Jägarbloggen

Mats, förklara för min dotter varför det är dags att skjuta mamma

Först och främst handlar det om SVT Nyheter som skuttar fram hand i hand med Djurens Rätt i ett dåligt reportage som verkar vara skrivet i syfte att skada jägarna och jakten. Artikeln saknar såväl objektivt tänkande som källkritik. Det blir larvigt och pinsamt. Och det är dit mina public service-pengar går.

barn_72

Signaturen Mats tycker att det är dags att skjuta en jägare. Jag är jägare. Och jag har tre barn. Foto: Madeleine Lewander

 

Sanningen, för den som är intresserad, är att de flesta jägare bedriver viltvård i form av predatorjakt. Det kan handla om att begränsa vanliga rovdjur som rödräv för att gynna hotade och rödlistade arter som fjällräv, rapphöna och brushanar, eller för att gynna jaktbara arter som rådjur.
Jakt på invasiva (främmande) arter som mink och mårdhund är också predatorkontroll. Mårdhund som vi måste försöka hålla borta från vårt land eftersom den kan föra med sig sjukdomar som rabies.
Det är vad bland annat några kretsar i norr försöker jobba för.
I den offentliga naturvården kan skälen också vara rent sanitära.
Och jaktetiken är alltid viktigast! Svenska jägare står upp för jaktetiken!
Hur jaktvårdskretsen gör för att skapa intresse för dessa jaktformer kan variera. SVT Nyheters reporter tar i så att han nästan spricker när han kallar detta en ”ny trend” och jämför med något annat som händer i USA. Belägg saknas.
Han beskriver också det hela som något som ”blir vanligare”. Belägg saknas. Vi jägare upplever att det är precis tvärtom, något som minskar i omfattning.

Korkat innehåll har en fantastisk förmåga att spridas på nätet och som ett brev på posten började också hatmailen dyka upp igår.
Signaturen Jan-Erik mår exempelvis illa och tycker att vi jägare ska bli ”medlemmar i IS så att vi får skjuta av oss ordentligt.” Att vi ”mördar”.

Signaturen Mats tycker inte att jägare behövs. (Eftersom jag är lite rädd om Mats och Jan-Erik lämnar jag inte ut några efternamn.)
Det får mig osökt att tänka på alla jägare som ”städar upp” efter Mats och Jan-Erik och så många miljoner andra på soptippen. Jag har själv jagat på flera ”storstadstippar”. Jag har vadat i all skit som Mats, Jan-Erik och miljoner andra människor kastat. Vi är många jägare som skjuter råttor och fågel bland tömda bajamajor, balanserande på flera hundra kvadratmeter stora gungande, ruttnande matberg.
Ni, Mats och Jan-Erik, ser inte det. Men inbilla er inte att allt sköter sig själv för att ni inte har koll.

Mats tycker också att ”det är dags att skjuta en jägare”.
Eftersom Mats ger oss en sådan allvarlig uppmaning måste han ha tänkt igenom det hela ordentligt. Därför skulle jag vilja be honom utveckla en del saker härvidlag.
Jag är ju jägare så Mats tycker uppenbarligen att jag ska skjutas. Mats, då undrar jag, är det bäst att skjuta mig i huvudet? Jag dör förmodligen snabbare med ett skott i huvudet men det kan bli lite kladdigt för min familj att ta reda på sen.
Vad tycker du? Har du några tips?
Kan du också försöka förklara för mina tre barn varför det är dags att skjuta mig? Det vore toppen. Du vet säkert hur du ska lägga upp det hela och förklara för min yngsta åttaåriga dotter varför det är dags att skjuta mamma för att hon är jägare.
Det är förstås möjligt att hon även blir utan pappa eftersom han också jagar. Visst är det så Mats, att då måste väl han också dö?
För det var ju så du skrev, Mats!

962 Shares

, , , , , , ,

35 svar till Mats, förklara för min dotter varför det är dags att skjuta mamma

 1. Anders 2015-03-23 kl. 13:28 #

  Till Johan jag misstänkte att jag skulle få ett svar liknande ditt, det var därför jag skrev väljer inom citattecken. Det jag menar är att man föds lika mycket till jägare som homosexuell (min åsikt). Alla människor härstammar från jägare så det finns nedärvt i vårat DNA, väldigt få i jämförelse härstammar av självklara anledningar från homosexuella. Så jag tycker den jämförelsen är mycket relevant i sammanhanget.

