Jägarbloggen

Var finns människorna i lejonvärlden?

Jodå, i måndags följde jag hela Linda och djurens hjältar på TV4 och efter detta första program kan jag väl säga att det fortfarande känns okej att vara jägare. Men jag har en del funderingar.

Tecknat lejon

Var finns mediainslagen gjorda ur människors synvinkel? Där de som måste leva sida vid sida med de vilda djuren kommer till tals mer?

Under stor del av programmet fick vi höra den hjärtslitande historien om lejonungarna George och Yame som under sin första tid i livet levde under vedervärdiga förhållanden i Spanien. Deras dåvarande ägare tog betalt för att fotografera de vanvårdade lejonen tillsammans med turister.
En fruktansvärd historia som dock verkar få ett bra slut eftersom lejonbröderna nu tagits om hand av ”The Lion Whisperer” och numera befinner sig i Afrika där de vårdas på bästa sätt.

Inget av det där hade förstås direkt med jakt att göra. Jag förstår och kunde själv känna känslorna som förmedlades i inslaget. Liknande ”turistattraktioner” måste man ta avstånd från.
I en annan del av Afrika pratade Linda också lite med lokalbefolkningen som drabbats hårt av lejon som ”senast förra veckan” gick in på farmerna och dödade boskap trots att det i omgivningen fanns anställda personer som skulle se till att just lejonen höll sig borta från befolkade samhällen.
Närmare än så gick man inte in i frågan.
Jag upplevde heller aldrig att personerna i inslaget diskuterade någon direkt lösning på problemet. Det var mest ett konstaterande av sakernas tillstånd.

Till programseriens försvar så utger den sig inte för att vilja titta närmare på hur lokalbefolkningen verkligen upplever lejonens närvaro. Men jag saknar verkligen frågan. Vi får väl se hur fortsättningen ser ut.
Det är möjligt att vi behöver rädda-lejonen-inslag i tillvaron eftersom den urbaniserade människan, fast en annan kategori av den, fortfarande glatt låter sig fotograferas med vanvårdade och plågade djur.
Men var finns mediainslagen gjorda ur människors synvinkel? Där de som måste leva sida vid sida med de vilda djuren kommer till tals? Hur påverkas de egentligen? Hur blir situationen hållbar mellan BÅDE djur och människa? Det vet kreti och pleti inte mycket om.

Om media aldrig kontrar med att beskriva människors upplevelser mer än vad som görs idag, så att vi får en bättre bild av hur de verkligen lever och påverkas, riskerar den här typen av program tyvärr bara att bli ytterligare en push ut mot ytterkanten, bort från verkligheten, allas verklighet.
I teorin skulle det betyda att livssituationen för människor som lever sida vid sida med vilda lejon ignoreras än mer för ett en idiot i Spanien vanvårdar två lejonungar.
Ignoransen av människan som en del av naturen blir ännu mer påtaglig.
Det här är en svår men otroligt viktig balansgång på en lina som media hittills ,medvetet eller omedvetet, trillar av hela tiden.

Läs tidigare blogginlägg i ämmet: Nyansering av jakten i TV4 ikväll?

32 Shares

, , , , ,

Kommentarer är stängda.