Om skogen stänger och betesmarkerna försvinner

, , , ,

Nej, de vill inte. Det är bara att inse, att kallt konstatera att bevarandesidan och de allt mer realitetsfrånvända tillhörande organisationerna aldrig någonsin kommer att tycka att rovdjuren ska förvaltas via jakt. Även om vi dränks i rovdjur kommer de ALDRIG att tycka att en sådan förvaltning av stammen är okej.

jakt_eld_asa_norrby_700
En vargstam som får växa okontrollerat försämrar många människors livkvalité. Foto: Åsa Norrby

De förstår inte att en vargstam som inte förvaltas så påtagligt kommer att förändra människors liv.

De förstår inte att en ständigt växande vargstam riskerar att stänga skogen och minska våra betesmarker. Jordbruksverket rapporterar redan idag att 18 procent av de värdefulla ängs- och betesmarkerna har försvunnit under de senaste tio åren.

Vad händer om skogen stänger och ingen längre ser vad som händer?

Som barn byggde jag och mina kompisar fina kojor långt inne i skogen. Hemliga kojor. Mammor och pappor visste inte exakt var vi byggde dem, vi hade egna stigar. Vi släpade brädor och grenar, spikade och sågade. Det var världens bästa kojor. Vi fick till och med sova över i dem någon natt.

I en skog med en vargstam som inte förvaltas byggs inga hemliga kojor längre. I Dalarna rapporteras om flockar på omkring tio vargar. Snart föds ett nytt gäng valpar.

Vilken förälder låter då sitt barn knalla ensam in i skogen och bygga hemliga kojor?

Vilken skola tar ansvar för och anordnar exempelvis orientering? Vem vill orientera?

Vilket dagis går på skogsutflykt med 15 dagisbarn? Hur många bärplockare traskar tveklöst ut i skogen?

Hur går det med jakten? Med våra jakthundar?

Vem kan vara i en stängd skog?

Nu vill jag än en gång poängtera att jag accepterar att vi har varg i Sverige. Men stammen måste förvaltas! Livet på landsbygden hänger inte bara på vargens vara eller inte vara. Men dess nuvarande okontrollerade utbredning kommer att bli ytterligare en, eller till och med två spikar i kistan för många.

Hur konstigt det än kan låta finns det ett litet men högljutt gäng som helt klart måste tycka att ovanstående scenarie är toppen. Som väntar, gnuggar händer och trivs varje gång en ny familj ger upp och flyttar. Som tycker att det ska vara tomt i skogen, på människor alltså.

I ett sådant här scenario hänger också de internationella gruvbolagen och vissa skogsbolag med. Vi genomgår som bekant en gruvboom, speciellt i norr. Utländska intressen prospekterar utan motstycke. Och när människorna lämnar skogen får de alla förutsättningar att härja fritt.

Framtiden? Ska en liten del av befolkningen betala för att puttra runt i bussar på för ändamålet färdigställda turiststråk och titta åt höger och vänster. Stanna i inhägnade små turistfik längs med leden, dricka kokkaffe, köpa vykort med viltmotiv och lyssna på käcka safariguider. Den stängda skogen beträdes endast via samlade guidningsturer?

Kanske kan vi klättra i något berg, titta på ett fågelägg eller känna igen en blomma eller en svamp. Inget fel i det men är det så här vi alla vill ha det?

Bortsett från vykorten och de käcka safariguiderna får du idag som jägare allt det där gratis och tusenfalt mer därtill. Men jakt är no-no i den här, ännu så länge, uppdiktade framtidsvärlden.

Där ska vi helst bo i Stora Staden hela bunten.

Samtidigt, gott folk, producerar vi där kött till oss själva i jättedjurfabriker. Ingen larvig djurhållning ute på små sketna gårdar, inget viltkött, för på landsbygden kan ingen verka. Där ska det vilda leva ostört.

I verkligheten idag, i en annan stor stad, New York, håller knölsvanarna, som är en invasiv (främmande) art i USA, på att ta över. Flyget hotas, vattnet förorenas, människor upplever den ökande stammen och de allt mer närgångna svanarna som obehagliga.

Knölsvanarna betraktas sedan tidigare inte som en inhemsk art. Jag kan tänka mig att det är ungefär samma syn som vi i Sverige har på mårdhunden.

Och självklart har vi också gruppen Goosewatch som tycker att man istället ska flytta på flygplanen och låta svanarna flyga runt och bajsa som de vill. Gör plats för det vilda! New York-borna kanske kan flytta till… Ohio?

För att skjuta ner stammen, ens till rimlig nivå, kommer naturligtvis inte på fråga.

Men jag undrar också, den dagen svanarna, kajorna, vildsvinen, råttorna eller kanske vargarna invaderar Stora Staden här i Sverige, vart ska vi ta vägen då om vi bor där allihop, exbönder, exjägare och alla andra tillsammans i en enda storstadsklump? För vi vill kanske inte få fågelkrockade flygplan eller fågelbajs i skallen, bli påflugna, omkullsprungna, ha stadsparkens gräsmattor uppbökade eller vad som nu kan hända.

Om då ingen heller längre bor kvar på landsbygden, ni vet,  där naturen ska sköta sig själv, var ska vi flytta då? Även i Stora Staden måste de vilda djuren förstås få vara i fred.
Annars blir det inte riktigt konsekvent, eller hur…

Kanske norrmännen tar emot oss. De förvaltar sitt vilt, sin landsbygd och bryr sig om sina invånare där. Där finns det nog plats.

