Ska vi fånga vildsvin och lo i fälla?

,

Har suttit hela förmiddagen och studerat SVA´s test av vildsvinsfällor och den remiss vi nu fått från NV om hanteringen av vildsvinsfällor. Den här frågan är svår, mycket svår. En sak är dock enkel att slå fast, NV gör helt klart skillnad på djur och djur. Lofällorna stoppades i årets beslut mot bakgrund av att underlaget var för litet. I vildsvinsfallet har vi inte ett sådant gediget underlag för någon enda fälla och för samtliga fällor noteras betydligt högre skadefrekvenser än någonsin uppmätt för lodjur. Då ska man komma ihåg att träflisor i magen och ovilja att gå in i en fälla igen om man suttit där en gång används, av NV, som argument emot lofällor. Sådant här irriterar mig. Fällfångst av vildsvin kräver betydligt mer kontroll, efterforskning och fingertoppskänsla samt svåra avväganden än fångst av lo. Vi talar här om ett matnyttigt, stresskänsligt, flocklevande vilt med en komplicerad social struktur som kan väga flera hundra kilo kontra ett solitärt kattdjur på sisådär en 15 pannor…

Faktum är att den studie som WWF beställde av SVA, som man använde som bakgrund för förbud av vissa typer av lofällor, påvisade lägre skadefrekvenser hos lodjuren än vad de nu testade vildsvinsfällorna kan prestera. Inkonsekvent. Det enda positiva i denna soppa är väl att man kan hoppas på att WWF lägger samma engagemang också på vildsvinsfällorna? Vi fångar trots allt tusentals vildsvin och något tiotal lodjur / år ett normalår. Vilken fråga som är viktigast ur djurskyddssynpunkt torde vara självklart.

Nog om denna inkonsekventa och populistiska hantering av NV. Det är egentligen vildsvinsfällorna jag funderar över. Utan tvekan kan de behövas, t ex i bebyggda områden med extraordinära problem, men vi ställs inför en lång rad svåra ställningstaganden. Jakt ska bedrivas så att vi inte utsätter det vilda för ONÖDIGT lidande. Det är här det blir svårt med vildsvinsfällorna, vad är onödigt? Utan tvekan skadar sig en hel del vildsvin i fällorna, de allra flesta dock lindrigt. Utan tvekan uppvisar också en majoritet av vildsvinen stressymptom, i form av PSE (Pale, Soft, Exudative), men vet vi något om hur illa de egentligen mår av stress och PSE? Skitsvårt. Ingen jägare vill använda ett redskap som skadar eller stressar viltet men ett skrapsår på benet eller en liten stressreaktion när fällan slår igen är kanske OK? Jämför med hundjakten, där förekommer nog säkert ibland ett skrapsår eller en liten stress.

Utifrån SVA´s studie kan vi dock dra några slutsatser. Fällfångade vildsvin blir betydligt sämre mat, en majoritet av de fångade vildsvinen uppvisar rätt kraftiga indikationer på PSE – syndrom . I ungefär hälften av fallen fångar man mer än ett vildsvin samtidigt, ett tydligt tecken på att det är komplicerat att fånga flockdjur. Hur många gånger har luckan slagit igen över ryggen på ett vildsvin som stått i öppningen? Man har fångat flera suggor med dragna spenar, vet man något om hur deras kultingar klarat sig medan de suttit i fällan? Vildsvinen blir mindre stressade i täta fällor, men där blir det väldigt varmt, även när det är minusgrader ute, kan vi då fånga vildsvin under den varmare halvan av året? Sist men inte minst så har inget av de studerade vildsvinen suttit i fällan längre än 2 timmar, jämför det med tiden de studerade lodjuren suttit i de förbjudna fällorna…

