Skördetid
Augusti är en fantastisk månad. Naturen bjuder på sitt stora skafferi. Problemet är att dygnet har för få timmar! Men jag gör så gott jag kan. Kantareller och blåbär finns det gott om både skogen och i frysen. Även några gösar och gäddor. Men nu, i mitten av augusti börjar den verkliga skördetiden. Hur skall man hinna med? Kräftfisket kolliderar med bockjaktspremiären som i sin tur råkar sammanfalla med idealiskt duvjaktsväder, kraftig blåst. Att jag dessutom blivit sjuk mitt i allt, gör ju inte det lättare. Feber, huvudvärk och hosta är inget man vill ha den här åsrstiden, man får hoppas att det inte är den där grissjukan som alla pratar om. Hoppas att vaccinet hinner komma i tid så att man inte missar stora delar av hösten. Tänk om stora delar av jägarkåren ligger i sängen den första älgjaktsveckan! Den skördetiden vill vi inte missa.
Vi jägare borde oftare prata om viltet i termer av närproducerat och klimatsmart. Inget livsmedel är så bra ur de aspekterna som viltkött. Inte ens vegetariska alternativ. I en SIFO undersökning svarade 59% av svenskarna att de skulle vilja äta mera viltkött. Vi jägare borde bli bättre på att dela med oss av viltet. Antingen sälja det eller se till att så ofta som möjligt bjuda gäster på vilt. Det är så vi ökar förståelsen för en förvaltning av våra viltstammar som de ger en hög avkastning.
Vi som är jägare, är privilligerade.
Ja jag kör inte ut till passet, eftersom jag har inget pass. Jag har stövare och går och letar mig ett pass! bilen tar jag bara ut till marken! Eftersom jag jagar med hagel så blire bara några lerduver per år, inget mer! Älgköttet köper jag av släkt så den får jag kört direkt till dörren=)
Så, ja min mat är klimatsmart!
Kerstin jag vill hävda att viltkött är klimatsmart. Visst går det åt bensin när jag kör till jaktmarken eller mellan olika pass. Men som jag skrev i en tidigare kommentar, hur detta skall räknas in är inte ens forskarna eniga om. För om vi skall räkna in alla resor som vi kör för att hämta hem maten blir beräkningarna synnerligen knepiga. Blir klimatsmarta vegetariska alternativ plötsligt dåliga för att vi åker miltals för att köpa dem i något köpcenter? Nej, produkten i sig förblir klimatsmart, det är vårt köpbeteende som är dåligt. Samma sak med jakten. Viltköttet är givetvis klimatsmart, men vi äventyrar vinsten genom att inte t ex samåka. Jag kör själv min son till och från fotbollsträning eller match 3 gånger i veckan, året om. Det är inte klimarsmart, med en verklig beskrivning av hur bilberoende vi är. Jämfört med hur vi nyttjar bilen i alla nödvändiga och onödiga sammanhang ter sig de mil vi kör för att jaga som en droppe i havet. Det ligger dock i vissa personers intresse att försöka dribbla bort viltets positiva värden, eftersom de inte tycker om jakt. Jag syftar då inte på någon av er som lämnat kommentarer.
Visst kan vi jägare, precis som alla andra som kör bil, bli bättre på att spara energi och minska utsläppen. Men det förtar inte viltets positiva värden.
25 mil kan väl vara OK Jerry (finns säkert familjer som kör betydligt längre på sin semester), men hur många gånger tar du sedan bilen ut till passen? Om du räknar på alla mil du kör i samband med jakten (då även för att köpa ammunition och åka till skjutbanor för att träningsskjuta m m), så blir det kanske inte så klimatsmart med de kilon kött du tar hem.
Jag är verkligen inte ute efter att smutskasta jaken på något sätt – själv har jag bara kött från älg, rådjur och vildsvin + en och annan and och lite duvbröst och vilt för apportering i min frys – men jag tycker det ibland finns anledning att vidga blicken och vara lite självkritisk på vissa områden. Just argumentet om det klimatsmarta viltköttet som blivit så poppis att tala om, är just ett sådant område.
Hade jag haft jakt marken runt stug knuten hade jag lätt cycklat eller gått från gården. Men nu har jag marken 25 mil bort, så blir lite svårt! Tror ändå min bilkörning och summan av köttet,bären,svampen och fisken jag får/plockar är mer klimat smartare än den föda folket i stan köper i affären.
Visst är viltkött klimatsmart – men det skulle kunna göras än bättre genom planering, och en vilja att använda lite av sin egen energi för att komma ut till passen, istället för att ta bilen.
När jag började jaga, så var det ingen som tog bilen för att komma nära passen – alla GICK ut. OK jaktmarken här är inte större än 500 ha – så det var inga större ”uppoffringar”. Nu har vi bättre skogsvägar, och vad har hänt? Jo i stort sett alla 6 medlemmar i jaktlaget tar bilen, trots en mark man gott kan gå runt.
I områden där markerna är runt 5000 ha eller större, är det en helt annan sak, men även här kan man minska bilkörandet avsevärt genom att ”samköra”. De som har pass utmed en väg, samåker med någon – istället för att åka bara en eller två i varje bil. Kanske något att propagera för om man vill få det trovärdigt att viltkött är klimatsmart.
Det är ju inte många som kör till sin affär fler än en gång för att göra sina uppköp av en och samma sak. Hur många gånger kör vi jägare ut till passet utan att få så mycket som ett hårstrå av ett byte?
Gunnar, vill vi få det här med klimatsmart och jakt att gå ihop, så måste vi nog ta till lite mer radikala åtgärder än bara tala om viltets eget ”miljösmarta” val av mat.
Att vara lite självkritisk tycker jag ofta kan vara på sin plats – även inom jägarkåren.
Vart handlar du din mat? Vad har du för intressen? kör du bil till dom??
Skulle vara roligt att höra RR!!
Anonym, visst finns det jakt som knappast kan kallas miljövänlig. Att som du nämner dra till fjällen och kanske t o m flyga in med helikopter för att skjuta några ripor var heller inte sån jakt som jag syftade på i mitt inlägg. Den jakten är knappast miljösmart. Men till skillnad från andra hobbys som kräver samma energiåtgång ger ripjakten åtminstone några kilo kött. Men klimatsmart blir det bara om man bor i norr. Hur man skall räkna in drivmedel när man på viltköttets klimatpåverkan verkar inte ens experterna vara eniga om. För om vi inte kört till jaktmarken hade vi kört någon annanstan istället för att t ex spela golf eller plocka svamp.
Men en sak är säker. Det mesta viltet som skjuts i Sverige är närproducerat och klimatsmart! Det inser nog även du!
Jajamensan, man åker till fjället med sin fyrhjulsdrivna bil model större och hämtar ner 1/2 kilo ripkött.
Till och från skogen ett flertal tillfällen innan man fått en enda hare.
Nåja, antal besök på skjutbanan blir väl inte så många så där blir det lite pluspoäng, och blyfritt, det är ju inte något för ”riktiga” jägare!
Sedan ner till Karlstad till systemet för en passande rödvin.
Bara bullshit, jakten är inte alls miljösmart, om det då inte är fråga om enbart älg!
Låter bra det Gunnar slår dig en signal efter älgjakten så får jag köpa lite älgkött av dig ;) Skämt åsido.
Du har många rätt i det du skriver om privligerna som jägarna har. Tyvärr så har jag aldrig fått tummen loss att ta jägareexamen men utnyttjar ändå skogens skafferi genom att plocka bär och svamp.
Snygg GG!!
Ja det vi kan få från skogen är det bästa som finns=)