Ibland går inte jakten som förväntat

, , ,

Jaktens utgång är på intet sätt förutsägbar. Det gäller även i övriga naturen.

En dag förra hösten hördes ett förfärligt liv på skatorna utanför mitt fönster. Jag var tvungen att kolla varför det var ett sådant herrans liv och spanade ut. Mitt ute på gräsmattan, bland gulnade löv och hundbajs, utspelade sig ett drama på liv och död mellan en skata och en sparvhök med ett oväntat slut. Höken hade anfallit skatan som var i underläge. Skatpolarna protesterade vilt, närgånget och högljutt.

Bilderna har legat i min dator ett tag. Det blev ett rätt ordentligt gäng att sortera. Men nu har jag plockat ut några stycken och kan dela dramatiken.

skata4a

Sparvhöken har skatan i ett fast grepp.

4skata_sph130926_700

Det verkar rätt kört för skatan.

2skata_sph130926_700

De andra skatorna protesterar högljutt.

skata5a

Kampen fortsätter. Skatan ger sig inte.

Sparvhöken tröttnar.

Skatan fortsätter att kämpa för sitt liv. Plötsligt verkar det som att höken börjar tröttna.

trott2

Båda fåglarna är trötta. Höken verkar inte längre orka behålla sitt grepp.

Ombytta roller

Plötsligt är rollerna ombytta. Skatan tar sig loss men sticker inte från platsen utan står kvar och gapar på den utmattade sparvhöken, den verkar nästan retsam.

7skata_sph130926_700

Till slut drar alla skator iväg. Höken ligger kvar,  helt själv. Slaget är förlorat. Jag blir fundersam. Det ser ut som att den är död och jag bestämmer mig för att gå ut och titta.

Men när jag närmar mig piggnar den till och flyger iväg. Jag undrar om den kommer att orka samla kraft till ett nytt anfall. Ibland blir jakten inte som man tänkt sig men för en sparvhök kan det uppenbarligen bli en dyrköpt erfarenhet.

 

2 Kommentarer
 1. Ingemar Nordell says:

  Fantastiskt drama!! Oväntad utgång skulle även jag säga. Men skatorna är nog segare och hårdare än man tror. Kul att du fick bilder av det hela.
  Jag använder mig av en gammal fasanbur (födde under några år upp fasaner när jag hade fågelhund) där jag utfodrar småfåglar under vintern. Just för att inte skator och kråkor skall äta upp småfåglarnas mat. I vintras fick jag bevittna hur en skata jagade en talgoxe runt i buren tills den slutligen tog den. Talgoxen fick panik och fladdrade med vingarna så att den inte tog sig ut genom maskorna som den normalt gör. Jag kollade upp buren och hittade ett stort hål där skatan tagit sig in. Hittade också fjädrar och slaktplatser efter många småfåglar. Det här var sent på våren när skatorna hade ungar. Så det blev till att laga buren.

 2. Tommy Olsson says:

  Madeleine
  Läckra bilder om det inte var för dom skulle det kunna vara framtidens berättelse
  om jägarnas kamp mot Naturvårdsverket och deras anhängare.
  Vi kommer också att gå segrande ur striden.
  Dock kommer vi inte att låta dem återhämta sig.

Kommentering är stängd.