Jag kan omöjligt lista alla svåra avväganden som måste göras här, jag kan bara konstatera att det är förbannat svårt. Jag tror också vi måste lyfta blicken och se hur vi vill använda fällorna. Som alltid när en viltart ökar snabbt kraxar olyckskorparna och domedagsprofeterna träder fram ur skuggorna. Det hände när älgstammen ökade explosionsartat i början av 80-talet och när rådjursstammen sköt i höjden under 90-talet i samband med rävskabben. Det hände också när vildsvinen trädde in på allvar på arenan under 00-talet. Nu är jag övertygad om att vi har ganska god kontroll över situationen och jag hör betydligt fler som undrar var vildsvinen tog vägen än som vill minska dem ytterligare i telefon om dagarna. Visst har vildsvin en föryngringspotential utöver vad vi är vana vid, men det tror jag vi kan hantera, utan fällor. Som jag skrev tidigare finns exempel på lägen då fällor kan fylla en funktion, de kan dock i mina ögon aldrig bli en viktig del av en löpande förvaltning. Det finns alldeles för många hugade vildsvinsjägare och grillentusiaster som är sugna på vildsvinskött för att släppa det dithän. Därför är jag övertygad om att vi måste ta oss en ordentlig funderare på hur vi vill styra användningen av vildsvinsfällor. Det kan ske med obligatorisk utbildning, tillståndskrav från Länsstyrelsen, fångst endast under vissa delar av dagen eller året, fångst av endast små vildsvin eller kanske obligatorisk elektronisk övervakning?

Jag tror det är viktigt för jaktens framtid att vi nu tar oss en redig funderare på hur vi ska hantera vildsvinsfällorna. Risken är uppenbar att vi bli betecknade av djurvänner som okänsliga barbarer samtidigt som staten eller Jordbruket uppfattar oss som motsträviga tvärviggar med dolda agendor, oavsett hur vi tar ställning. Jag tror som alltid att vi ska vara noga med Jägareförbundets två grundvärderingar: Vi ska med kraft och kunskap leda och utveckla den svenska jakten och viltvården och Vi vårdar det vilda. Det brukar bli förbannat bra om man lutar sig tillbaka på dessa visioner. Kanske NV också skulle ha en vision?

40 Kommentarer
  1. Sture Sjöstedt says:

    albert fridborg.
    Visst var den motion som omnämnes i Svensk Jakt en frisk ide. LRF-företrädaren som föreslog att man skulle införa skottpengar på vildsvin (2500kr/gris) och göra biogas av det kött som inte blir människoföda är nog trött på de skador som grisarna åsamkar vår modernäring.Det jag skrev i förra inlägget om grisräkning är säkert en bättre metod att uppskatta vildsvinspopulationen än att trixa med olycksstatistik.

  2. albert fridborg says:

    Sture sjöstedt däri ligger det egendomliga att en ökning av trafikolyckorna
    alltid kopplas till större viltstammar,medans motsatsen kan bero på allt
    utom en minskning.
    Jag har lite svårt och se logiken, som jag skrev tidigare är det vad naturvårdsverket
    kom fram till i sin utredning att ökningen av trafikolyckorna kan kopplas
    direkt till en ökande vildsvinsstam.
    Föresten hävdas det friskt att vilt stammarna ska minskas för att vi ska få
    mindre olyckor,om det inte finns något samband är väl det ganska meningslöst.

  3. Sture Sjöstedt says:

    albert fridborg.
    Att koppla vildsvinsstammens storlek till trafikolyckorna är en besynnerlig tes. Kanske har jägarna lyckats med matning djupt inne i skogarna lyc kats locka grisarna bort från vägarna. Inhämtar man statistik från landets bönder och jägarnas inventeringar kan man nog få en ganska bra uppskattning av grisstammens storlek

  4. albert fridborg says:

    En fråga. hur stor är vildsvinsstammen igentligen?
    Det florerar siffror från 100 000 till brunos 250 000.
    Trafikolyckorna var enligt ägskadefondsföreningen 2009,3085 2010,2445
    jan,feb 2011 ,241 samma tid 2010,297 st.
    Naturvårdsverket säger att att trafikolyckorna ökar med vildsvins stammen
    Är det inte troligt att vildsvinens ökning har avstannat?

  5. Sture Sjöstedt says:

    Daniel Ligne.
    Varför blev vildsvinsfälletestet bristfälligt ??? Både SJF och SVA och NVV var ju inkopplade och tog god tid på sig ?

