Egoist utan skam

 Mitt blogginlägg ”Det är själviskt att vara vegetarian” genererade en del kommentarer. Ett par så onyanserade att det fick plockas bort. Hur som helst, jag citerade bara en Robinssondeltagare. Svälten fick honom att reflektera över hur vi gör våra val och om alla människor verkligen kan välja bort djur som mat. Jag uppfattade hans uttalande, efter att han hade gnagt av det sista brosket från kycklingbenen, som en reflektion över hur enkelt det är att ha en moral när man lever i ett överflöd och hur mycket svårare det är när resurserna är begränsade.

På väg till Göteborg i förra veckan lyssnade jag på P1. Man diskuterade det faktum att vi människor kan känna och hur evolutionen skapat skam. Forskarna har kommit fram till att en trolig förklaring är att vi började äta kött från stora däggdjur, dvs vi blev storviltjägare. Så länge människan i huvudsak åt vegetabilisk mat och smådjur kunde hon tillåta sig att vara egoist utan skam. Endast de allra närmaste fick ta del av den mat man samlat in. Det fanns också en stark rangordning, där den starka alfahanen åt först. När vi började jaga storvilt krävdes det samarbete med andra individer, inte nödvändigtvis släktingar. Det ledde enligt forskarna till att alfahane funktionen inte längre var funktionell. Att jaga gemensamt med andra förutsätter att man också är villig att dela bytet lika med andra, även om de inte är lika starka. Den naturliga urvalet gjorde att de som kunde sätta sig in i andras individers situation och som inte bara såg till den egna vinningen vann honornas gunst. Förmågan att känna skam uppstod. Skam eller rodnad är fysiska tillstånd som vi inte kan styra över. Skam är alltså till för att visa andra att ”jag förstår att jag gjort fel, angrip mig inte!”

Man kan alltså konstatera att jakt på storvilt la grunden för den civiliserade människan. Mat från vilda djur som levt ett fritt liv är också den bästa födan som finns. Viltkött är ekologiskt, klimatsmart och nyttigt. Dessutom synnerligen närproducerat utan långa transporter. Hur kan det då komma sig att det finns människor som motsätter sig klok viltförvaltning och jakt?