 2. Johan 2015-03-22 kl. 11:38 #

  Känner mig tvungen att kommentera den här tråden efter att ha läst alla inlägg.

  Till er som kritiserar det ”Cicci” skrev, snälla läs om och läs vad människan faktiskt skriver. Detta med att lägga åsikter i munnen på folk och dra det till ytterligheterna är ju en av de sakerna vi brukar kritisera de sk. rovdjursvännerna för. Varför då välja att göra det själva…?

  Till Anders vill jag bara påpeka att homosexualitet inte heller är något man väljer utan något man föds till. Så den jämförelsen var inte så bra…..

  Till Cicci, jag håller med om att jämförelsen med hets mot folkgrupp inte är så bra då detta inte uppfyller de kriterier som är angivna i lagen. Dock är trosbekännelse inkluderat i denna lag och även det är ju något man faktiskt väljer och inte föds till, vilket ju skapar lite av en moralisk gråzon.
  Antingen kan man luta sig strikt mot den juridiska definitionen och säga att vissa grupperingar är det OK att hota medan andra inte. Alternativt kan man säga att all form av hot, oavsett om det är mot en individ eller grupp, inte accepteras och bör beivras.
  Även om jag också tycker att det gnälls lite väl mycket ibland så vet jag iaf. vilket alternativ jag väljer…

 3. Lupe 2015-03-21 kl. 15:09 #

  Läste i någon kommentar från någon som kallar sig Cicci att det tydligen var ok att skjuta någon konverterar från en religion till en annan. För var man född in i något, förutom född till jägare (som ansågs vara ett val) så kunde man inte jämföras med jägare.
  Genom hennes resonemang så är det ok att skjuta människor som gör val. Väljer man att bli präst, läkare eller konvertera till islam, judendomen eller något annat då är det ok.
  Du måste nog snart ”cicci” bege dig till polisstationen och anmäla dig själv för vård…
  Grundfrågan är ju att det i media anses vara ok att ”skjuta en jägare” inget som händer om någon skulle uttala sig offentligt eller tom stå med en blodig ”jägare” foten på bröstet och uppmana andra till att göra samma sak. Detta skedde och visades för några år sedan då några stockholmare ondgjorde sig på en vargjakt igen. Fick stora nyheter och spädde på jakthatet.
  Härom dagen visades en dokumentär på tv om jakt i Africa. Kan ni tänka er att människor 2015 plågar ihjäl djur med spjut och pilbågar dagligen. Denna typ av jakt är totalt inhuman enligt jaktmotståndarna i sverige och då borde ni väl lägga lite krut där ist för att begränsa plågeriet som nog är ganska omfattande.
  Cicci har du ringt polisen än och anmält dig själv?

 4. Anders 2015-03-18 kl. 15:15 #

  Cissi så om han istället för att jämföra med judar hade jämfört med homosexuella så skulle det varit okej. För liksom jägare är det nåt man ”väljer” att vara.

  Och innan du säger men dom attackeras för att de är homosexuella det görs med jägare också läs de här artiklarna:
  http://www.expressen.se/nyheter/sven-uttalade-sig-mot-varg—misshandlades/
  http://www.jaktojagare.se/kategorier/aktuellt/jagare-slas-ned-av-aktivister/

 5. Tommy Olsson 2015-03-18 kl. 15:15 #

  Bertil
  det är med stor sannolikhet åtalbart om nu en polisanmälan skulle ha någon verkan
  tyvärr har ju vårt rättsväsende och polismyndigheten klart visat att dom står på
  våra belackares sida
  man kan uttrycka det som vi vore rättslösa

  Därav anledningen till att jägare förbundet skulle råda sina medlemar att avsluta sitt eftersöksarbete för staten.
  Nr1 pengarna som ersatte eftersöksjägarna stals från jägarna man har betalt tillbaka en summa och resten skall utredas om man är tvungen betala tillbaka våra pengar.

  Polisen har för ett tag sedan börjat ett nytt utbetalnings system för sina anställda
  Dock fungerar detta inte för eftersöksjägarna
  Jag är förundrad över hur mycket skit förbunden är beredda att ta innan måttet är rågat

  Bertil jag tror inte du behöver frukta för ditt liv
  det är nämligen så att dom som skriver på detta sätt förmodligen skulle skita i byxan om dom kom ut efter kl 19 där det inte finns gatljus