  6. Daniel Ligné says:

    Bruno: Nej, jag är kritisk till att man trots att vi har ett stort underlag i lofällefallet förbjudit dem med hänvisning till det klena underlaget medan man föreslagit godkännande av några vildsvinsfällor med ett synnerligen bristfälligt underlag. Jag har inget emot vare sig fällor eller andra jaktmetoder men vi ska ha torrt på fötterna när vi tar beslut och vi ska behandla vilt på ett likvärdigt sätt, oavsett om de är fula, fina, tjocka, smala, söta eller vanliga. Konsekvens.

  7. Bruno says:

    Hmm, du är kritisk mot att fällor används för vildsvin (250.000 i Sverige) som ger oss tilltagande skador på spannmålsodlingar och markarealer och orsakar en mängd trafikolyckor samt mänskligt lidande. Men positiv till att fällor används för lodjur (1250 i Sverige) som aldrig syns eller stör någon. Den logiken blir nog tämligen svår att förstå för de allra flesta (icke indoktrinerade).

  8. Daniel Ligné says:

    Sture: Självklart kan man sätta tak för både det ena och det andra. Vill man också att jägarna ska bry sig om taket måste de vara såväl delaktiga i beslutet som acceptera det. Annars är det värdelöst, oavsett om det gäller vargar eller vildsvin…

  9. Per-Ola Kullman says:

    Att Evald får stöd av en jakthatare och vargförespråkare säger kanske en hel del om sakfrågan!

  10. Sture Sjöstedt says:

    Per-Ola Kullman.
    Du kan väl tala om hur högt över marken du har din enkla eltråd. Sluta genast med dina påhopp på Evald H. Han är nog mer populär hos bönderna än du som hyllar grisodlarna som låter grisarna härja på grannarnas mark.
    Daniel Ligne.
    Kan man sätta tak för vargarnas antal kan man väl sätta tak för grisarnas antal också , eller hur ?

  11. Per-Ola Kullman says:

    Kjell Brännström
    Jag håller med om att man ska vara öppen för, och inte fördöma olika jaktformer även sådana som man inte personligen uppfattar som lockande!
    Men sakfrågan är väl att fällfångst förespråkas inte pgr av den trevliga jaktformen, samvaron och möjligheten att beskatta på ett riktigt och uthålligt sätt!
    utan snarare pgr av den stora möjligheten att lokalt ”utrota” grisstammen och därmed minimera den upplevda eller orsakade skadan?
    Att kraftigt minska en viltart genom att även jaga ”grannens” vilt är varken lagligt eller etiskt försvarbart!
    Att många jordbrukare bedriver en egen ”nolltolerans linje” går knappast att förneka, det är också främst från deras håll fällfångst förespråkas!

    Då Evald inte behagar att svara mitt inlägg 22 mars kl 09:46 kanske du kan ge dina synpunkter på detta?
    Speciellt om att incitamentets upphörande av att nyttja alternativa metoder för att minska skador..

  12. Per-Ola Kullman says:

    Sture S
    Sluta genast tala under mitt namn! dett är inte första gången du gör detta och därför bemöter jag inte dig längre på något ställe!
    Jag har inte påstått det du hävdar!!

  13. Daniel Ligné says:

    Sture: Det är lite lustigt att denna diskussion kom upp just idag eftersom vi haft ett stort möte med våra medarbetare som jobbar just med vildsvin idag. ALLA var överens om att vildsvinen minskat senaste åren. Vilket också bevisas av t ex LRF´s viltombuds åsikter och antalet vildsvinsmotioner i frågan. Vi har också minskat antalet trafikolyckor med vildsvin inblandat 2 år i rad, senaste året med 25%. Med all respekt så litar jag mer på alla dessa tecken än Gombertzfunktionen och Eskil.

    Ska bönderna slippa skador av vildsvin måste vi utrota dem, det var väl ändå inte meningen?

