Närmare till Thailand än Värmland

,
Det är närmare till Thailand. Foto: Oscar Lindvall

Idag är jag ledsen.
Ledsen, för att jag inser att samtidigt som världen blir mindre, vi har lättare att färdas mellan olika länder hit och dit på allt kortare tid, så ökar ändå avståndet.

För väldigt många är det betydligt närmare till Thailand än till en mindre ort i Värmland.

 

Det är närmare till Thailand. Foto: Oscar LindvallDet är närmare till Thailand. Foto: Oscar Lindvall

 

Bara de senaste dagarna har jag hört saker som fått mig att bara tappa sugen.

Jag är ledsen för näthatet mot kvinnor. Men jag är också ledsen för allt det hat, hånande och förlöjligande som är direkt riktat mot de människor som får sina djur rovdjursdödade.

Mitt i all sorg får de ta emot mordhot, barnen hotas, de blir förlöjligade, polisanmälda och dragna i skiten. Det enda de här människorna har gjort är att de valt att leva i, av och med naturen. Det ENDA.

Jag är ledsen för att människor väljer bort viltkött och svenskt kvalitetskött från våra egna gårdar mot rödmålad ”oxfile” från något annat land långt borta där vi inte har en aning om hur djuren har det. Jo, det är egentligen det värsta. Vi har en aning.

Och medan beteshagarna gror igen fortsätter istället hatet mot naturbrukarna att gro. Fast snart finns det kanske inte så många kvar att hata.

Jag är ledsen för min jägarkollega som hade satt ut en godkänd vildsvinsfälla efter alla konstens regler. En grupp människor som enbart koncentrerar sig på att göra livet surt för oss jägare hittar fällan och anmäler den – som vargfälla. Fällan konfiskeras av polisen och någonstans där är vi nu. Och med en mycket tagen jägare.

Kan vi jägare inte ens få finnas till utan att bli totalkränkta? Kan kreti och pleti, utan några som helst indicier eller kunskap, anklaga en jägare för vad fan som helst? Och dessutom lyckas driva det vidare?

Jag är ledsen för personen som ringde sent igår kväll och ville ha tag i en viltvårdare. Hon hade sett en tam svan. ”Det verkar inte finnas någon viltvård alls i er kommun”. Ska vi få skit för det också? En tam svan? Det är det som räknas. Tama svanar och träd som dör utanför tevehus.

Och jag är ledsen för de stora miljöorganisationerna som vägrar ta något som helst ansvar. Det är istället de som formligen skriker ut att det ska vara precis så som allt det jag nämnt ovan.

Allt det är jag ledsen för idag.

23 Kommentarer
 1. Tommy Olsson says:

  Mats
  Jag tycker verkligen att du och alla andra som jagat i vargrevir så länge skulle slippa varg några år Vet inte om du jagar med hund eller hur du jagar men tycker ändå så oavsett
  Björn Tack för ett bra svar
  Gunnar var tydlig i sin artikel men det brukar ha en förmåga att stoppa där
  det funkar inte att stå med mössan i hand och tro att någon bryr sig

  Nåväl vi vanliga dödliga får väll hoppas på ett under för det är nog enda chansen

 2. Björn Isaksson says:

  Tommy, visst måste vi, allesammans göra mer! Mina jakthundar börjar vara gamla och jag är tveksam till att skaffa nya med den nuvarande vargpolitiken.
  Helt klart är det måste stå fullständigt klart för regeringen att nu är gränsen nådd. Jag tycker att Gunnar är tydlig i den senaste artikeln när det gäller flytt av det nya vargparet.
  Om Naturvårdsverket tillåts komma undan med det dom har gjort den här vintern så har jag tappat min tro på våra politiker. Ett statligt verk kan aldrig tillåtas ha en annan agenda än våra folkvalda.
  Rimligtvis borde Maria Ågren, Rouna Burman och Helen Lindahl få sparken. Dom har helt öppet i uttalanden, debattartiklar och handlingar trotsat inte bara regeringen utan även oppositionen i landet. Man har öppet förolämpat ”folket i busken”. Man har dansat efter Potocniks pipa och trotsat de forskningsresultat som inte passat den egna agendan.
  Listan på deras misslyckande kan göras hur lång som helst, men jag nöjer mig med detta. Det borde räcka för att regeringen ska ingripa mot ett verk som verkar ha tappat greppet om den verklighet som berör oss på landsbygden.

