bakgrund

Jägarbloggen

Drömbilden!

Häromdagen blev jag uppringd av en journalist i södra Sverige. Han ville att jag skulle granska en bild på ett lodjur. – Ser det inte lite konstigt ut, tror du att bilden är äkta, var hans frågor. Jag får ofta bilder via mailen, från privatpersoner och journalister för artbestämning eller för att bedöma äktheten. Den här gången fick jag en länk istället.

Det första som mötte mig på sidan var ett inlägg om mårdhund och att han, fotografen, inte gillade Svenska Jägareförbundets mårdhundsprojekt. Det väckte mitt intresse, vem är han? Sen kollade jag den bild som journalisten frågade om. Det var ett svartvitt foto på ett vilt lodjur fotograferat på 1 m håll! Det var konstigt, men kanske inte omöjligt. Men så började jag läsa texter och kolla andra bilder. Ju mer jag läste, ju mer skeptisk blev jag.
Även jag gillar att fotografera, mest som hobby. Det har gjort mig intresserad av andras bilder. Jag tycker mig ibland kunna se på sättet en bild är tagen, vem som är fotograf. Det var i och för sig lättare förr, innan digitalkamerans tid och innan Photoshop! För visst skiljer sig Bertil Petterssons björnbilder från t ex Staffan Wistrands.

Men här hittade jag en fotograf, som utsetts till ”Årets naturfotograf av Naturvårdsverket 2010 och som onekligen har en egen stil. Nu är smaken som baken, delad! Men för mig blir det lite för bra, för att vara sant! Och det som verkar för bra för att vara sant,  är sällan sant! 

Lite längre ner på sidan hittar jag förklaringen till hans negativa inställning till mårdhundsprojektet. Han hade fotograferat en mårdhund i Mullsjö! Nu sätter man ut fällor i området och media intresset är stort. Fotografen är i ropet igen!

Det vore mig främmande att säga att han ljuger om sina bilder. Han skriver nämligen inte att han tagit en bild, han har gjort dem. Om det har att göra med att han har norska som modersmål vet jag inte, kanske heter det ”laget et bilde” på norska, eller om han verkligen ”gör dem” låter jag vara osagt.

Finns det någon gräns för vad man får och inte får, i bildsammanhang? Naturfotografernas regler säger t ex att man måste ange om en bild är tagen i hägn eller inte. Redan där vet jag att många fuskar. Kan man via Photoshop placera ett lodjur i vacker natur? Självklart, men naturfotograf är man inte, bara flink vid datorn.

Den här fotografen blir snabbt vän med alla skogens djur. Ett litet blink med ögonen räcker för att vargar, lodjur, harar och rävar skall få förtroende för honom. På mindre än ett år är han blivit kompis med 6 vilda lodjur, i Mullsjö! Sammanlagt 150 lodjursobservationer på 9 månader! Jag ligger i lä, jag som vistas mycket i naturen har bara sett lodjur ca 15 gånger i det vilda, på 52 år, trots att jag bor i lodjurstäta Värmland.

Har inte lodjuret i juligrönskan vinterpäls? Hur är det med lodjuret som speglas i tjärnen, går den i luften eller på land och kan man verkligen se tassar i den vinkeln? Varför är gräset gult, men lodjuret blått? Borde de inte ha ungefär samma färg? Vilken slutartid krävs för att frysa en tornseglare i flykten?

De flesta naturfotografer kämpar hela livet för den perfekta bilden där ljuset är perfekt och det vilda djuret står på rätt ställe. Den här fotografen verkar ta en sådan bild i veckan! Jag kan ha fel, men jag påminns om en person i det förflutna. Han sa sig ha flera motorcyklar, redan som tonåring. När han en dag ombads visa upp dem ställde han sig framför en murad vägg och sa, herregud de har murat in mina motorcyklar!

(Redigerat: Jag har i efterhand lagt in nya länkar till bilderna i inlägget eftersom de ursprungliga inte fungerar längre)

330 svar till Drömbilden!

 1. Alexander 2011-12-09 kl. 00:30 #

  Fan vad bra jobbat!