31 Kommentarer
 1. Tommy Olsson says:

  In USA we gott Barack Obama we gott Bob Hope and we gott Jonny Cach
  in Sweden we gott Reinfelt but no Hope and No cach
  Så kan vi enkelt uttrycka det läge vi befinner oss i

 2. Anders Hermansson says:

  Tommy Olsson, jag har uttryckt mig oklart. Jag har inte gett upp. Det pågår ett krig (som alltid) om makt och resurser. Vi har förlorat många slag, men vi har ännu inte helt förlorat kriget. Slaget om en fritt växande vargstam anser jag är förlorat, det är ingen mening att stånga sig blodig mot den muren – det är bara dumt att låtsas som om vi fortfarande kan vinna det slaget. Men rovdjurens fria tillväxt är ett farligt vapen som kommer att vändas mot våra fiender. Nu kommer inom kort nästa slag – om det inte redan är igång. Vad det är/blir vet jag inte, men skall vi se på vad som händer i övriga EU så kan jag gissa. Troligen blir det ett angrepp innebärande begränsningar i jakträtt/äganderätt, som till exempel att all jakträtt skall med tiden ägas av staten – regeringsbyte kommer att underlätta dessa mål. Det börjar nog vackert med till exempel en kampanj för att förbjuda hundar vid jakt efter rovdjur, undre gräns om till exempel 50 ha för att få jaga eller något annat, och förbud mot kommersiell jakt ligger nog också i planerna. Sedan förbud mot jakt på ”gulliga” djur, ytterligare begränsningar av jakt på fåglar, begränsningar vad gäller vapen och ammunition osv. Likaså att skyddsjakt på enskild fastighet efter stora rovdjur skall tas ur jakträtten. Eller nåt annat, men enskilda markägare och jägare måste stå samman om vi skall vinna nästa slag.

 3. Tommy Olsson says:

  Anders Hermansson
  varför argumenterar du i vargfrågan du har vad det verkar givit slaget förlorat ?
  Den lösningen jag står för är jag övertygad om skulle fungera bättre än det sätt man arbetar på idag
  Vi måste ta strid om vi skall komma någonvart, man kan inte som nu envetet påstå att vi är på rätt väg när antalet vargar stiger ohejdat dag för dag
  Jag står för mina åsikter i vilket sammanhang som helst i vilken grupp av mäniskor som helst
  och jag är man nog att backa upp det jag står för i vilket gäng som helst.
  säkerhets avståndet för rovdjur till mig o mina hundar är 20m varken mer eller mindre
  vart det leder rör mig inte i ryggen

 4. Anders Hermansson says:

  Tommy Olsson säger att med rätt åtgärder kan vi ”påverka” vargpolitiken. Vi måste då förutsätta att med ”påverka” menas att skapa och genomföra en politik som begränsar antal vargar och deras utrymme till antal/storlek som inte märkbart stör landsbygden eller allmänheten. Sedan ger Tommy Olsson exempel på vilka åtgärder han avser. Underförstått menar Tommy Olsson att dessa åtgärder skall vara tillräckliga för att på FN/EU/svensk-nivå åstadkomma de avtals-/lagändringar som behövs för att bringa den nu fritt och obegränsat växande svenska vargstammen under mänsklig kontroll. Jag menar åtgärderna inte kan ha någon sådan effekt innan tillväxten naturligt stoppas, och jag är övertygad om att LRF/SJF/JRF har insett samma sak; vargpolitiken kan inte, och kommer inte, ändras så att rimliga mål för svensk landsbygd och allmänhet i tid kan uppfyllas. Det är helt uppenbart att svensk och internationell lag och rätt under överskådlig framtid kommer förbli opåverkad av vargstammens tillväxt i Sverige. Det kommer att leda till ett av två möjliga sluttillstånd: Endera tröttnar berörd befolkning rätt snart på vargarna och utrotar dem, eller så får den fria eller tillräckligt fria tillväxten fortsätta. Det sista leder i sin tur till våldsamma svängningar i antal vargar och antal klövvilt i Sverige. Hur tillståndet med en helt eller delvis fritt växande vargstam kommer att avlöpa i tid går inte att säga, periodtiden beror på bland annat frihetsgrad och kan antas vara i storleksordningen 100 år. Jag tror dock att på kortare tid än en period så tröttnar hela befolkningen, inklusive stadsbefolkningen, på en obegränsad vargstam och utrotar arten. I båda dessa fall har vi att räkna med en våldsam vändpunkt. Men självklart är andra vägar fysiskt möjliga; det är till exempel helt möjligt att ett litet men varierande antal vargar kan leva i Sverige utan orimliga besvär för landsbygden. Men de lagar och avtal som krävs för detta är dock omöjliga med hänsyn till existerande lagar och existerande villkor för lagändringar. Därför kommer den utveckling som Lewander fruktar att bli verklighet; jag tror att förloppet redan har passerat tillståndet då återgång fortfarande var möjlig. Så varför fortsätta stånga huvudet i samma mur?

 5. Tommy Olsson says:

  Ove Bergqist

  om vi använder rätt åtgärder är det solklart att vi kan påverka vargpolitiken
  men så länge SJF, LRF och JRF vägrar ta till hårdare medel lär vi bli överkörda
  i all oändlighet.
  Det gäller att lägga över kostnader och olägenheter på motståndarna
  vi skall bojkotta eftersök på trafikskadat, vi skall lägga ner älgjakten i tre år, vi skall inte längre göra inventeringar av vare sig Rovdjur eller annat vilt, vi skall inte ställa upp på någon form av skyddsjakt och vi skall definitivt inte jaga vildsvin.
  skulle någon form av skyddsjakt godkännas av NVV skall den omedelbart överklagas till förvaltningsrätten med begäran om inhibition
  Nvv gav lov om skyddsjakt på älgkor för ett skogsbolag föregående år de hade endast 2 månader kvar till kalvning ( SVINERI)
  Inte så mycket som ett knyst hördes från vare sig SJF eller JRF
  En del påstår att vi tappar i förtroende hos allmänheten, det är helt fel!
  Däremot finns det ingen som har förtroende för någon som tar stryk utan att ens protestera
  Vad dessa tre organisationer behöver är några som inte gömmer sig så fort det börjar osa
  hett, Några som kan ta en snyting utan att vika sig
  Glöersen Widemo Ligne med fl kämpar på sitt sätt allt dom orkar dom är dessutom mycket kunniga.
  Men man vinner inte en duell iförd en penna när motståndaren använder Pistol
  Det är inte sanningar och saklighet som går vinnande ur detta, det är smutsig oren taktik

