Jakt är bara jakt

Många bråkar om jakt. Jaktmotståndare, jaktsabotörer, politiker och även vi jägare tjafsar om allt möjligt och omöjligt om jakt. Men är det egentligen jaktens fel? Jag skulle vilja säga att det handlar mer om hur vi människor förhåller oss till varandra.

Jakt handlar tack och lov bara om jakt. Foto: Rikard Lewander

Jakt är jakt. Ingenting annat.
Jakt är vare sig kändisar, klädmode, jakthat, djurplågeri eller sexism. Den här inget med hashtaggar eller mediedrev att göra.
Jakt är bara jakt.
Varför lägger många skulden på jakten när det egentligen handlar om samhället som sådant och människors egentillverkade och föränderliga normer? Diskussioner om moral, etik, jämlikhet, patriarkat, matriarkat, urbanisering, you name it, är uttryck för något annat.

Det är en annan diskussion, en samhällsdiskussion som förvisso är viktig och inte ska förminskas. Vi jägare ska naturligtvis delta i samhällsdebatten. Men hur vi beter oss har bara med oss själva att göra. Inte jakten.

Jakt för mig är i sin innersta och mest avskalade form stolt, ursprunglig och rätt. Den har inga andra normer än sina egna.

För mig är jakten kärnan. Det som rör sig runt den handlar om andra saker, vårt samhälle och beteende.
Jakten i sitt rätta element är funktionell. Har vi alltid det som utgångspunkt trillar det mesta rätt; etiken, empatin, funktionaliteten, viljan att följa regler, alltså hur vi jägare beter oss i jakten, mot viltet, våra hundar och mot varandra. Rubbar vi något av det funkar jakten sämre.
I jakten kan du vara klädd hur som helst, rosa eller orange, du kan vara höger eller vänster, ung eller gammal, ha sexuell läggning hit eller dit, vara kvinna eller man, svart eller vit. Det spelar ingen roll bara det funkar för den jakt du tänker utöva.

Jakt för mig är i sin innersta och mest avskalade form stolt, ursprunglig och rätt. Den har inga andra normer än sina egna. Den som får möjlighet att uppleva den känner också ursprungskraften, det som vi kallar jaktlust och som funnits där lika länge som människan existerat.
Och den känslan är positiv, ingenting annat.

Jägare älskar jakt. Du som jagar vet exakt vilken känsla jag menar. Och om du tänker efter handlar den känslan uteslutande om att jakt faktiskt bara är, just precis, jakt.