Mikael Karlsson avgår!

Jag hade egentligen inte tänkt kommentera ordförandebytet i SNF, men efter att ha läst vad Mikael Karlsson säger till Värmlands Folkblad kan jag inte låta bli. ”Fakta är ju att jag suttit i långa förhandlingar där Jägarförbundet varit med, och vi är numera överens på de flesta punkter om hur rovdjursstammarna bör förvaltas. Att påstå att vi aldrig kompromissar är dumheter”. Han säger också att han stör sig på att vissa debattörer. Jag hoppas att jag är en av dem!

Låt mig vara tydlig, under Karlssons ledning har SNF inte kompromissat en millimeter! Det enda de kompromissats med under hans ledning är andras intressen och andras värden. De eftergifter som han syftar på i t ex Vargkommittén har inget med kompromisser att göra. En kompromiss innebär att man balanserar för- och nackdelar för de inblandade.
Försök hitta en enda rad i Vargkommittén betänkande eller åsiktsförklaring som innebär att SNFs medlemmar får en nackdel i förhållande till det de egentligen vill.

Jag kanske har missat SNFs kompromisser i vargförvaltningen under de år Karlsson varit ordförande. Alla som läser mitt inlägg kan väl rätta mig och visa på verkliga kompromisser där SNFs medlemmar faktiskt fått en nackdel av de beslut föreningens ordförande skrivit under eller drivit i vargfrågan.
Kanske kan någon hitta ett dokument där SNF genom Karlsson skriver att beståndsreglerande jaktpå varg är nödvändigt, åtminstone i framtiden! 40 000 sälar i Östersjön är inte nog för att medge licensjakt, så jag tror att ni får söka länge efter stöd för vargjakt!

8 Kommentarer
  1. C G Gustavsson says:

    Jag tillhör dem som lämnat SNF därför att föreningen inte längre arbetar i linje med mitt naturvårdsintresse utan istället i hög grad motarbetar oss som bor på landet och försöker sköta vår miljö.

  2. Fjollträsk says:

    Jag kan bara applådera Mats. Exakt vad har SNF vunnit när de alienerat sig från alla markägare och övriga brukare så till den grad att de tycker att SNF är idioter och slutat lyssna?

  3. Mats S Johansson says:

    Forts. (vet inte vad jag gjorde, men min förra kommentar ”gick iväg” innan jag skrivit klart)

    Det SNF som Mikael Karlsson lämnar efter sig är ett korthus byggt på urbaniserade människors okunnighet om miljö i allmänhet och natur och viltvård i synnerhet med vargen som sitt ”panda”.

    Det Mikael också givetvis vet är att det bara är en tidsfråga innan hans ”panda” avslöjar att kejsaren är spritt naken. Inte ens en MP-dominerad media kommer att kunna dölja det i längden.

    SNF kan historiskt ta åt sig äran av att, tillsammans med de som lever närmast och förvaltar vår natur, ha varit med och byggt det Sverige som vi är så stolta över och som andra, som varit styrda av EU-regler i stort behov av anpassning till ny kunskap längre än oss, besöker just tack vare vår fina natur.

    Mikael Karlsson valde en annan strategi när han tog äver SNF. Han satsade på att med stöd från en majoritet som ”har glömt” var maten de äter kommer ifrån tvinga till sig kontrollen över den svenska naturen. Inte ens en i EU-perspektiv unik allemansrätt räcker för honom och de nya medlemmarna i SNF han värvat. De ska bestämma hur andra ska leva utan att själva föregå med gott exempel.

    Vilka mål hade han förutom fler medlemmar i SNF (läs mer makt)? Vilket ansvar är han beredd att ta för framtida svensk natur och djurarter som hotas av att det småskaliga jordbruket riskeras att ersättas av EU-styrda Rewildingprojektsexperiment och en viltvård som sköts av de stora rovdjuren?

    Jag hoppas att de nya ledarna i SNF har en mer modern syn på hur man långsiktigt påverkar folks agerande och handlingar och inte stirrar sig lika blinda på medlemsantal och kortsiktig personlig glans.

