Jägarbloggen

Aldrig mer Vargsymposiet i Vålådalen?

Häromdagen meddelade jag Mats Ericson, arrangör för Vargsymposiet i Vålådalen, att jag inte deltar i år. Ingen annan från Svenska Jägareförbundet kommer heller att delta. Det är 21 året i utbruten rad som symposiet arrangeras. Jag har varit med alla år utom ett. Men nu ser jag inte längre någon mening att delta. Vargsymposiet verkar nu bli nästan helt befriat från brukarperspektiv. Kramarna kan krama varandra utan irriterande invändningar från oss jägare och andra brukare.

När det hela startade för 20 år sedan i Gillhov var det en brokig skara människor som träffades. Alla intressegrupper var representerade, samer, lantbrukare, vargspårare, fäbodbrukare, rovdjurskramare, forskare och myndighetspersoner. Med åren fick symposiet en allt större slagsida till förmån för ”den rätta åsikten”, fler rovdjur. Brukarintressena droppade av ett efter ett. Det var också anledningen till att jag valde att inte delta ett år. Mats Ericson har själv uttryckt oro över den utvecklingen.

Genom åren har det ändå varit meningsfullt att avsätta tre dagar per år åt symposiet. Jag har träffat forskare, politiker, tjänstemän och andra intressen. Diskussionerna har varit många och givande, inte sällan också heta. Det har också getts möjlighet att påverka framtida beslut. På vilket sätt kanske jag skriver om i framtida memoarer om vargförvaltningen.

Naturvårdsorganisationerna pratar fortfarande om kompromisser. Men det är bara tomt prat som fungerar för att de aldrig granskas av media. Det ställs nästan aldrig en kritisk fråga. Hur kan de t ex få fortsätta att hävda att regeringen och riksdagen omkullkastat kompromisser som aldrig funnits? Hur kan de tro att det att överhuvudtaget går att hitta kompromisser när de inte ens ser att det finns problem? I deras senaste gemensamma insändare kvantifierar de socioekonomiska konsekvenserna  i antal dödade får! Inga andra problem existerar ens i deras världsbild! Att jägare inte längre kan jaga med löshund eller att älgjakt i delar av Mellansverige snart är ett minne blott, är inte ett socioekonomiskt problem för dem. De ser det som lösningen! De enda de kompromissar om är att kompromissa bort andra människors intressen, livskvalitet och näringar. Själva viker de inte en tum och behöver inte offra en krona!

Den som tror att SNF, WWF eller SRF någonsin kommer att stödja jakt på vargar eller andra arter tror fel. I bästa fall överklagar de inte alla beslut om jakt. Men det kommer de mindre ännu extremare organisationerna att göra.
Naturskyddsföreningen går nu ut och gör allt de kan för att stoppa licensjakt på säl, trots att det finns 40 000 sälar i Östersjön! Det visar med all önskvärd tydlighet att bevarandeorganisationerna aldrig kommer att stödja jakt på arter som är deras kassakor! Vita sälungar, lodjurs och vargvalpar lockar medlemmar och drar in pengar till dem. Stinkpaddor, hedlarvmördare och bromerade flamskyddsmedel gör det inte! Därför kommer de aldrig att kompromissa bort annat än våra intressen.

Traditionella sammankomster och grupperingar som Vargsymposiet i Vålådalen fungerar inte. De förstärker snarare motsättningarna. Framtidens rovdjursförvaltning kommer inte att bestämmas i Vålådalen. Uppenbart bestämmer inte heller Sveriges riksdag. Den framtida rovdjursförvaltningen avgörs i rättsprocesser som kommer att ta flera år. Där kommer våra resurser att kraftsamlas. Vad som sen händer i verklighetens hos ”folket i busken” återstår att se.

107 svar till Aldrig mer Vargsymposiet i Vålådalen?