 3. Mats S Johansson says:

  Tack Tommy för att du bryr dig om mig. Jag har jagat i ett vargrevir i 15 år.

 4. Tommy Olsson says:

  Mats och Björn
  vad tycker ni att Sjf skall göra för att komma tillrätta med problemet varg?
  Tycker ni att Sjf lyckats Bra med den frågan
  Man kan ställa ultimatum , Man kan avsluta sammarbetet med Snf o Srf i rovdjurs Gruppen
  Man kan överklaga alla beslut som Nvv tar
  det finns oändligt många sätt att idka påtryckning på fram för allt Regeringen
  Jag har jagat i 40 år med löshund Jag tar inte den här skiten mer

 5. Tommy Olsson says:

  Mats
  Nej men vi har ett revir bara någon mil från mina jaktmarker
  Den springande punkten är att jag inte axepterar att mäniskor i andra orter där det finns mycket varg skall behöva stå ut med det Men där kanske vi skiljer oss Jag bryr mig nämligen om andra mäniskor än mig själv
  Björn
  personligen hade jag stöttat Svenljunga gruppen och dessutom stoppat Älg jakten under ca 3 år
  Det hade med all säkerhet Ökat viltolyckorna med Älg med både Dödsfall och svårt skadade Mäniskor Kostnaderna hade blivit enorma både för staten och försäkrings bolagen
  Men det finns ju Tröst för dom som drabbas
  kila ut i skogen eller in på Bilprovningen och se våra vackra Vargar

  Väldigt elakt skrivet det inser jag men på det sätt som Rovdjurs frågan nu sköts från Sjf
  så kommer det bara att bli värre
  Mats , Björn och inte minst Gunnar . Ni kan inte mena att Sjf skall försvinna pga Prestige
  eller tycker ni att dom som klivit av Sjf bär ansvaret för vad som håller på att hända
  om det på några år försvinner nästan 100,000 medlemmar är inte det en signal

 6. Björn Isaksson says:

  Först av allt, en bra tråd som beskriver vad vi alla känner.
  Tommy, jag är minst lika frustrerad som du. Men vad är ditt alternativ förutom att frånsäga sig det allmänna uppdraget och låta NVV ta över?

 7. Mats S Johansson says:

  OK Tommy.
  Vi har uppenbarligen lite olika syn på SJF´s roll och förmåga att påverka.
  En sista fråga: Du har antagligen talat om det någon gång men i så fall har jag missat det, jagar du själv i ett vargrevir?

 8. Tommy Olsson says:

  Madeleine
  Du är Ledsen vem tror du inte är det ?
  det förbund som jag trott på i 30 år har svikit mig o alla andra jägare som har varit deras medlemmar
  Hade Sjf Satt ner foten och ställt krav så hade situationen vari helt annorlunda nu
  och om inte så hade man åtminstone gjort ett seriöst försök
  Och då hade min medlems avgift varit insatt och ni hade inte tappat alla dom medlemar som ni gjort hitils
  Allt fler jägare tappar förtroendet för er och ni hänger i en mycket skör tråd
  Gör något åt saken
  Sjf har gjort så ofantligt mycket bra när det gällt viltförvaltning och haft mängder av bra utbildningar för oss jägare
  Jag har bara lovord för er utom när det gäller hur ni hanterar Varg frågan