  14. Sture Sjöstedt says:

    Daniel Ligne. I Gombertzfunktionen kan man välja parametervärden som tar hänsyn till de faktorer du nämner.Rapporter söderifrån visar att grisstammen växer där och det skriver även Eskil Erlandsson i ett brev där han tackar för att jag visat intresse för vildsvinsproblemen.Fällfångst är nog något som måste komplettera jakten för att bönderna ska slippa skador orsakade av vildsvin.

  15. Daniel Ligné says:

    Kjell: Du får gärna visa var jag spelat ut en jaktform mot en annan, du själv gör det i din andra mening vilket jag tycker är sorgligt. Om du läser min blogg ska du finna åtminstone en handfull inlägg där jag påpekar att man aldrig ska lockas att motivera sin egen jaktform med kritik mot en annan. Därför brukar jag passa mig noga för detta och kan inte riktigt se att jag gjort det i detta fall. Alla jaktformer måste tåla en granskning och justeringar. Vi har till exempel lagt mycket kraft och energi på att rätta till tokigheter i vildsvinsjakten med hund.

    Anledningen till att jag inte kan se att vildsvinsfällor blir ett särskilt betydfelsefullt inslag i vildsvinsförvaltningen är enkel. Jag har träffat rätt många tusen vildsvinsjägare de senaste åren och ännu har inte en enda av dem framhärdat i att fällfångst av vildsvin skulle vara särdeles roligt, spännande eller effektivt. Det finns säkerligen jägare där ute som tycker det, men definitivt inte tillräckligt många för att det skulle göra stor skillnad i förvaltningen. På det lokala planet kan fällor säkert göra skillnad, men inte i det stora hela. Jämför med rådjursfällan, det var knappast den som hejdade rådjursexplosionen på 90-talet, varför?

    Om du läser mitt inlägg igen ska du se att jag definitivt inte kategoriskt förkastar vildsvinsfällor, tvärtom. Men om vi jämför vildsvinsfällor med lofällor, ripsnaran eller slagfällorna ska vi se att vi har en stor mängd ytterligare faktorer att hantera. Vi har aldrig tidigare fångat flocklevande, socialt komplicerade, matnyttiga vilt som kan väga 200 kilo förr. Det ställer mycket högre krav på etik och konstruktion än vad vi är vana vid.

    I min värld är det precis det du efterlyser från förbundet som vi gör. Vi har krävt en utvärdering av fällorna, vi har föreslagit justeringar i regelverket, vi har försökt föra en diskussion med fälltillverkare osv. Vi har lagt mycket kraft på att utveckla fällfångsten av vildsvin och det är förbannat tråkigt att detta enbart uppfattas som att vi vill kategoriskt förbjuda fällfångst av vildsvin. Hade vi velat det, som säkerligen en majoritet av våra medlemmar önskar sig, så hade de varit förbjudna för länge sedan. Vi driver utvecklingen framåt, och det kommer att innebära bakslag för enskilda fälltillverkare, det får man tåla.

    Den här frågan handlar inte om konkurrens eller att ställa en jaktform mot en annan. Den handlar om att varje jaktform måste stå på egna ben och kunna försvaras. Den dag man hittar ett blödande vildsvin, eller ett gäng kultingar med värmeslag i en fälla är det Jägareförbundet som får stå till svars, precis som vi får stå till svars när hundar skadas av vildsvin eller vildsvin skadas av hundar. Då måste vi ha ryggen fri och kunna visa att vi jobbat seriöst med frågan och gjort allt i vår makt att få till en så bra fälla som möjligt. Det svåra nu handlar inte om huruvida vi ska ha fällor eller inte, det finns bevisligen en fälla som fångar bra och ger mycket lite skador i studien, det svåra är avvägningen bland de fällor som inte gett lika bra resultat, var ska vi dra gränsen? Detsamma gäller regelverket runt fällfångst av vildsvin, hur långt ska vi gå i bergänsningarna? Det är fruktansvärt svåra avvägningar som kommer att påverka all annan fällfångst på sikt.

  16. Daniel Ligné says:

    Sture: Jag vet inte vilket följebrev du läst. I det jag fick står att Söderbergfällan rekommenderas för godkännande direkt. En av Pahtherafällorna efter smärre justeringar och Sinkabirum samt Lotin efter större modifieringar.