 6. Ove Bergqvist says:

  Tommy Olsson!
  Jag har samma tanke som dig i mycket, men varför lägga mer energi på det man inte kan påverka gäller även sjf när det gäller vargfrågan.
  Att det regnar kan man heller inte påverka varför lägga energi på det.
  Sjf har lagt mycket energi på varg i 25 år utan att kunnat påverka något i vargfrågan, för mig hade det varit bättre lagt dom pengarna på äldrevården.
  Jag tycker att Sjf skall ägna sig åt andra saker med utveckling istället, för vad gäller vargfrågan så skrattar alla organisationer åt de i deras försök att komma någonstans när det gäller varg, dessa organisationer leker bara med SJf.

 7. MrStraightpull says:

  @ Tommy Olsson: Du missförstod mig – jag menade inte att jämföra oss med amerikanska jägare utan att det krävs något som börjar hålla emot det ekofascistiska helvetet som håller på att ta över. LRF, SJF mfl klarar det uppenbarligen inte – så vad behövs?

  Vi behöver inte kopiera Hunters agains PETA men vi behöver något som är betydligt mer offensivt än dagens brukarorganisationer!

  Vi behöver tankesmedjor, dyra lobbyister, outtröttliga insändarskribenter etc för att hålla emot den ständiga strömmen av fientligheter från brukarfienderna. Detta, illa dolt ekosofiska, inlägg finns i SvD idag/igår – http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/overdad-ar-ingen-mansklig-rattighet_8974312.svd – tusentals år av brukande av jord och djurhållning blev just förminskat till ”kortsiktigt”. Medelsvensson luras skickligt under vetenskapliga ”fårakläder” och lite dåligt samvete för semesterresan att brukarna står för avlivning och egenintresse. ”Vad bra skrivet – ge varghatarna och yrkesfiskarna vad de tål! WWF, MP, V, SRF och SNF är BÄST och har alltid RÄTT”. Underligt nog får man inte kommentera detta inlägg på SvD… – någon som tror att det bara är en olycklig omständighet?

  Någonstans har även ekosoferna lik i garderoben, tro mig. Låt oss gräva fram dem!

 8. Tommy Olsson says:

  Mrstraightpull

  De förbund som skulle kunna göra skillnad har själva byggt de murar dom idag inte kan passera, Lrf är som du skrev involverade med Snf och var även de som fick oss med i EU
  enbart på grund av att de lovade Lantbrukarna guld o gröna skogar i form av olika bidrag.
  JRF är ju en konkurrent till SJF från dem hörs vrålande protester och uttalanden om Noll vargvision de är dock så splittrade så effekten uteblir när det gäller har dom krupit under sängen och väntar på att stormen dragit förbi.
  SJF är uppbundna av det offentliga uppdraget dom är helt styrda av de 50 miljonerna
  även där sticker man huvudet i sanden o hoppas att faran försvinner av sig själv
  Man behöver inte vara särskilt begåvad för att se att av dessa finns ingen hjälp att få

  det du skrev om Hunters agains PETA tycks lite vara en missnöjes organisation
  och att på något sätt jämföra oss med jakt o jägare i USA skulle tvärsäkert försätta oss
  i skam vrån för evigt
  Jag anser deras jakt etik vara rena svineriet

 9. Tommy Olsson says:

  Dag Lindgren
  Det är synd att du skall lägga av med bloggandet av varg.
  Jag har väll mina åsikter om forskningen, men inser ju att det är så nära sanningen man kanske kan komma.
  Tyvärr tror jag varg problemen växt oss över huvudet, som jägare har vi ingen ljusning eller lättnad i sikte, några intentioner hos sittande eller kommande regeringar om en fungerande rovdjurs förvaltning finns ej
  Vårt största förbund SJF kämpar mot strömmen förgäves, men hur skall man ro emot strömmen om man vägrar använda åror
  Anledningen till att vi blir överkörda varje gång beror mest på att dom flesta sitter hemma o gnäller att dom inte vågar stå för sina åsikter, dom är helt enkelt så kallade ja sägare
  Är dom på ett möte säger dom ja och amen till allt och när dom kommer hem
  skäller dom som band hundar om hur orättvist allt är
  Det hjälper inte hur mycket Glöersen och Widemo kämpar om inte vi vågar backa upp dem. Stå upp med rak rygg o försvara er rätt, det är vår enda Changs

 10. MrStraightpull says:

  @Anders Hermansson – fler som tröttnat på EU: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usas-sandebud-i-ukraina-fuck-the-eu_8966958.svd :)

  Kanske dags att trycka upp lite stickers med det kortfattade men ack så viktiga och tydliga budskapet?

  @Anton – +1. För mig är det ofattbart att brukarna fortsätter med sin ”koka groda” strategi (speciellt som man själv är grodan). Det är dags att markera för brukarorganisationerna – att LRF tex fortfarande har projekt tillsammans med SNF är ju helt åt skogen. Att sitta med ekosoferna (eller värre) i diverse kommittéer är också uppåt väggarna. Speciellt som brukarmotståndarna inte helgar resultaten alls.