 9. Tommy Olsson says:

  Mats S Johansson
  Jag skulle betala medlemms avgiften per omgående om Sjf Gjort minsta ansats till att agera med Kraft
  Felet ligger i det ofentliga uppdraget och dom miljoner förbundet får för detta
  Jag har varit medlemm i säkert 30 år men inte sedan 2011 . Varför ?
  Jo det beror på att förbundet inte gjort något som gagnat oss i varg frågan Inte ens idag
  det går att läsa i svesk jakt att regeringen och Nvv har gjort rätt som tillät jakt på 16 vargar
  vadå regeringen slog ju fast att vi skall ha max 180 st Doh har blåst Sjf åter igen och vet du Mats vad det värsta är , Sjf har vetat om sveket hela tiden
  Det får mig att undra vems sida Sjf står på
  Jag vill oxå säga att JRF är inget alternativ för mig
  Så länge Sjf agerar utifrån att behålla Miljonerna för det allmänna uppdraget så är dom inte på Jägarnas sida utan på våra Bödlars
  Man måste våga för att vinna
  Om det är någon som har orken att gå tillbaka till alla trådar Gunnar och Daniel skrivit och mina komentarer där jag kritiserat Sjf och talat om vad som kommer att hända om dom fortsätter i samma spår så får vederbörande se om jag haft fel en enda gång
  Däremot önskar jag att jag haft fel Mvh Tommy
  ps . Jag är beredd göra allt för mina jägar vänner i sverige utom att ställa upp på att döda deras möjlighet till att jaga som vi gjort tidigare Ds

 10. Johan N says:

  Utöver att samhället vänder oss ryggen och inte bryr sig om kultur och människor på landsbygden, så är jag mest frustrerad över att de beslutsfattare vi har i landet inte längre tar obekväma beslut. I min värld hade jag hellre sett att de satte ner foten och sa att vi skall ha 400 vargar i Sverige punkt. Än att säga en sak och inte följa den, likaså hur man tillåter intresseorganisationer utöva utpressning med hjälp av EU. Nej varför är landets beslutsfattare så svaga?

 11. Mats S Johansson says:

  Tommy Olsson.

  Jag håller med dig i det mesta och vi har givetvis rätt att vara både frustrerade och ”fbde” med den behandlingen som vi utsätts för och som Madeleine beskriver så bra i det här och ett tidigare inlägg, men jag har kommit fram till att det är precis det motståndarna vill att vi ska bli. Vi ska bli så frustrerade att vi begår misstag som med hjälp av en storstadsmedia kan användas emot oss. Vi ska bli så frustrerade att vi i desperation börjar slåss internt och mellan förbunden. Tyvärr ser de ut att lyckas väldigt bra i den strategin.

  Jag har jagat så länge i ett vargrevis att jag har kommit över den första omedelbara reaktionen och fokuset på vargarna och istället försöker jag förstå vad som ligger bakom det som händer. Så här ser min analys ut:

  I Sverige har vi jägare traditionellt ett mycket stort inflytande på natur- och vilt-vården. I ett Europeiskt perspetiv skulle jag vilja påstå att nivån på inflytande är unik, men så har vi också en unik natur som andra bara kan drömma om. Det här har retat ”naturmupparna” (ursäkta uttrycket) enormt och den svenska modellen har, och speciellt sedan inträdet i EU, varit hotad av krafter som inget annat vill än att ta över det inflytande som vi genom SJF har. De har genom åren skräckslagna sett den ena, av regeringen tilllsatta utredningen, efter den andra komma fram till slutsatsen att det systemet vi har är det bästa och när det till och med såg ut som om modellen klarade att hantera rovdjuren (björnarna blev plötsligt dubbelt så många när motståndarna till systemet inte längre kunde hålla tillbaka fakta, lodjuren är absolut inte hotade ioch målen för hur stor stammen ska vara visade sig vara satta baserat på en rådjurstam som landet aldrig förr sett maken till efter några år med rävskabb och som vi aldrig kommer att uoppleve igen, …) då började de förstå de allvaret i situationen. Deras skräckscenario är givetvis att ”den svenska modellen” också ska klara vargen och därför satsar de allt på ett kort nu. Tyvärr ser det ut som om de ska lyckas och det är absolut inte p.g.a att de kan presentera ett bättre system utan det är för att deras taktik att splittra oss jägare i första hand, men även hundägare och markägare ser ut att lyckas. Absolut viktigast för ”naturmupparna” är att försvaga SJF eftersom det är via SJF vi jägare har det största inflytandet. Jag vet inte om du är medlem i SJF själv, men jag är 100% övertygad om att alla de som väljer att gå ur SJF kommer att ångra det beslutet den dagen svensk viltvård kontrolleras av tjänstemän på NVV ivrigt påhejade, för att inte säga styrda av SRF, DR, DSS, Orniotologer och SNF.

