Åter från södern

Några dagar borta från kontoret leder obönhörligt till att skrivbord och e-postlåda är rätt fulla vid återkomst. Men nu är det tisdag och gårdagens arbete klarade av att rensa bort lagret, även om vissa säkert skulle förfasa sig över mitt skrivbord. Om det finns något system där eller inte? Tja jag brukar sällan tappa bort nåt i alla fall!

Förra veckan tillbringades nere på Öster Malma med en rad möten. Eftersom vårt nationella kansli ligger lite avsides så gäller det att samla på sig flera möten på rak när man väl är där. Men huvudnumret var mötet med Länsordförandena, något som sker två gånger per år. Fokus var ganska naturligt på den senaste månadens mediastorm runt vargjakten. Det var ganska tydligt att bilden från de som verkar i lite mer glesbygdsbetonad omgivning hade upplevt bevakningen som sansad och korrekt medan de som lever i mer storstadnära miljöer kände av en intensiv kritik. Kanske visar den alldeles färska SIFO-undersökningen att de i glesbygden faktiskt hade mest koll på hur allmänheten reagerade. Undersökningen visar också att stödet för jakten är stort i alla åldrar och både bland män och kvinnor. Mest tveksamma är kvinnor över 65 och mest positiva är män mellan 30-49. Liksom alla undersökningar kan man säkert ha synpunkter på denna, men den visar på ett grundmurat jaktintresse i den svenska befolkningen. Jakt är en ursprunglig instinkt som lyser igenom i vårt språk och våra handlingar även om man väljer att inte jaga med vapen i hand! Både i sport, affärer och karriärer ”jagar vi” i alla fall med språket!

Sen får man också räkna med att mediadrev blir mer och mer ointressanta för den stora massan eftersom det i alla lägen går till överdrifter och i längden inte påverkar oss. Några jämnförelser är ju i närtid rapporteringen runt grisuppfödningen som i slutändan inte ens ledde till färre sålda julskinkor någon vecka senare. Det som möjligtvis hände var att några till gjorde valet att leta rätt på en vildsvinsskinka vilket naturligtvis är en klok handling. Minns man längre tillbaka så finns chipslarm och andra ”larm” i media som snabbt blåser över och glöms bort.

Det kanske låter lite raljerande över kritiken, men det är inte hela sanningen! Jag tror att vi måste lyssna på de som är seriöst undrande och bekymrade, problemet är bara att hitta dessa när stormen blåser som mest. Naturligtvis måste jägarna och jakten tåla granskning om den är seriös och vi måste hela tiden granska vår egen verksamhet för att kunna göra den bättre. Men det får inte blandas ihop med en grundläggande ifrågasättande av jakten som sådan! Människan har en plats i ekosystemet och vi är ett av de större rovdjuren och har alltid varit det. Vi måste alltså även framöver kunna få hävda vår plats i systemet även om det ska göras med eftertanke och respekt!

Uppenbarligen väcker diskussionerna på en ordförandekonferens en del tankar! :-) Nu ska jag sätta igång med planerandet av en träff för länets jägarexamensprovledare, en grupp som lägger ner massor av fritid för att säkerställa en fortsatt föryngring av jägarkåren!