  4. Mats S Johansson says:

    Den nya ledningen för SNF har en svår uppgift framför sig när de tar över efter en Mikael Karlsson som slår sig själv för bröstet och tar äran av att medlemsantalet ökat från 120.000 till över 200.000 under hans år som ledare.

    Analyserar man hur medlemsantalet i SNF varierat histioriskt är det lätt att se kopplingen mellan större naturkatastrofer (säldöd, kärnkraftsolyckor, …) och ökade medlemstal i en gräsrotsförening med ärligt intresse av långsiktig miljövård.
    Mikael Karlsson är den första ledaren som (i brist på naturkatastrofer?) har valt att satsa på en helt annan taktik.

    Trots att miljöfrågor antagligen är bland det mest långsiktiga man kan tänka sig, jag vill gå så långt att jag påstår att det är en kontinuerlig process, väljer han som ny ledare för SNF en kortsiktig strategi baserad på populims, avundsjuka och vårdlös hantering av sanningen.

  5. jörgen bergmark says:

    Oj oj, efter att ha läst artikeln du länkade till så kan jag bara säga att den mannen har ett mäkligt förhållande till sanningen:(

  6. Lars Dahlén says:

    Det pågår just nu ett stort försök till äreräddning av MK.
    Han försöker tämligen förtvivlat hävda att hans år varit framgångsrika, att förändringen av SNF från en gräsrots förening till Lobby grupp varit framgångsrik & framförallt att den varit medveten.
    Tyvärr så fungerar inte denna äreräddningen väldigt många av oss som var aktiva inom ungdoms grupper & liknande på lokal nivå är inte det längre.
    Jag är inte ens längre medlem, efter över trettio år så lämnade jag för kanske 8-10 år sedan.
    Verksamheten på lokal nivå är en spillra av vad det en gång var.
    Hela SNF:s auktoritet vilade på denna verksamhet, det var via denna man kunde hävda sig vara en naturskydds förening, man är inte längre handgripligen verksam inom naturskydd.
    Det finns inte längre några ungdomar som sysslar med att återskapa våtmarker mm.
    Visst kan det förekomma på en & annan plats men inte i någon större omfattning.

    Under detta året så kommer det att komma utslag från Kammar & förvaltnings rätter angående de senaste årens vargjakter & de kommer troligen inte att gå på MK:s linje.

    Vad har man då vunnit ?

  7. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    Det är egentligen ett stort glädjebesked att M.K avgått
    Men tro för den delen inte att SNF blir lättare att komma överens med
    Vad gäller deras ovilja att kompromissa Bevisar egentligen att vi inte har kompromissat
    utan vi har lagt oss platt.
    När nu Laikre blivit invald som hedersmedlem trots blundern om GYBS
    bevisar också att det inte finns utrymme för kompromisser
    Så spela inga fler lägg matcher mot SNF
    Skall vi ha en chans gäller inga kompromisser inga eftergifter
    utan stenhårt spel mot ett mål ( 150 vargar)

    Vår framtid hänger på SJF.
    Jrf har krupit under stenen dom kom från
    Gruppen med Tomas Ekberg försvann som en fis trots att dom var stora i korken
    Och har bevisligen inte gjort något till gagn för den Svenska Jägaren
    däremot är dom väldigt noga med att fylla sin egen plånbok

  8. Björn Isaksson says:

    Under Karlssons tid har SNF utvecklats i en extrem riktning och huvudsakligen satsat på två saker: Sådant som ger medial exponering och sådant som ger pengar. Kort och gott har man lämnat folkrörelseperspektivet och blivit mer industriellt och makthungrigt.
    Det ska bli intressant att se om den utvecklingen nu bryts och SNF åter kan bli det man en gång var: En folkrörelse som arbetade för sann mångfald och inte bara för arter som ger mediala effekter.
    Något jag är bekymrad över är var Karlsson tar vägen. Kommer han att dyka upp i MP eller EU? Fullt klart är att han inte kommer att nöja sig, han är en maktspelare. För honom är det viktigt att få styra utvecklingen i en fundamentalistisk inriktning där människan bara ska betrakta naturen.

Kommentering är stängd.