 1. göteborgaren 2014-03-10 kl. 22:05 #

  Torbjörn, du säger att vi tappat kontrollen över vildsvinen medans du själv har väl inte ens försökt dig på att få någon kontroll. Ganska patetiskt påhopp om du frågar mig. När vi sedan med alla tillbuds stående medel försöker rädda situationen för att inte tappa kontrollen på vargen också som dessutom är ett ännu mera potent djur att förorsaka skador, ja då motverkar du det… Hur i hela friden tänker du??? Jag säger det igen, lyssna på folk med praktisk erfarenhet. Om 400 vargar i glesbefolkade mellansverige kan stå för 64% av skadorna i hela landet på våra tamdjur, hur blir det då om kontrollen tappas?

 2. Björn Isaksson 2014-03-10 kl. 16:27 #

  Återigen Gunnar,
  Du gör helt rätt som inte deltar. I Vålådalen avgörs inte jaktens framtid, den avgörs i domstol. Nu har Djurens rätt lyckats stopp lojakten i Gävleborg, en jakt som faktiskt EU godkänt.
  Vilka beslut som fattas i riksdagen har uppenbarligen ingen som helst betydelse eftersom de kan stoppas av vem som helst.
  Det är verkligen dags att våra politiker gör något annat än snackar, uppenbarligen har inte NV delegerat besluten eftersom FR stoppar jakten. NV har genom att inte genomföra riksdagensbeslut framgångsrikt förhindrat både licensjakt och skyddsjakt denna vinter. Hur kan NV: GD få sitta kvar? Nästa vinter kommer någon liten sekt att stoppa björnjakten och politikerna kommer återigen se ut som de fårskallar de verkar vara. Problemet är att de inte verkar förstå det förvaltningsrättsliga systemet.
  Det är dags att sluta skylla på EU, problemet ligger helt och hållet inom Sveriges gränser och problemet stavas okunniga politiker och obstruerande Naturvårdsverk.

 3. Pappa på landet 2014-03-06 kl. 20:03 #

  Gunnar Glöersen och alla andra.
  Nu har en tvättbjörn flutit iland i Skåne. Sverige är hotat av tvättbjörnar i sydändan och av mårdhundar i nordändan. I Tyskland sköts cirka 70000 tvättbjörnar förra året och i Finland lär det ha skjutits ungefär lika många mårdhundar för något år sedan.
  Varghybrider är tydligen ofarliga och får fritt föröka sig i mitten av Sverige. Men hybridvargarna lär kunna sprida samma smittor som tvättbjörnar och mårdhundar kan förmedla till människor. När jag gick vi i småskolan fick vi lära att tvättbjörnar var renliga djur som tvättade sin mat innan den stoppades i munnen. Vargar var uslingar som lapparna jagade i många timmar innan de kunde sticka spjutet i dem. Vargar fanns då endast i Lappland.
  Nu måste boskapsbönder i mellersta Sverige hålla den växande vargstammen med mat.
  Ur led är tiden har någon skrivit.
  SJF, tänk på vilket pangande det blir när ni äntligen får inleda hybridjakten

 4. Tommy Olsson 2014-03-04 kl. 08:59 #

  Gunnar
  Hur har SJF tänkt gå vidare med vargproblemen, Finns någon plan?
  Landsbygden, jägarnas och förbundets framtid står och faller med vilka åtgärder
  ni kommer att använda i framtiden
  Om man är medlem i ert förbund har man väll också rätt till hjälp från era jurister
  då det gäller jaktärenden.
  Vid nästa så kallade illegal jakt på varg kan man hävda att man avlivat en hybrid
  i grundlagen står inskrivet att man är oskyldig tills motsatsen bevisats
  Eftersom ingen kan bevisa att djuret skulle vara renrasig varg utan inslag av hund
  finns ju ingen möjlighet till åtal
  Vad jag menar är att ni måste ta andra vägar än den inslagna eftersom den inte har haft eller kan få någon positiv effekt utifrån vårt sätt att se.