  Du kan ju hoppas att jag har fel i min analys, men jag skulle inte sätta medlemsavgiften i SJF på det om jag var du…

  Mvh

  En vanlig SJF-medlem som har 15 års erfarenhet av att jaga i ett vargrevir.

  Läs det här och leta på remissvaren från WWF, SNF och SRF så ser du kanske det samma som jag ser. http://www.regeringen.se/content/1/c6/03/21/04/54b7846f.pdf

 12. Göteborgaren says:

  Jag håller med dig Tommy. Det är dessutom anmärkningsvärt att t.o.m skogsbruket agerar snabbare, starkare och bättre än vår största jägarorganisation. Men ledsamt nog är det nog så att det är först när organissationen är lika stor som SRF som man inser att man kanske skulle aggerat terrier i stället för labrador.

 13. Tommy Olsson says:

  Göteborgaren
  Du har säkert rätt i detta !
  Men det undantar inte att Sjf tar sitt ansvar gentemot sina medlemmar
  Ta tex avhoppet från Kolbjörn
  Och jag tror nog att Riksdagen fattar och likaså¨Nvv det är bara att dom vet dom gör som dom vill med oss Det är Nämligen ingen som gör motstånd
  Det finns bara ett sätt ! ställ inte upp på varken det ena eller andra
  Ett exempel . Miljörörelsen Nvv och Regering skiter fullständigt i våra problem både Jägarnas eller djur hållarens bara dom får leka Bror duktig
  Låt oss säga att vi stoppar Älgjakten i tre år Älgolyckor med många mäniskor som dödas eller skadas svår Milon belopp i försäkrings kostnader so what det är inte våra problem
  Trösten finns ju Gå ut i skogen o kika på våra vackra vargar
  uppriktigt sagt Förb
  Arg

 14. Jörgen Norell says:

  Citat:
  ”Jag har aldrig haft några moraliska betänkligheter när det gäller jakt, och likadant är det när det gäller fiske. Min familj och jag äter det jag fångar och skjuter. ………… Jag är jägare; jag har det i blodet, och jag skäms inte för det. Jag stödjer även många andra landsbygdsaktiviteter, helt enkelt för att jag anser att de är en del av vårt kulturarv och behöver skyddas, vanligen från folk, eller folkrörelser, som har föga förståelse för den känsliga ekonomiska balansen i landsbygdens samhällen och som har sett för många Disneyfilmer.”

  Skrivet av en man som förhoppningsvis skjuter lika bra som han spelar gitarr. Nämligen Eric Clapton.

 15. Göteborgaren says:

  Tommy, Största motståndaren är verklighetsfrånvända och urbaniserade journalister i riksmedia. I deras ledband går vår regering. Den dagen dessa fattar att praktisk erfarenhet väger tyngre än teoretisk ändras toläget. Så länge får vi tex stänga in 130 nya köttdjur/år i trånga kättar till slakt för varje nybildat vargrevevir. Eller ska vi räkna ut vad det blir i antal broiler?

 16. Ove Cedersmyg says:

  Kära Madeleine!
  Gott inlägg! Jag känner medlidande till det du skrive i din artikel, detta är anledningen. En enkel bild på sockerbetor ger gensvar i vår region som om det vore eld. Jag lade bara in en bild på sockerbetor på min fb. Jag blir beordrad att ta bort bilden, LRF anmler mig til Mijökontoret för nedskräpning. Jag köper sockerbetorna av bonden, kör hem dem till mig och därefter anmäler mig en bonde för nedskräpning. Allt för att mata de vilda djuren helt lagligt då det är en håd vinter. Vi är i en värld då man tror mer på vad teven visar än på värkligheten. Frågan är, om jag nu köper producerade sockerbetor av en bonde, varför skulle LRF då anmäla mig! Pseuudovetenskap går före allt annat!