 2. Jan-Olof Larsson Baremosse 2011-09-25 kl. 10:16 #

  Svar till TomasR.
  Jag hänvisar till mitt tidigare inlägg där jag säger att jag och min familj samt min syster som bor 400 meter från oss, har sett lodjur vid 7 olika tillfällen varav 5 gånger i våra trädgårdar. Detta under den senaste 3-årsperioden.
  MVH från Mullsjöskogarna

 3. Gunnar Glöersen 2011-09-20 kl. 22:24 #

  ThomasR, det finns lodjur i Mullsjötrakten. I hela Jönköpingslän hittade man endast en familjegrupp förra året vilket motsvarar ca 6 lodjur. Men samtidigt finns lite fler i de delar av Västra Götland som gränsar mot Mullsjö. Så visst kan han teoretiskt ha stött på lodjur i området, men jag tvivlar på att han ens kan säga att det är flera. Mera troligt är att han aldrig sett ett lodjur i Mullsjö.

 4. ThomasR 2011-09-20 kl. 19:37 #

  Hej Gunnar
  Denne TH verkar var en ”hästskojare av stora mått.
  Jag är nyfiken på vad Jägareförbundet har för åsikt om antalet å förekomsten av lodjur i närheten av Mullsjö.
  Har följt debatten på Fotosidan iom att jag har foto som intresse sida vid sida med jakten.
  TH påstår ju med bestämdhet att han sett å ”fått kontakt” med flera lodjur, som jägare vet jag ungefär hur lodjur beter sej så det synar jag !
  Därför vore det väldigt intressant om ni hade några uppgifter om förekomsten av lodjur runt Mullsjö.

  ThomasR

 5. LarsA 2011-09-10 kl. 12:31 #

  Bildlänkarna till WordPress i Glörsens blogg verkar vara låsta ibland, och ibland inte. Så för dom som vill ha full info lägger jag upp dessa länkar, med bilder som jag ur minnet när länkarna funkade, är nästan säker på avses av Glörsen. Vissa av dom innehåller dubbla lodjur = inklistringar av bilder från weben gjorda på Flashback-forumet för att återskapa TH:s montage.

  Svartvit lo på 1 m håll: http://www.google.se/imgres?q=snusen+terje&hl=en&sa=X&biw=1366&bih=643&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=BNv8DcJTiaSyIM:&imgrefurl=http://www.bloglovin.com/pt/blog/52769/terje-helleso&docid=eMZR_huxDII_CM&w=600&h=399&ei=RQxqTqPWN4_XsgbSiMHPBA&zoom=1
  http://i55.tinypic.com/2zexf2x.png

  Mårdhund: http://data.fuskbugg.se/skalman02/f0e0369d_gif_mardhund_TheL.gif

  Lo med vinterpäls i grönska: http://a.yey.nu/kSQjD7.jpg

  Lo som speglas: http://terjehelleso.files.wordpress.com/2011/08/110816-005.jpg

  Frysta tornseglaren finns i länken ”Årets Naturfotograf”.

 6. Dan Andersson 2011-09-09 kl. 15:50 #

  Just det, kanske skulle tillägga att det var lite tankar efter att ha läst ”jagande naturfotograf”

 7. Dan Andersson 2011-09-09 kl. 15:47 #

  Jag är också naturfotograf, mycket för att jag brukar arbeta mellan varven som naturvårdsbiolog. Hur lätt är det att sälja bilder? Inte lätt alls, även om man lägger sig prismässigt väsentligt mycket lägre än vad de gör från naturfotograferna/N. Att försörja sig som naturfotograf tror jag i dagsläget är nästintill omöjligt om man inte lyckas skapa sig ett namn som tex Brutus Östling gjort. Jag var med i jägareförbundet en gång i tiden men gick ur när man så skenheligt förlorade morkullejakten bara för att man skulle agera så EU-vänligt med mr Dinkelspiel i spetsen och hur gick det? Man var vid den tidpunkten inte heller beredd att stödja bågjägarnas strävan att legalisera jakten med pil och båge. Nu har kunskapen om denna jaktform nått även jägareförbundet vilket inneburit att fler och fler blivit positiva till denna jaktform. Kanske att jag någon gång kommer att omvärdera saker och ting och gå med i jägareförbundet igen. En annan sak jag tyckte man gjorde för lite åt inom förbundet var de jägare som inte har någonstans att jaga och där tror jag man kan göra mer än idag för att även få in ungdomar i jakten.