  På många håll talas om att man skall stoppa älgjakten då det inte finns älg så det räcker åt både oss och vargen.
  Detta resulterar att älgarna trycks närmare bebyggelse och vägar, vargarna följer i deras spår detta resulterar i fler olyckor och incidenter med varg kontra människor.
  effekterna av detta lär bli kostsamma och förödande för vargstammen
  Helt klart måste vi låta miljörörelsen och vargkramarna själva ta död på vargen (Hybriderna)
  dom gör dessutom det utan att förstå det själva

 5. Tommy Olsson 2014-03-03 kl. 14:43 #

  Torbjörn Eriksson
  Du har rätt i att det behöver skjutas mycket vildsvin
  och det finns mängder av jägare som skulle ställa upp på det
  men tyvärr så måste vi betala mellan 3000-6000 för en dags jakt i vissa fall tillkommer fällavgift skulle vi dessutom vilja ha köttet måste vi betala mellan 35-65 kr kilot
  Så länge man har den agendan så lär stammen öka lavinartat
  Och väl bekomme! Varför skjuta bort lantbrukarnas bästa mjölkko ?

  Har du tänkt på att utan oss jägare kan inte du eller någon i miljörörelsen ens
  kalla sig djurvänner

 6. Tommy Olsson 2014-03-03 kl. 14:28 #

  Pappa på landet
  Jag har ingen empati för vildsvin mer än för varg Men svea rikes lantbrukare skall inte gnälla över sin bästa inkomstkälla.
  jag fick senast idag ett erbjudande om jakt på vildsvin och råbock man fick skjuta två av varje
  jakten var vakjakt i 2 eller 5 dagar priset för 2 dagarsjakten var 10,000 kr
  och 20,000 för 5 dagars arealen på marken var 100ha 4 jägare per jakt
  Var tror du en lantbrukare kan tjäna dom pengarna
  Var tror du han kan tjäna 80,000kr på 5 dagar i sin huvudsakliga näring
  Jag undrar därför vem är dummast jag eller du?
  Som upplysning har jag aldrig jagat varg även om jag fått erbjudande om bussresa till sådana på den tiden det var licensjakt
  Det beror på att jaktformen som krävs för att lyckas med vargjakt inte tilltalar mig
  Skulle jag bli tillfrågad om jag vill hjälpa till att reducera vargstammen i tex Värmland skulle jag inte tveka en sekund så länge det är lagligt

 7. Värmländsk ungdom 2014-03-03 kl. 10:56 #

  Alla jägare bör sluta skjuta vildsvin tills den dag kommer när vi får möjlighet att förvalta även vargen. Detta borde sätta fart på rättsväsende och inblandade myndigheter.

 8. Larsson 2014-03-02 kl. 21:42 #

  Torbjörn! Vildsvin är ett matvilt. Vargen är ett skadedjur. Förstår inte varför du hela tiden klankar ner på jägarna och ger dem skulden för en för stor vildsvinsstam, men tillåter inte oss att ha samma åsikt om vargarna som vi anser är på tok för många.

 9. fdmedlem 2014-02-28 kl. 15:13 #

  Förövrigt ska vi nog fundera över om vi ska fortsätta att kalla dessa djur för varg jag tror att vi ska börja kalla dom Hybrider i all kommunikation med press i diskussionsforum osv för att lyfta upp blicken för allmänheten och politruker mm.
  //fd

 10. fdmedlem 2014-02-27 kl. 08:56 #

  Hejsan,
  Jag har tidigare kollat in dom finska forskarna Grankvist, Nygren och förundras över att dom inte fått större genomslag i Sverige med deras expert kunskaper.

  Reagerade på det han sa att han var glad att varit med då det fanns riktiga Vargar – Kan det betyda att dagens ”forskare” eller (kvasi) som hat tydligen tyckte några är…. helt enkelt tror att vargar ska se ut som finnspets i ansikten och vara gula och andra tydliga hundrag och därför hävdar att våra varg”byrackor” är äkta och våra politiker tror på dom eftersom ingen kunnat bevisa motsatsen?