 17. Tommy Olsson says:

  Madeleine
  När jag skriver i era bloggar blir dom ofta censurerade .
  det beror på att jag skriver från mitt hjärta och jag lindar inte in orden i silke, Jag skriver vad dom flesta tänker men inte vågar skriva för att inte väcka anstöt.
  Vad beror det på att WWF SNF och SRF inte tar ansvar?
  Jo det beror på att ingen tvingat dom att göra så
  Nvv har ochså befriats från ansvar ! dom kan utan reprimand sätta sig över vad regering o Riksdag beslutat
  . Vad har då SJF för del i detta, Jo man har enträget strävat på iförda sina silkesvantar man har inte stält krav med eftertyck Utan det enda vi jägare fått höra är att rättvisan segrar ott vi skall låta förnuftet leda oss rätt
  Det finns bara ett sätt att få rättvisa och att bli tagna på allvar Ställ Regering och Riksdag mot väggen Gör samma sak med Nvv
  Lägg helt enkelt ner all verksammhet som gynnar våra motståndare
  om Du eller dina kolegor inte förstått det så är Regeringen Våra främsta motståndare
  Vem tror du icensatt Jakt stoppet på varg Jo NVV och dom får hållas
  Vi blir mordhotade och kränkta våra Barn likaså man förstör jakter ,Fällor ocg Allt som har med jakt att göra dessutom är det poliser med i hulligangängen
  Skulle jag eller du Hota någon kommer våra vapen att beslagtas inom 24 tim
  SJF är jägarnas största och suveränaste förbund Ni skall och Bör göra vad som krävs för att vi skall kunna fortsätta med det vi lever för och av

 18. Fredrik Franzén says:

  SJF borde söka sig till Human Rights Watch för ett gemensamt rop på hjälp.

 19. Johan says:

  Jag börjar tro mer och mer att många i dessa miljöorganisationer på fullaste allvar tror att de inte behöver ta något ansvar…för det klarar naturen av själv, bara vi människor låter den vara ifred!?

  Dock är det för mig fullständigt obegripligt hur det skulle vara möjligt för oss att inte påverka naturen med tanke på att vi är över 7 miljarder människor på denna planet. Skadan är ju liksom reddan skedd och att då välja en enskild (varg)fråga där man låter ”naturen ta hand om sig själv” är i mina ögon bara fruktansvärt naivt och direkt kontraproduktivt och det enda syfte jag kan se är att det är ett försök att stilla någon form av ett kollektivt dåligt samvete.

  Romantisering och ignorans uppbackade av demagoger är en rätt skrämmande kombination…

  Tack för ett bra blogginlägg!

 20. Ove Bergqvist says:

  Jag håller med dig Madeleine!
  Man är som tom inombords av all skit vargen fört med sig.
  Jag har en Vorsth som ligger här i soffan som är en utomordentlig fågelhund vad gäller jakt på orre , tjäder, fasan och ripa. Jag bor i den delen av sverige där skogsfågelmarkerna har invaderats av varg.
  Vill därför inte riskera att hon blir vargmat så jakterna för hennes del är inställda.
  Själv så får det bli lite jakt på klövvilt men varje gång jag tar på mig jaktkläderna så ser jag ett par ledsna ögon då hon vet att hon inte får följa med.
  Det gör mig både ledssen och förbannad på dessa beslutsfattare som vill leka med varg.

 21. Lars Dahlén says:

  Nog är man ledsen på gränsen till deprimerad, just nu känns det som slutet på jakten.
  Tyvärr så är det väl så att det kommer inte att bli någon vargjakt innan det är avgjort i EU domstol men då kommer det att vara för sent.
  Vargstammen kommer då att ha växt oss över huvudet.

  //Lars D

 22. MartinJ1 says:

  Kan inte vara lätt att vara kvinnlig jaktbloggare… dubbelt näthat.
  Men jag håller med dig.

  Utdragen från dagboken är sorglig läsning men det lär väl bli standard framöver om inte WWF, SNF och SRF börjar ta lite ansvar.

Kommentering är stängd.