Dags att kliva ur garderoben, farmor!

,
Vad gör man köttbullar av? Foto: Madeleine Lewander

Emellanåt ödslar jag min tid på att irritera mig på Bamse. Ja, det är ju inte så att jag ständigt går omkring och är arg på honom men med en sexåring i familjen är det svårt att komma undan.

Det är inget fel på nallen i sig, han är snäll och stark när han käkat dunderhonung och han är nuförtiden rejält pimpad för att passa in i dagens moderna samhälle. Fru och barn har han och vargen är snäll och gosig. När jag var liten var vargen inte snäll. Han var den som hittade på rackartyg. Idag är han lite chict mesig så där. Jag menar, det är ju ändå 2012, hur hade det sett ut om vargen varit buse? Det ligger inte i tiden.

Det är istället sorkarna som får på nöten. Krösus sork, den rika elakingen som är ond och bara ställer till förtret. Att Krösus blir snäll om ett antal år är dock mindre troligt, han är ju bara en sork. Sorkar behöver knappast moderniseras. Men man vet ju aldrig. Om några år är det kanske inne att krama på sorkar också.

Fast vargen som blivit snäll och sorkmobbningen är inte det jag bryr mig mest om. Visst är det också enerverande med förlöjligandet och totalkasserandet av jägare som gullebjörnen ägnar sig åt. Men inte heller det är det värsta.

Av vad tillverkar man köttbullar? Foto: Madeleine LewanderAv vad tillverkar man köttbullar? Foto: Madeleine Lewander

Jag irriterar mig på inkonsekvensen. Bamse knyter ihop gevär för elaka och oerhört korkade jägare. Sen drar han och Lille Skutt hem till farmor och käkar, ja, vad tror ni, linser och kikärter? Nej, köttbullar. Tanten lagar köttbullar så fort hon kommer åt. Köttbullar, köttbullar, köttbullar. Det är dessa förbannade köttbullar som retar mig.

Varifrån tror denna lilla blåögda nalle att köttbullarna kommer? Lille Skutts morotsland?

Det mest troliga är att farmor köper färsen i en affär. Det kan också vara så att hon föder upp biffkor i hemlighet och har ett eget litet hemslakteri. Njaae…

Det är på tiden att farmor outar det här och talar om för sitt barnbarn att det är lika okej, ja egentligen mer okej, att vara jägare som att köpa sin köttfärs på Konsum. Dags att kliva ur garderoben farmor! Bamse och våra barn behöver få veta sanningen.

7 Kommentarer
 1. Björn Isaksson says:

  Uffe tycker jag en kul figur, jag upplever honom mer som en parodi som belyser fördomarna om jägare.
  Han son heter Clintan och har ett jakttorn i stället för lekstuga på tomten.
  Det kanske är människor som Edvid och Uffe som NVV:s rovdjursansvarige tänker på när hon beskriver oss lantisar ”folket i busken”, byn heter Avliden!
  Skäll inte på Uffe, jag tycker han är helcool i motsats till den dopade kommunisten Bamse.

 2. Kalle says:

  Hahaha ja, jag håller med tidigare skribenter, jättebra skrivet. Det är för övrigt samma med Pettson, han har en otrevlig granne som är jägare och försöker skjuta räven, vilket ju Pettson borde vara tacksam för eftersom hönorna går fritt, men nej, han är en otrevlig typ….och i Hälge finns det en idiot som som heter uffe som skjuter på allt som rör sig. Ja, jägarekåren är impopulär bland våra serietecknare, och sakta bidrar de till att fjärma nästa generation från verkligheten.

 3. Björn Isaksson says:

  Jag har alltid ansett att Bamse är skadlig, han gör reklam för doping och får Disney att verka som en nollvisionär. ;)

 4. Niclas Lundin says:

  Så snyggt skrivet, jag har aldrig gillat det här med att använda barnböcker och serietidningar för att pådyvla en generation åsikter. Låt barnen vara barn och låt dem skapa sina egen åsikter när det är tid för det!!

 5. Anders Åberg says:

  He he ja visst är det strålande inkonsekvent.
  Det hade varit intressant om hon bjudit på harstek och björnkorv också.
  Kan ibalerna så kan jag sa Bamse till Lille Skutt och åt så mycket han orkade.

 6. Andreas says:

  Riktigt bra skrivet!
  Länken hit åker ut på min facebook så fler än jag får chansen att läsa!

  Kanonbra!

Kommentering är stängd.