och vad man egentligen vill uppnå och vilka eventuellt bakomliggande motiv som finns med de uttalanden man hör. Medialandskapet ändras med den ”nya median” och vårt behov av källkritik i en värld där sensationer säljer bättre än fakta blir bara större. Information sprids omeldelbart utan föregående granskning. Det är uppenbart att den gamla sanningen (?) att ”står det i tidningen så är det sant” kommer allt längre bort från verkligheten. Frågan är framöver hur vi ska skapa oss en verklighetsbild om inte massmedia är trovärdig? Nåja, det var en utvikning från tankarna om en avslappnad grillkväll! Nu ska jag förbereda mig för en helg nere i Åre och en årsstämma.
Hej björn!
Håller med dig, precis som du skriver om den gamla sanningen att ”står det i tidningen så är det sant” kan man nu skriva om till ”trots att det står i tidningen så kan det vara sant”…
Instämmer även om grillningen, vädret i Sörmland gör nog att kvällen får ägnas åt grillen, vildsvin..
MVH kollega jonas sörmland.
http://www.jagareforbundet.se/Oster-Malma/Mat–Dryck/Viltrecept-/
Recept finns det massor av, kika via bifogad länk till Öster Malma till exempel! Väl mörat kött är definitiv viktigt, sen är en god marinad inte helt fel. Ska man gå ifrån närodlad potatis som tillbehör så är det inte dumt med sötpotatis och butternut som ett tips! En kall öl eller gott vin till är väl en smaksak, jag är rätt öppen för bägge! (avstår från produktreklam här) Snaps är jag personligen lite mer försiktig med till grillat, det blir mer till sill och kräftor! :-)
Klokt inlägg. Du får gärna komplettera med några frossiga rec. på tex. älg. En ”Gammal Norrlands” som tilbehör kanske skule sitta bra.