    Nu ska jag inte påstå att jag är särskilt bevandrad i hur en Gombertzfunktion fungerar men du får gärna utveckla. Hur tar den hänsyn till hårda vintrar, ollonår och varierande jakttryck? Att beskriva viltstammars utveckling genom statiska funktioner brukar sällan, eller aldrig lyckas. Omvärlden är föränderlig och då måste man nästan mäta vad som händer där ute, inte räkna hemma på kammaren…

  17. Kjell Brännström says:

    Efter att i 40 år mycket aktivt sysslat med jakt och fångst, ensam och i olika jaktlag, har jag lärt mig en sak: Djuretiskt är fångst bättre än jakt med skjutvapen. Att sedan vår ”företrädare” på Jägareförbundet, Daniel Ligné, tycker annorlunda beror på att han inte begriper bättre och tycker att det är roligare att jaga vildsvin med skjutvapen. Det sista kan jag mycket väl förstå.
    Däremot är det illa om man i viktiga jaktfrågor förfaller till att reagera med ”ryggmärgen” (16 mars 18.29). Det brukar vara bättre att använda hjärnan.
    Kanske är det därför fällor i hans värld aldrig kan bli en ”viktig del i en löpande förvaltning” av vildsvin.
    Hur kan han veta det? Jag litar då inte på hans helmantlade kristallkula!
    Från början var det trögt med slagfällan, fotsnaran för räv och ripsnaran. Dessa jaktformer är sprungna ur allmogejakten. Slagfällan och fotsnaran motarbetades på den tiden av andra ”Lignéister”, som var så insnöade på att leta fel att de inte hittade något annat. Men när fakta kom på bordet klarade fångstredskapen de högt ställda kraven. Hur det blir med vildsvinsfällorna vet vi ännu inte. Men om konstruktörerna ges chansen kommer vi naturligtvis att få bra vildsvinsfällor.
    Det måste bli slut med svartmålandet av jaktsätt som man själv inte är intresserad av. Tänk om fångstmännen skulle börja gräva efter fel i jakten med skjutvapen!
    I vår organisation ska man som medlem kunna kräva att alla jaktformer tas om hand och ges de bästa förutsättningar att utvecklas. Sen ska var och en välja den jaktmetod som passar. Annars kan de fångstintresserade lika gärna gå ur jägareförbundet, om man nu inte är intresserad av allehanda rabatter.
    Det verkar som att Ligné själv vill slippa konkurrensen från fällorna eftersom det ”finns alldeles för många hugade vildsvinsjägare och grillentusiaster som är sugna på vildsvinskött”…
    Är det fel att många är intresserade av vildsvinsjakt?
    Och nog kan det väl vara gott att halstra en fläskskiva?

  18. Sture Sjöstedt says:

    Daniel Ligne. Följebrevet till Testet dnr417-3864-09 är kort och föreslår :
    SVA föreslår godkännande för Söderbergfällan och,efter ringa åtgärd, för panthera MT.
    De andra fällorna omnämnes ej där och man undrar varför SVA skriver så kort.
    Söderut följer grisarnas tillväxt en Gombertzfunktion.

  19. Daniel Ligné says:

    Sture: Om det finns där behöver jag väl inte lägga ut det? Om du menar att debatten inte är saklig får du gärna korrigera…

    Evald säljer den enda fälla som hittills är godkänd för vildsvinsfångst men som också får en del kritik i utvärderingen. Ekonomiska motiv brukar innebära att man anses som part i målet, eller?

    Vad har du för stöd för att vildsvinen ökar i söder?

  20. Sture Sjöstedt says:

    Daniel Ligne.
    Tack för svaret. Det finns en del på NVV:s hemsida som du kan lägga ut så det blir en saklig debatt. På vilket sätt är Evald H part i målet ?Söderut ökar vildsvinen fortfarande kraftigt.

  21. Daniel Ligné says:

    Sture: Jag vet inte om utredningen är offentlig och hinner inte kolla upp det. Men är den det så torde den gå att hitta via SVA, NV eller Google.