 8. Kristina Bengtsson 2011-09-05 kl. 11:12 #

  Hm. Har bara sett ett ”fotografi” av den här fotografen. Genast såg jag att något inte stämde. Jag hade rätt i min känsla, men vet inte varför jag reagerade med en gång. Om nu jag och säkert fler med mig uppfattade detta, varför blev andra lurade då ?? Intressant att få veta från någon Expert.

 9. Jagande naturfotograf 2011-09-04 kl. 20:42 #

  Nu går jag med i Jägareförbundet. Jag har två skäl att göra det. Dels är jag jägare och dels är jag naturfotograf. Gunnar har gjort en stor insats för oss naturfotografer och utan det engagemanget hade flera av oss levt kvar i myternas värld. Ett stort tack Gunnar.

 10. NN 2011-09-04 kl. 15:19 #

  Gunnar Glöersen, härligt att du vågade ifrågasätta något som alla borde sett tidigare och inte vek ner dig! Till de som hoppat på dig om att det varit falska anklagelser hoppas jag ber dig om ursäkt….men så stora människor är dom nog inte….

 11. Mattias 2011-09-04 kl. 14:30 #

  Jag håller med om att alla de som hånade Gunnar gott kan komma fram och be om ursäkt.
  Kommer likt ”Micke” ihåg en viss Lars Söderberg tilsammans med sin son vara väldigt nedlåtande och styva i korken. Kryp nu fram ur ert lilla hål nu och be Gunnar om ursäkt!

 12. Mikael 2011-09-04 kl. 12:30 #

  Lars Söderberg

  Ja du hur var det nu Lars Söderberg.
  Jag citerar dig Lars ”Svälj stoltheten Gunnar, ibland måste man backa hela vägen för att få respekt .”

  Du kanske själv ska svälja stoltheten och backa hela vägen och be om ursäkt.
  Eller är det för ”magstarkt” för dig !!

  Att du inte sett detta tidigare är väl bara pinsamt från din sida Lars, att du sen in i det sista håller Terje bakom ryggen är bara löjligt och beklämmande.

 13. Lars 2011-09-04 kl. 10:40 #

  Kan inte bara all som med stora ord försvarat Terje be Gunnar mfl om ursäkt?
  Var är stolheten hos de som inte gjort det än.?

 14. bertil af riddarpungkula 2011-09-03 kl. 23:22 #

  jag håller med dig i det du säger att han är en jävla fuskare och att de blev ju rubriker i aftonbladet av det. däremot tycker jag att jakt är så jävla fel. på vilket sätt är det manligt att skjuta ett oskyldigt djur? nej jag är ingen illa luktande,trädkramande vänsterfjolla. har bara sympati för djur.

 15. Jan -Michael Breider 2011-09-03 kl. 23:01 #

  Obegripligt!
  Jag är medlem sedan 21 år i samma förening som Terje Hellesö och är djupt chockerad över vad som hänt. Lyssnade på filen med din och Terjes konversastion och ville bara skriva till dig och berätta att jag är mycket imponerad över det sätt som du fört fram din kritik på! Seriöst med fakta från en som verkligen vet vad han pratar om och ingen smutskastning. Hela tiden lämnade du dörren öppen för att att du kunde ha fel – starkt!
  För mig som erfaren fotograf var det sanslöst osannolikt med alla dessa lodjursobservationer, men samtidigt – varför skulle en så etablerad fotograf göra på detta sättet?
  Tack för att du stod på dig…..
  Hälsningar
  Jan-Michael Breider
  Överläkare / Intensiven i Växjö

 16. Tore Landh 2011-09-03 kl. 17:50 #

  Har i många år haft en koja för orrspel i de trakter som Hellesö säger sig sett en mängd
  lodjur.
  Orrar och tranor har jag kommit så nära att jag kunnat fotografera men aldrig lodjur.
  Däremot har jag sett lodjursspår och kadaver slagna av lodjur.
  Min undran har alltid varit hur Hellesö kunnat se så många lodjur

 17. Johan Eriksson 2011-09-03 kl. 14:18 #

  Bra att du tog upp detta Gunnar.