  SJF sitter fast i sitt statsbidrag – kanske dags att fundera på egenfinansiering och sedan ta betalt för tjänsterna man utför åt samhället. Passar det inte så kan ju Mikael Karlsson plocka dvärgbandsmaskinfekterad rävskit – SNF får ju statsbidrag utan någon styrning (och trots att man får pengar från det ekosofiska Postkodslotteriet, diverse obskyr miljömärkningsverksamhet mm)!

  I USA finns ”Hunters agains PETA” – tiden har kommit att börja markera lika tydligt i Sverige!

 11. Tommy Olsson says:

  Den Svenska lantbrukaren får för köttraser ca 40kr kilot slaktad vikt noteringen ligger på ca 30 kr
  för gris om han är kontrakterad 16-17 kr, om inte ligger priset på11 kr
  alla vet ju vad vi får pröjsa i affären.
  Skulle jag mot förmodan köpa kött i affären finns bara ett alternativ, Svenskt!
  Vi har det absolut humanaste sättet att föda upp tamdjur i hela värden.
  Vi har de humanaste sätten att slakta våra djur på i hela värden.
  ändå är jakten ett tusenfalt humanare sätt att döda djur
  jag vet det eftersom jag arbetat som slaktare och är jägare
  vilket jag är mycket stolt över
  Det tycker jag ni som är jägare skall känna oxå

 12. Dag Lindgren says:

  Bloggat en hel del om varg de senare åren men jag tänker lägga av nu (med avslutande bloggartiklar som förmodligen ger en del kritiska synpunkter) och lämna varg. Huvudorsaken är att det påstås allmänt (exempel http://svenskjakt.se/opinion/debatt/illegal-jakt-storre-forakt-an-suck-av-lattnad/ att ” licensjakt på varg inte bör tillåtas förrän vargstammen blivit långsiktigt livskraftig enligt vedertagen vetenskap” (4000 nämndes nyligen i DN)

  Politiker bör inte på detta sätt bortdefiniera tunga forskares framförda synpunkter (att varg nu är GYBS med FRP= 270). Jag startade en webb enbart för att motivera detta på olika sätt http://daglindgren.upsc.se/VargGYBS/Start.htm Emellerltid lade jag ned detta projekt efter tre dagar. Det är meningslöst, Samhället tillsluter sina öron för vetenskaplig information man inte vill höra. Desinormation tillmäts samma värde som information. Vetenskap förvandlas till en form av sofistikerad lögn. Vargdebatten är psykosocial till sin natur och är svårförenlig med vetenskap. EU anser att vargjakt inte löser några problem och då hänger förstås svenska domstolar on andra på denna juridiska bedömning. Det blir fri tillväxt av varg som ingen har auktoritet att stoppa. Jag tycker som genetiker att fri tillväxt som lösning av den svenska vargens problem saknar vetenskaplig grund och berättigad kritik kan riktas mot den rådande vargförvaltningens vetenskaplig grund av det skälet och mot domstolar, som infört en modell för vargförvaltning som saknar vetenskaplig grund.
  Däremot bygger Naturvårdsverkets beslut i slutet av december på vetenskaplig grund, men Naturvårdsverkets tjänstemän och jurister vill inte erkänna detta, för då kan det resultera i färre vargar än med den rådande paradigmen fri tillväxt.

 13. Stockholmaren says:

  De e int lönt å förklar för nån som int förstår eller nån som int vill förstå

 14. göteborgaren says:

  Kerstin, då får du väl skaffa bössa själv så att du kan göra skillnad… För oss är det ju bara en hobby som inte är så viktig, eller? En sak borde du ju i alla fall veta och det är att jägsrkåren inte är ett statligt verk som är till för minska viltolyckor mm för såna som dig, utan det är bara en följd av jakten som ni får helt gratis. Du behöver inte betala en krona för det men om såna som du inte ser upp med dom här frågorna kan det snart bli en dyrköpt erfarenhet. Jag vill förtydliga för dig att det jag skriver inte är något slags hot utan bara kalla fakta. Nä, jag är med på att lägga ner jakten några år så att såna som Kerstin får Lära sig den den hårda vägen vad det är vi tillför samhället. Vi får göra som hon och ge vargarna det närproducerade köttet och köpa nytt från brasilianska eller tyska djur uppfödda i trånga kättar. Det svenska köttet har ju miljörörelsen sett till att göra så dyrt att ingen vill köpa det.

 15. Tommy Olsson says:

  Kerstin du skriver som du har förstånd till! mer kan ingen begära.
  År 2013 rapporterades 4900 älgolyckor Jägarna skjuter varje höst ca 100,000 älgar
  om vi inte skjutit dessa älgar som jag tycker vi skall slopa i tre år
  då torde älgolyckorna vara uppe i mellan 10,000-15,000per år minst
  vilket skulle innebära enorma kostnader inom sjukvården många tragiska olyckor
  med avlidna människor
  enorma kostnader för skattebetalare, Bilförsäkringarna skulle stiga med flera hundra procent
  Allt detta är du beredd att betala för några vargars skull
  stackars dig!

 16. Anton says:

  Det hade räckt med ingressen Madeleine. Där satte du huvudet på spiken! Äntligen ser jag en representant för SJF uttrycka vad jag själv konstaterat redan för flera år sedan. Det sorgliga i sagan är att samma mentalitet även genomsyrar Naturvårdsverkets tjänstemän. Vågar du även konstatera detta i bloggen eller blir det för känsligt för era relationer med verket?