  Kan vi nu inte bevisa motsatsen efter deras information – ivarje fall öppna ögonen och få politikerna och även vissa kramare första att det inte är varg dom lusar ner Sverige med utan hybrider!

  Finns mycket att ta upp men det sägs det mesta i videofilmerna.

  Vad kan Jägareförbundet använda denna information till – kan man skicka info eller en ”oberoende” informatör till vargsymposiet för att sprida sanningen mera handfast.
  //fd

 11. Johan 2014-02-26 kl. 22:40 #

  När tänker ni ta upp att vi faktiskt inte har några Vargar i Sverige utan bara korsningar mellan hund och varg, så kallade hybrider.
  Eftersom det inte går att avgöra om det är en varg eller hund genom DNA test utan man kan endast kolla släktskapet mellan individer. (Hund och varg är samma ras om man tittar på DNA-struktur). Om vi skulle skjuta en ”varg” i skogen idag så skulle jag våga påstå att det borde vara omöjligt att fälla skytten då det enligt svensk lag är olagligt med hybrider i svensk natur.
  Han har då endast gjort det som förväntas av honom enligt lag.

 12. Pappa på landet 2014-02-25 kl. 19:57 #

  Tommy Olsson.
  Du har en gräddfil hos Gunnar Glöersen så jag kan inte bemöta dina inlägg.
  Vill du fortsätta att berätta om din inkompetens må du väl göra det. Hurra, hurra vad jag är bra skriver du gång på gång. Men hur går det med vargjakten. Den illegala vargjakten är väl ditt enda hopp.

 13. kokillen 2014-02-25 kl. 13:15 #

  Anders Hermansson

  Du har ingen länk att hänvisa till vad dom som använder sig av flera olika ”signaturer” lider av??

 14. Torbjörn Eriksson 2014-02-25 kl. 10:14 #

  Till Tommy Olsson.
  Jag har absolut inget att skämmas för. Jag är själv landsbygdsbo. Det är klart att drt måste skjutas mycket vildsvin. Vildsvinsstammen har ni tappat kontrollen över ni som ska framstå som allvetande naturvårdare, ni kan inte stava till det. Vildsvin ställer till med mycket mer än vargen. Är det några som utsätts för personangrepp och blir kallade för allt möjligt så är det vi som värnar om rovdjuren som hör hemma i vår natur. Tänk dig för innan du uttalar dig.

 15. MartinJ1 2014-02-25 kl. 08:24 #

  Till Pappa på landet: Glömde fråga, var exakt jag gjorde personangrepp?

 16. Pappa på landet 2014-02-24 kl. 21:40 #

  Tommy Olsson.
  Gunnar Glöersen kan nog leta upp ett inlägg där jag skrev att 63 vargar är vad som kan accepteras i Sverige . Jag hade gjort vetenskapliga beräkningar och fann att 63 vargar kan accepteras i Sverige. GYBS behöver man inte tänka på ty vargar komma att vandra in österifrån och kolonisera Sverige. Så kräv att Riksdag och Regering fattar beslut om en rejäl vargreducering. Missade du det. Åtskilliga gånger har pekat på att det Riksdag och Regering som ska bestämma över vargförvaltningen. Repetition är kunskapens moder.
  Jag har förvisso mer empati för våra brukare än vad du har. Din empati för vildsvin visar att du inte begriper vilket problem som är störst för bönderna. Vill du fortsätta att fördöma Torbjörn Eriksson så får du väl göra det. Men det är Regeringens och Riksdagens tafatthet som gör att det inte blir någon vargjakt! Kanske lite tjatig har jag varit men har du väl fattat vilken åsikt jag har.

 17. Tommy Olsson 2014-02-24 kl. 17:35 #

  Pappa på landet
  du påstår att vi inte kan klara av vargproblemet.
  Du har aldrig uppfattat att det endast är vi jägare och SJF som försöker
  Det är mäniskor som du som omöjliggör detta, i mina ögon mänsklighetens
  fiender
  SKÄMS