  Nu har världen blivit befriad från en foto fuskar till.’

  Mvh Johan

 18. Gunnar Glöersen 2011-09-03 kl. 13:05 #

  Jag stänger den här tråden nu! Sakfrågan är avgjord. Det finns ingen anledning att jubla eller strö mer salt i såren. Terje har försatt sig i en mycket besvärlig situation. Men även den som gör fel, kan behöva stöd. Jag startade debatten och stänger den här nu! Vädjar till alla att inte jaga Terje vidare.

  Återkommer med nytt inlägg med analys av själva debatten.

 19. Gunnar Glöersen 2011-09-03 kl. 12:58 #

  Jan Bratt, jag strök de sista meningarna. Det känns väldigt onödigt att strö mera salt i såren!

 20. Jan Bratt 2011-09-03 kl. 12:20 #

  Detta var en märklig soppa och omfattande men inte alls så tunn som Åberg tyckte.
  Det var en tjock och mustig soppa från början. Ingen människa klarar av det som Terje påstod sig göra fast bevisen blev ju av teknisk art.
  Varför ansåg de flesta jägare att detta var ren och skär bluff medans fotograferna väldigt många i alla fall gick in och försvarade Terje.
  Jag tror att jägarna insåg med en gång att man kan inte närma sig så skygga djur som lodjur och ideligen, stämmer inte alls, och mårdhund och varg. Det blir alldeles för mycket
  Hela småland har inte så många obsar som Terje. Vi vet hur mycket spår det finns i markerna. Naturfotograferna vet inte detta. Daniel har ett bra inlägg om kunskap.

 21. Sofia 2011-09-03 kl. 12:04 #

  Jag tar chockad tillbaka min kommentar som jag skrev häromdan… är som sagt i chocktillstånd!!

 22. Stefan Johansson 2011-09-03 kl. 11:43 #

  Det här är helt sjukt. Jag liksom många andra försvarade Terje, med hänseende till hans långa karriär och goda rykte och att han redan långt innan den digitala tidsåldern tog fart var en erkänd fotograf. Jag är chockad. Din magkänsla var rätt Gunnar.

 23. Gunnar Glöersen 2011-09-03 kl. 11:30 #

  Herman, visst jag fick rätt. Men just nu är jag mer bekymrad för Terje än glad över att jag hade rätt.

 24. Herman 2011-09-03 kl. 10:37 #

  Jag är grymt imponerad på det detektivarbete som lagts ned på detta! Tycker inte det längre är någon tvekan om saken och heder åt Glörsen som gick ut med detta!

 25. Cristofer 2011-09-03 kl. 09:41 #

  Jag tillhörde en av de som först försvarade Terje, ville bara inte tro att en av de mest ansedda fotograferna fuskat. Men tvi vad fel jag hade. Kan egentligen bara säga en sak om det hela: fy fan. Hans karriär är nog slut nu, men det är helt och hållet självförvållat. Ingen ska behöva känna någon slags skam över det här, att det är synd om karln osv. Det är helt och hållet hans eget fel.

 26. Flasbackson 2011-09-03 kl. 08:51 #

  Tack vare ditt inlägg är nu Terje avslöjad som en stor bluff. Han har blivit avslöjad med att ha stulit andras djurbilder och photoshoppat in djuren i sina bilder. Allt går att läsa och skåda här: https://www.flashback.org/sp32628754

 27. Mattias 2011-09-03 kl. 06:49 #

  Många av hans bilder har visats sig vara förfalskade.

  https://www.flashback.org/sp32628754

Trackbacks/Pingbacks

 1. Årets största bloggposter – 2011 - 2011-12-30

  [...] 1. Gunnar Glöersen – Drömbilden! [...]

 2. Flashback avslöjar: del 1 – Naturfotografen Terje Hellesö « Dagens Flashback - 2011-10-19

  [...] [...]

 3. Swedish Nature Photographer Exposed as Giant Photoshopping Fraud | PHOTO GALERY - 2011-09-29

  [...] award-winning cheating was discovered by Swedish animal conservationist Gunnar Gloerson, who called him out on his possess blog after seeing unlikely photographs. Not usually were [...]