  Jag var medlem i SJF i tiotalet år men fick till slut nog efter att ha läst just i bloggen hur företrädare för SJF gång efter annan godtroget och naivt vänt andra kinden till efter ännu en blåsning i rovdjursförvaltningen. ”Nästa år är det upp till bevis” vill jag minnas att Daniel Ligné uttryckte sig. Det är många år sedan nu och problemet är att man har kunnat säga så varje år sedan 1990-talet. Det har aldrig blivit bättre. Den marginella licensjakten som utfördes under två år var liksom ett hittepå för att ni på SJF skulle slå er för bröstet och tycka att ni uppnått något. Faktum är att tillväxten varit långt större varje år. Även då var det uppenbart att Naturvårdsverket genom t.ex. Susanna Löfgren (senare Ruona Burman) alltid lade egna marginaler på marginalerna. Ett maxantal blev plötsligt ett minimiantal. Och föryngringarna räknades helst inte…
  Det enda jag tror att licensjakten har medfört är minskad tjuvjakt (p.g.a. under aktuella år ökad acceptans för politiken) och ökad aktivitet i EU i syfte att begränsa vår förvaltning. Jag hade faktiskt föredragit motsatta effekten i båda frågorna!

  Det går inte att förhandla särskilt bra när villkoren är att SJF som jaktintressets största företrädare går till förhandlingsbordet med en kompromiss medan motparten aldrig kan tänka sig detsamma. De vill ha oändligt med rovdjur. Ja som du själv konstaterar i det här inlägget: När rovdjuren blir för besvärliga för den lokala människan är det den senare som måste flytta på sig. Hur kan ni ens fundera på en annan ambition än noll vargar i Sverige som motvikt till detta? För mig som medlem var det en direkt förolämpning att ni tog en kompromissande position när det så uppenbart inte fungerar.

  Naturvårdsverkets tjänstemän sitter garanterat på den hundrade percentilen vad gäller rovdjursdyrkan i det här landet. Precis som Helena Leander firar de säkert med champagne över att de lyckades stoppa den av Riksdagen beslutade jakten. Kanske var det en prestigeförlust att de själva inte fick sätta käppen i hjulet den här gången, men så länge de lyckades få Förvaltningsrätten att stoppa ekipaget uppnåddes ändå effektmålet. Det är detta som är vad Naturvårdsverket menar med adaptiv förvaltning. Möjligheten att förändra beslut och hastigt byta taktik, i syfte att hindra en fungerande rovdjursförvaltning.

  Minns fjolåret och Lena Eks beslut att skjuta två vargar per revir. Då minsann gick det fort på verket, när de hittade på att minst det ena av djuren var tvunget att vara ett alfadjur. Det var till 100 % en försvårande omständighet vi kan ”tacka” kreativa tjänstemän för. Allt var därmed serverat för Förvaltningsrätten att stoppa jakten.

  Nej det är hög tid att säga nej till allt vad samförstånd heter. Det är ingen mening att kompromissa. Ni vill sitta vid förhandlingsbordet och diskutera medan det brinner utanför dörren och bomberna faller över taket.

  Ända sedan Bjärvalls dagar har det självklart alltid rekryterats personal med den ”rätta läran” till verket. Det finns ingen som helst anledning att betvivla detta när man ser vilka metoder de använder sig av.

  Det måste städas ordenligt på Valhallavägen, det är ett som är säkert. Nu tycks istället en ny myndighet få ta över, men det dröjer för länge för att det ska hinna rädda läget.

  Med anledning av det desperata läget och förtroendekrisen inom rovdjursförvaltningen ser jag ingen annan lösning på detta problem än att vi konstaterar att vi är människor precis som de är i Finland och Italien. Vi får en likadan förvaltning. Tveklöst!

  Jag vill uppmana SJF att släppa rovdjursfrågan och gå vidare. Är det något ni kan fokusera på är det att gräva fram alla komprometterande bevis för att Naturvårdsverket försökt obstruera politiken. Häng ut dem! Ni har säkert mycket mer insyn och bevisning än vad vi i omvärlden fått ta del av. Om ni på allvar vill göra skillnad i viltförvaltningen i framtiden måste även ni inse att punkt nr 1 är att städa på Naturvårdsverket. Ni får aldrig igenom något så länge Bjärvalls lakejer sitter och blockerar. Inse det och byt taktik. Våga gå på offensiven!

  Men jag vill inte bara vara en kritisk gnällspik. Jag vill ge er beröm för att ni vågar stå upp i turbulensen. Hot är förmodligen vardag och det krävs mod för att våga vara offentlig i den här debatten. Tiden av tålamod och försoning är dock över. Det är många gånger jag sett Gunnar i TV med en ängels tålamod sakligt argumenterat för SJF’s ståndpunkt. Det är i grunden bra, men i praktiken verkningslöst. Därför vill jag helt enkelt uppmuntra er att byta fokus och arbeta annorlunda. Det där loppet kördes för långe sedan…

 17. Madeleine Lewander says:

  Bra taktik Kerstin. När någon uttrycker ett missnöje över något som inte fungerar, förstör livskvalitén, då plockar vi snabbt fram något som låter värre. Då kan vi ju negligera hela problemet. Nice! Sketchen om Spik i foten, hört den? Hasse å Tage. Klockrent.

 18. Kerstin says:

  Vilken förälder låter sina barn färdas på en väg där det vimlar av vilt (65 procent av alla polisrapporterade trafikolyckor är kollisioner med vilt)? Vi kan alltså redan nu stänga ned hela Sveriges transportnät, eftersom jägarkåren hotar alla andra människors livkvalité.

