Dags att skrota grönkläderna – och bli gul?

,

Var det någon som trodde att djur är färgblinda? Det stämmer inte. Frågan är vilken färg jaktkläderna egentligen bör ha för att vara mest funktionella.

Bättre än grönt? Foto: Madeleine Lewander

Jägare är grönklädda. Det är sen gammalt och beror förstås på att vi upplever att det funkar när vi jagar. Vi vill kamouflera oss för att inte synas i skogen.
På senare tid har också signalfärgerna blivit allt viktigare. Det handlar alltså om att både synas och inte synas. Svår kombo, kan tyckas.
Men använder vi jägare rätt färger?

När det gäller jakt bör vi prata funktionalitet. Vissa färger verkar enbart vara norm. Signalfärgerna brukar variera mellan orange och rosa.
I bakgrunden pågår även en genusdebatt om huruvida jägare ska använda rosa jaktkläder. Varför det? Jägare ska använda färger som är funktionella. Som jägare borde jag bara uppröras om färgen skrämmer vilt. Sen får folk använda vilken färg de vill, rosa eller whatever.
Ingen ska tala om för mig vilken färg jag ska ha på mina kläder på grund av mitt kön.

Djupdyker man lite i färgstudier på djur och även människor verkar det som att vi är fel ute över lag. Ju mer jag läser desto mer pekar det åt att vi alla borde vara, håll i hatten, gula. Åtminstone när det gäller jakt på klövvilt.

När det gäller fågeljakt verkar det egentligen inte spela någon roll vilka färger vi har på oss. De ser oss ändå. Själv kan jag rent erfarenhetsmässigt tycka att det mer handlar om kontraster. Är färgen för ljus, vilken det än är, funkar i alla fall inte mina fågeljakter som de borde. Ansiktsmasken är given.

Är det så här vi ska se ut?

Studier på japanska vildsvin visar att det blev successivt svårare för dem att skilja färg från grått när man testade allt längre våglängder av grönt, alltså närmade sig gult. Man drog slutsatsen att vildsvin har en viss förmåga att urskilja gröna nyanser.
Så egentligen verkar det konstigt att vi fladdrar omkring i gröna kläder. Vi, och kanske framför allt vildsvinsjägare borde egentligen se ut som påskkycklingar när vi jagar eftersom just vildsvin faktiskt kan uppfatta gröna nyanser men sämre de gula.
Däggdjur över huvud taget ser grönt och blått bäst.  De är dessutom bra på att se nyanser i dessa färger. Ändå föredrar vi grönt.
Den blå färgen ska vi bara inte tala om.  Den som vill jaga i blåställ bör tänka om.

Samtidigt är det så att signalfärger ju faktiskt är till för att människor ska se, så långt det går även färgblinda. Den allra vanligaste typen av svagt färgseende är röd-grön färgblindhet.
Därför kan jag, högst personligt, tycka att både rosa och orange verkar sådär att använda.
Gul-blå färgblindhet är en mer ovanlig form av färgblindhet för människor.

Sammanfattningsvis så verkar djur ha lättare för att urskilja grönt medan människor har svårare.
Kvar blir då gul. Gul verkar vara lättast för personer med nedsatt färgseende att uppfatta och svårast för viltet.

Nästa jakt ska jag klä mig i helgult i sann progressiv anda.
Eller…

Här kan du testa om du är färgblind

1 svara
  1. Jimmy says:

    Dock är gult inte att rekommendera i säkerhetssyfte på hösten när löven gulnar. Det är svårt att se människor som klär sig i gult under den tiden.

Kommentering är stängd.