Jägarnas mat är bättre än vegankost

,

Vem som helst får vara vegan. Det är okej. Men även jaktsabotörer hyllar den veganska kosten. Skillnaden är att de också vill tvinga mig och alla andra att äta den. Visst, det finns mycket goa grejer i vegetabilisk kost. Men jag vill ha viltkött också. Tillsammans blir det en varierad kost som passar människan allra bäst. Jägarkäk.

En lyckad duvjakt kan resultera i en måltid bestående av det ultimata naturliga näringsinnehållet. Foto: Madeleine Lewander

Jag vill poängtera att veganer får äta vad de vill. Men jag är trött på dessa ideliga påhopp på oss jägare från jakthatare som höjer vegankosten till skyarna. För det stämmer inte. Och nu försvarar jag jägarmaten. Våra val när det gäller kost är utmärkta, våra kroppar mår bättre.

Jaktsabotörer är veganer som gjort egna värderingar till sin egen gudomliga sanning. De tycker att det är okej att med vilka medel som helst tvinga på ”orättfärdiga”, det vill säga människor med andra värderingar,  både sina åsikter och sina matvanor.

Värt att beakta är också att jakten är en demokratisk rättighet. Att sabotera eller försvåra utövningen av jakt är en totalitär handling som måste förkastas av alla som säger sig värna demokrati.

Men hur bra är vegankosten?  Hur tänker den som vill tvinga hela mänskligheten att knapra syntetiska kosttillskott? Något alla veganer måste göra för att överleva.

Jägare äter bättre kost än veganer tack vare vårt fina viltkött och vi tänker fortsätta med det.

Viltkött innehåller livsviktiga vitaminer och mineraler alldeles av sig själv som inte går att hitta i vegankost. Vissa livsmedel måste importeras för att en vegan ska få i sig tillräckliga mängder. Andra veganalternativ är svårare att ta upp för kroppen. Här är några exempel:

 1. Vitamin B12 – Vi dör utan detta vitamin. B12 finns bara i animalier. Under människans evolution har vi aldrig frivilligt varit vegetarianer eller veganer. Därför är vi beroende av att få i oss vitamin B12 som vi alltså bara får från animaliska källor. En vegan måste äta syntetiska tillskott av vitamin B12.
 2. Hemjärn – Det finns två typer av järn, hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn är det järn som kroppen enklast tar upp. Det återfinns enbart i animaliska produkter. Icke-hemjärn tas inte upp lika bra av kroppen.
  Vegetabiliska livsmedel innehåller enbart icke-hemjärn som inte tas upp lika effektivt. Upptaget av icke-hemjärn påverkas dessutom av andra ämnen som exempelvis finns i vissa örtteer, kaffe, vin och skaldelarna på korn.
 3. Zink – Upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner.
 4. Selen – De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, mjölk, ost och ägg. I Sverige är jorden selenfattig och vegetabilier odlade i Sverige har därför låga halter. ​Veganer är ofta hänvisade till att köpa importerade produkter för att få i sig tillräckligt med selen om de inte vill ta kosttillskott.

Det finns fler viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler som vi via viltköttet får i oss utan att vi egentligen behöver tänka på det.

Veganerna får gärna fortsätta att manipulera sina kroppar med konstgjorda tillskott om det är det de vill. De får fortsätta att bortse från vad det artificiella intaget av mineraler och vitaminer kan innebära i förlängningen. Det är deras val och jag respekterar det. Jag tvingar ingen. I Sverige har vi rätten att välja själva och den ska vi vara rädd om.

Alla försök att tvinga på oss som jagar denna till vissa delar syntetiska livssyn är dock dömda att misslyckas.
Jägare äter en bättre sammansatt kost än veganer och vi tänker fortsätta med det. Vi använder massor av olika naturliga råvaror och får enkelt i oss alla de vitaminer och mineraler vi behöver, i rätt proportioner.
Och vi fortsätter att stolt stå upp för vår jakt så klart.

Recept på duva

Riktigt jägarkäk. Duva med citruspotatis och honung. Klicka på bilden så kommer du till receptet! Foto: Lena Runer

6 Kommentarer
 1. Madeleine Lewander says:

  Du menar alltså att vi ska lägga mänsklighetens överlevnad i händerna på hundratusentals företag som ska tillverka syntetiskt kosttillskott till jordens befolkning. Och de skulle inte tära på miljön tror du? Att bortse från biologisk mångfald är att inte förstå hur naturen fungerar och hur vi människor fungerar med den. Allt hänger ihop. Hamnar vi i en global kris på det sätt som du menar kan jag garantera att den som lever nära och ser samspelet i naturen är den som överlever. Överlevnad handlar om att se hur naturen fungerar och vara en del av den. Inte ta ett steg ifrån som du förespråkar. Jag överlever en kris, jag kan själv skaffa min egen mat och få i mig ALLT jag behöver för att överleva alla årstider. Det kan inte en vegan.

 2. Rolf says:

  Även om jag delar att viltkött är bra och är jägares har ni missat det realistiska i utvecklingen som många andra! All kreatur och vilt måste bort. Den biologiska mångfalden måste ges upp. Det är så att människan oxå pruttar och vi ska vara 11-12 miljarder människor typ 2050(?). All odlingsbarmark på jorden behövs till grödor åt dessa människor och det är inte slut 2050 om det inte var då vi behövde ha ställt om helt utan brytpunkten kommer när vi är för många. Det vill säga alla behöver bli veganer om vi ska ha mat till alla och alla djur måste bort för vår skull. Är det inte så realistiskt! Bit i hop och sätt igång om vi inte ska ha slagsmål om födan på jorden i framtiden. Jag tror ni är kloka nog att nu dra övriga slutsatser. Problemet är att vem vågar driva detta och det kanske har konsekvenser som vi inte vet. Tyvärr är det nog så att den som lever får de!

 3. Madeleine Lewander says:

  Det är bra att du har koll på dina värden. Andra människors koll på sina värden har du rimligen inte en aning om. Fortsätt gärna knapra B12-piller, inte mig emot. Men lägg dig inte i vad jag äter.

 4. Camilla Johansson says:

  Skulle tro att vi veganer vet väsentligt mycket mer om näringslära än genomsnittet av befokningen, inklusive jägarkåren.
  Personligen har jag utmörkta värden varje gång jag går och testar mig. Där har vi faktiskt en annan skillnad: veganer vet i regel hur deras värden ser ut. Rutinmässigt.

  Sedan handlar inte våra invändningar mot jakt om näring. Det handlar om att jakt är etiskt och moraliskt förkastligt.

 5. Madeleine Lewander says:

  Nu är inte en ”duvstackare” som skjutits fylld med bly. Hagelpatronerna är anpassade efter det vilt som jagas.
  När man äter kött dör djur. Det vet de flesta om. Det är inte det texten handlar om och den diskussionen kommer inte att föras i samband med detta inlägg som handlar om mat.

 6. Lotta says:

  Det är nog dödandet av djur som upprör jaktmotståndarna. Fylla en duvstackare med bly och äta upp den låter inte lockande vare sig en är köttätare eller inte.

Kommentering är stängd.