 19. Anders Hermansson says:

  EU är en jättebyråkrati som sprutar ur sig vetenskapliga och ovetenskapliga rapporter där korsreferenserna duggar tätt. Det gör det till svårläst litteratur, och få i Sverige verkar bry sig – inte staten, inte partierna, inte SJF, inte JRF, inte LRF, och absolut inte massmedia! Journalisterna kanske inte kan tyska och franska, och förstår knappast eu-engelska. Mer lönande är det uppenbart att skriva på enkel svenska om de dumma bönderna som är elaka med de gulliga vargarna. För hur skall man annars förklara den absoluta frånvaron av debatt kring alla dessa rapporter som till stor del är en slags eu-framtidsplanläggning? Det är för Sverige viktiga dokument. Jag orkar inte läsa särskilt många, men försöker ta del av sånt som har med skogsbruk, jakt, råvaror och landsbygd att göra. Och då är det inte svårt att hålla med Lewanders dystopiska framtidsskildring; det skall under till för att det inte blir en sannsaga. Tommy Olsson, jag gillar ditt sätt att skriva, du har poäng och är rak på sak. Mycket av vad du skriver kan jag hålla med om, så också nu – men inte allt. EU:s vargpolitik kommer troligen inte till besinning i tid – jakt, fäboddrift, renskötsel, betesdrift mm. kommer att ta sådan stryk att återkomst blir svår, i många fall omöjlig. Det kommer att innebära fundamentala ändringar för svensk landsbygd; bland annat kommer skogsbygdernas öppna landskap att krympa till oigenkännlighet. Självklart är vargen här för att stanna – ett tag. Förra gången det begav sig fick den vara kvar rätt länge, kanske 9000 år eller så, men på 1700-1800-talet blev tiderna hårda och vargarna många, varför människorna tröttnade på vargarnas dåliga matvanor och satsade stenhårt på att utrota vargen. Denna gång är vi betydligt fler än vad vi var då – vi kommer nog fortare att tröttna på vargens fortfarande lika dåliga matvanor. Dessutom kör vi nu ett fullskaleexperiment människan aldrig förut gjort; vi låter världens värsta rovdjur föröka sig fritt och låter skadedjuret under statens fulla beskydd vistas bland vuxna, barn och deras djur. Denna galenskap måste bli kortlivad, och min prognos är att inom trettio år är vargen åter i princip utrotad i Skandinavien. Den enda kända orsaken till vargutrotning – att människor tröttnar – tycks underligt nog inte ingå i vargforskarnas möjliga katastrofscenarios när de räknar på sannolikheten för vargens som art överlevnad fram till år 2114 alternativt år 3014! Det vill till att vara fast i tron om man skall fästa vikt vid slika simuleringar, men riksdagsledamöterna och andra tar smörjan på största allvar!

 20. Tommy Olsson says:

  Madeleine
  Vargen är här för att stanna! I samma ögonblick vi gick med på att ha frilevande varg i vårt land sålde vi vår möjlighet till jakt och rekreation vi sålde fäbodbruk och djurhållning,
  vi sålde vår levande landsbygd. Sjf får ta på sig en del av den försäljningen.
  ert mål med 150 vargar är lika utsiktslöst som Anders Hermanssons 0
  Tar vi inte till storsläggan nu så kan ni inom kort avveckla Sjf Jrf o Lrf
  Men det du skrev om Norge, ja kanske är vi välkomna dit
  men dom tar inte emot veklingar som kröker rygg för piskan.

 21. Tommy Olsson says:

  Inte skall vi gnälla på EU vi har ju via en demokratisk folkomröstning placerat
  oss där själva. de allra flesta lantbrukare och djurhållare röstade för
  dom flesta storstads bor röstade för-
  Lantbrukare o djurhållare enbart av anledningen att dom får väl tilltagna eu bidrag
  de som tjänar mest kosing är också de som har nytta av Eu,de flesta vanliga Svensson
  för att dom kunde köpa billigt brännvin i Tyskland.
  Jag röstade Nej, situationen är den samma nu som på Hitlers tid men nu strider man med pengar istället för kulor o krut
  Engelsmän ,Fransmän o Tyskar har genom århundrade efter århundrade koloniserat
  och försökt regera hela värden själva
  hur kunde ni tro det skulle bli annorlunda nu
  Tommy

 22. Anders Hermansson says:

  Ove Bergqvist, var försiktig med orden. Vad som för dig framstår som en katastrof är för andra en seger, ett efterlängtat tillstånd där vargen har ”full ekologisk effekt”, dvs. svält reglerar antal vargar och andra rovdjur. Det mesta tyder på att detta mål kommer att nås inom innevarande decennium. Det troliga är att i Sverige kommer vi att göra just vad du säger; ”vänta”. Britterna har insett det ohållbara i sitt EU-avtal och kommer att omförhandla det. Cameron har sagt att han skall leda förhandlingarna. EU kommer att göra nästan vad som helst för att UK inte skall få ändrat avtal – det är som att öppna Pandoras ask. Å andra sidan får inte britterna nytt avtal så är risken inte obetydlig att britterna lämnar EU – det är som att öppna en annan och möjligen större Pandoraask. Men under tiden trampar EU på i sin stövlar och nekar sina medlemsländer att bestämma lokalt i viktiga lokala frågor. Om du läser lite i de referenser jag gav så kan du se att beträffande Europas gräsmarker, dvs. både betesmarker och naturliga öppna gräsmarker, så är inte skogsbetet i Sverige omnämnt som särskilt intressant. Det är däremot till exempel gräsmarker i Spanien samt naturliga, högt liggande, gräsmarker. EU avser utan tvekan offra svenska betesmarker på vildmarksaltaret. Det saknas skäl tro att det skall vara möjligt att genom svensk lagändring eller genom myndighetsbeslut dels kunna skjuta ner vargstammen med många hundra vargar och därefter varje år skjuta minst förökningen. Innan detta kan bli möjligt måste troligen en ändring ske på EU-nivå. Bangar man huvudet i en mur då blöder man.

 23. Ove Bergqvist says:

  Vad skriver man efter Anders Hermanssons inlägg? Ingenting! Det var en femetta, bara att invänta katastrofen.

 24. Anders Hermansson says:

  EU:s vargpolicy: Trots tusenårig erfarenhet av att varg inte fungerar tillsammans med någon form av mänsklig aktivitet (frånsett djurparker i viss mån) så menar EU (och tydligen SJF/Lewander) att det skall gå att skapa ”balans” mellan varg och människa! Ett grepp är att människor skall omskolas så att deras negativa inställning till varg försvinner, och i det syfte byggs informationscentraler över hela Europa. Vad som kallas ”intressenter” skall erbjudas ekonomiska morötter, djuruppfödare skall få olika sorters bidrag och skadestånd, landsbygdens allmänhet skall utlovas en omfattande och lönsam rovdjursturism, WWF med anhang, jägare, politiker etc. skall fortlöpande få information om rovdjurens utveckling och om vilken otrolig nytta rovdjuren innebär för landsbygdens fauna, och därmed även för villebråd och tamdjur! Inte nog med det, med en ”komplett” fauna skall landsbygden också kunna dra in goda pengar på något som kallas ”social farming”. (Det kan kanske vara ett tips till svenska politiker: Försök utreda vargens socioekonomiska vinster, det kanske utredare kan göra utan gnäll?) Men EU har haft stora problem med att övertyga landsbygdens folk om det fina med en massa stora livsfarliga rovdjur i skogen. EU har utarbetat en särskild policy för hur de motsträviga på landsbygden skall tas, det kallas ”The Leader Approach” och föreslås användas även i arbetet med att plantera ut stora rovdjur över hela unionen, se http://ec.europa.eu/agriculture/publi/fact/leader/2006_en.pdf. Se även LIFE and Europe’s Grasslands (LIFE står inte för ”liv” utan är EU-kommissionens projekt “The Financial Instrument for the Environment”), http://ec.europa.eu/environment/life/publications/lifepublications/lifefocus/documents/grassland.pdf.
  Rovdjuren är ideologiskt mycket viktiga för EU och finns med i många dokument, bland annat skapande av obrukade skogar, mer vildmark, ny skogspolitik, klimatpolitik etc. Sverige påstods behöva gå med i EU för att ha något att säga till om. Verkligheten blev att när det gäller bland annat rovdjuren har vi inget att säga till om; vargpopulationen (och övriga rovdjur) kommer att öka snabbt och okontrollerat. Detta går inte att ändra genom nya svenska lagar eller myndighetsbeslut. Så länge SJF tror det, så länge får SJF fortsätta banga huvudet i Brysselmuren.

 25. Johan says:

  Till Kristoffer, detta med rätt och rättvisa är ett koncept som vi människor har hittat på och är helt beroende av personliga åsikter och uppfattningar.
  De låga antalet tjädrar och orrar beror troligast på så kallat gnagarår som genererat ett högt överlevande bland kråkfågel och räv. Sedan när gnagarstammarna kraschar så måste kråkfåglarna och rävarna äta fågel och hare och då blir de inte så många kvar av dem. På jaktmark där jag jagar som är ca 2000ha finns det någon enstaka hare kvar och tre orrar har setts, vi har dock väldigt gott om korp och en hel del räv.
  Och som tidigare kommentar så är de ingen som känner sympati för svältande lodjur där deras bytesdjur är slut på grund av deras höga jakttryck. Detta är samma svängningar som hos skogsfåglarna och rävarna och det kommer alltid vara så om man inte reglerar när stammarna ökar kraftigt så kommer få föryngringar och födobrist sköta regleringen. Frågan är ju om svält är humanare än jakt?

 26. Anders Åberg says:

  Kristoffer

  Visst, vi har ställt till det ganska ordentligt i naturen vi människor, med utfiskning, gifter, klimatpåverkan och förstörelse av hela ekosystem. Jakt har också skapat problem, men ganska små i jämförelse med dom andra.
  Här i södra delen av landet där jag bor har också Tjäder och Orre minskat rejält. Jag vet inte alla orsakerna till det, men skogsbruket är en och för stora stammar av Räv och Grävling är en annan. Räv och Grävling saknar i princip naturliga fiender i och med att det inte funnits Varg på så många år. Det skulle man kunna ta som ett argument för att släppa lös vargstammens utveckling så som en del av kramarna vill. Men då bortser man från alla dom människor som skall leva med alla vargarna. Du vet säkert också vilka problem det kan bli med vargar som tar tamdjur, vargar som blir mer och mer orädda osv. Naturen kan säkert leva med tusentals vargar, det har den alltid gjort innan människan utrotade dom, men vårt kultursamhälle på landsbygden klarar antagligen bara en ganska begränsad vargstam innan djurhållning blir för dyr, jakten tar rejält med stryk och folk börjar oroa sig för både sin egen och kanske framför allt sina barns säkerhet. Svenskt kött har ordentliga konkurrensproblem redan och tusentals vargar riskerar att slå ut vår inhemska köttproduktion helt och väldigt många skulle sannolikt finna det ohållbart att alls bo kvar på landet under sådana omständigheter. Vad tycker du Kristoffer är det verkligen ett rimligt pris att betala?
  Är det inte bättre att reglera både vargen,räven och grävlingen med jakt och behålla en levande landsbygd?

 27. Björn Isaksson says:

  Ja du, Kristoffer, du har ett stort hjärta för djuren och det är inget fel i det, tyvärr så saknar du kunskapsbakgrund för dina synpunkter. Det har andra bemött så det finns ingen anledning att förtydliga det. Vi jägare har ett lika stort hjärta för det vilda som du, det är därför vi utfodrar, håller efter rovdjuren, anlägger viltvatten mm.
  Mitt stora bekymmer med frågan är det demokratiska haveriet som innebär att vi uppenbarligen inte har en lagstiftning som kan hantera frågan över huvud taget. Det är bevisligen lättare att ändra grundlagen än få igång en rovdjursförvaltning.
  Vi har riksdagsledamöter som enligt egen utsaga blir glada när riksdagsbeslut inte kan genomföras. Det känns väldigt märkligt.
  Jag är rädd att de som drabbas kommer att ta till samma metoder som miljörörelsens ”hjältar” gjort i många år, dvs civil olydnad. Till skillnad från andras tilltag kommer man att finna moraliskt stöd i ett riksdagsbeslut.
  Det har skett i Finland och sker i Italien och kommer att ske i Sverige.
  Vem vinner på det? Inte vargen i alla fall.
  Miljörörelsens oförmåga alternativt ovilja att ens försöka sätta sig in i de berördas situation kommer att slå tillbaka på dem själva, förr eller senare. Vi får hoppas att inte allt för många människor kommer till skada, fysiskt eller juridiskt, innan dess.

 28. Kjell Svedman says:

  Varför kallas vargkramarna för bevarandesidan?
  De är ju de som förbrukar det som kan förvaltas genom att omöjliggöra en förvaltning på det sätt som bestämts i demokratiska beslut.
  Sluta att kalla dem för bevarandesidan och kalla dem vi dess rätta aktivitetsnamn. Vargkramare!

 29. Stockholmaren says:

  Trist att läsa Kristoffers Disney-inspirerade romantiska syn på världen. Tyvärr så har ju de så kallade ”miljöorganisationerna” indoktrinerat stora delar av befolkningen till att tro att vargar är hotade och att de behövs i Sverige. Detta har de sedan använt för att få fler medlemmar och pengar.
  Precis som Madeleine skriver så innebär de överstora och växande rovdjursstammarna i Sverige endast ökade problem, inte bara för jägare, djurhållare och barnen som inte får leka i skogen längre. De innebär också död och lidande bland bytesdjuren. Sjukdomar som rabies och dvärgbandmask är oundvikliga följeslagare till vargarna. Detta drabbar då även vanliga människor som tror att svampar och bär går att plocka och äta som förr i tiden utan risk att bli sjuk.
  Kristoffer tycker att det är fruktansvärt att man jagar skogsfågel men uppenbarligen är det OK att vargarna ska slita älgkalvar, renar och rådjur i stycken…

  Vi människor är och har alltid varit jägare. Vi har i alla tider försökt minimera rovdjursstammarna. Detta har gynnat inte bara människorna själva men även alla bytesdjur. Det är bara i Disneyworld som djuren är jämställda människan. Och i de hjärnor som lever i Disneyworld.

  Och Kristoffer, om du läser på lite grann, så kommer du att förstå att vargen inte alls är utrotningshotad, tvärtom. Sverige har kunnat uppvisa världens högsta koncentrationer av lodjur med åtföljande kollaps av rådjursstammarna i de områdena vilket i sin tur lett till svält bland lodjuren, de har helt enkelt dödat allt i sin väg och skapat sin egen olycka.
  Den moderna jägaren/viltvårdaren kan balansera viltstammarna genom adaptiv förvaltning. Denna balans kan uppnås genom att man även förvaltar rovdjursstammarna så att de inte skapar krasher bland bytesdjuren. Vargar och lodjur kan bara döda, de kan inte låta bli att döda eller stödutfodra vid en sträng vinter. Det kan människan. Oftast jägaren som vill se en livskraftig och jämn viltstam i våra skogar.
  Vi vill inte ha dödsbringande och sjukdomsspridande skadedjur i skogarna, i varje fall inte i ohämmad tillväxt. Skadedjuren måste hållas på en låg nivå. Men lever man i Disneyworld så tror man att vargar är snälla, inte skapar problem och att man kan leva ”i samklang” med dem. Lever man i Disneyworld tror man att fri rovdjurstillväxt skapar balans och harmoni i naturen. Inget kunde vara mer felaktigt.

 30. MartinJ1 says:

  Jag antar att signatur Kristoffer bara är på låtsas då han verkar tämligen ute och seglar.
  Få tjädrar och orrar har jag inte märkt av utan snarare det motsatta dvs en ökad stam och om de nu minskat så mycket så är de knappast rödlistade än utan finns i en jaktbara stammar som går att förvalta. Kungsörn vem vill jaga den? Lunnefågel vad har den med detta att göra? Till sist måste dessa bevarandemuppar förstå att det är skillnad på förvaltande och utrotande! Har man inte en koll på förvaltande åtgärder och utrotning så bör man hålla käft, och särskilt här.

 31. Kristoffer says:

  Å andra sidan så har djuren lika stor rätt att ha här som vi människor. Vi måste förstå att vi inte är ensamma. Jag tycker det är fruktansvärt när man ser jägare som skjuter så fina varelser som Tjäder och Orre när det finns så få av dem.

  Jag tror det de flesta är rädda för är att vissa djur som jagas ska bli så pass jagade att de snart inte längre finns. I fallet med Kungsörnen som en gång var på gränsen till att försvinna helt, tycker jag det är hemskt att man vill bedriva jakt på en sådan fågel. Samma med Tjäder som man vet har sjunkit drastiskt i antal (det kanske inte helt är jägarnas fel, räven har påverkat mycket).

  I Norge har lunnefågeln nästan försvunnit helt, men det beror visserligen inte på jakt, utan på den utfiskning som sker av haven, föda som lunnefågeln behöver. Men det är ett liknande fall.

  Visst vill vi kunna gå ut i skogen och mysa och känna oss säkra när vi gör det, men man får nog ändå vara beredd på att möta björn eller varg. Istället för att skjuta dem alla så kan man utbilda folk i hur de ska reagera när de möter en.

Kommentering är stängd.