    Evald är säkert insatt, men också prt i målet, eller hur?

    Den stora bristen i vildsvinsförvaltningen idag är att vi saknar tillförlitliga inventerins- och övervakningsmetoder. Alla indicier tyder väl dock på att vildsvinsstammen minskar, eller?

  22. Sture Sjöstedt says:

    Daniel Ligne. Kan du inte ge en länk till SVA:s testresultat så att var och en kan se SVA.s gedigna arbete ? Evald H verkar vara insatt i problemen med vildsvinen . Per-Ola Kullman uppger att grispopulationen i Sverige minskar men det är nog bara där han så ivrigt håller efter grisarna. På vilken höjd har han den enkla eltråden som håller grisarna borta från vallarna ? Söderut har man tre trådar (15cm, 45cm ,60cm)
    över marken men det är inte alltid detta räcker.

  23. Daniel Ligné says:

    Evald: Du har bevisligen inte sett eller läst mig när jag är upprörd. Vildsvinsfällor är och förblir en perifer fråga för mig, såväl i det stora hela som i vildsvinsförvaltningen.

    Nu vet jag inte vilka tennsoldater du menar, men jag ber dig igen, presentera ett citat där någon av dessa kategoriskt vill förbjuda vildsvinsfällor. Jag och andra har framfört kritik, som visat sig vara befogad. Det får man nog tåla.

    Om vi gräver ned oss i studien så ska vi ha i åtanke att inget av de fångade vildsvinen satt längre än 2 timmar i fällan. Med dagens regelverk kan man sitta betydligt längre än så. Är vi då överens om att vittjningskraven måste skärpas, ordentligt? Man fångade tre suggor med dragna spenar, nu kunde dessa identifieras genom ”öppna” fällor. Samma öppna fällor som studien föreslår måste tätas för att minska stressen. Samtidigt som man konstaterar att man får värmeproblem, även mitt i vintern, i täta fällor… Som sagt, detta är inte enkelt…

    Jag är nog inte rätt man att studera PSE, det ska givetvis de som är lärda i ämnet göra. Jag kan bara konstatera att de grader av PSE som konstaterats i studien anses som oätliga på tamsvin och att vilthandlare vägrar köpa fällfångade vildsvin.

    Avslutningsvis, här motarbetas ingenting, men vi ska av helt klara taktiska skäl aldrig ge oss in på oetisk jakt. Det hoppas jag vi är överens om. I mina ögon finns problem med de flesta av de testade fällorna som gör att de knappast är acceptabla idag. Låt oss diskutera hur och om de kan bli det. Genom att t ex diskutera hur du vill modifiera din fälla för att komma tillrätta med de probklem som bevisligen finns… Jägareförbundet har alltid önskat granska fällor och många har fallit bort genom åren eftersom de inte varit acceptabla. Precis som många effektiva jaktformer försvunnit av samma skäl. Jag ser ingen anledning till att förändra det arbetssättet. Det har gett oss världens högsta acceptans för jakt, det ska vi vara rädda om och inte fördärva genom att släppa ut fällor som inte testats och modifierats i god ordning.

  24. Evald Hellgren says:

    Jaha, Daniel

    ”Skämmes”, ”be om förlåtelse”, ”lite mer kosing i plånboken”,”rallarsvingar”
    ”käftsmällar”. Den här diskussionen har tydligen gjort dej mycket upprörd. Det behöver inte vara fel. Min erfarenhet är att många män är som mest upprörda och arga på andra när de nått den punkt där de börjar förstå att de själva har tänkt fel. En liten strimma av hopp alltså.
    Så tänk om nu alla tre tennsoldaterna på Östermalma kunde kränga av sig sina färgade glasögon och skygglappar och därefter ta fram SVA:s rapport och läsa den en gång till.
    Med ett klarare och bredare synfält skulle man då kanske upptäcka att det mesta i rapporten faktiskt är positivt för vildsvinsfällorna.
    Kultingar och unga djur är det som fångas mest. Visst är det bra? Suggor med dragna spenar är ovanliga gäster i fällorna. Visst är även det bra. Och de fåtal som gått in har kunnat identifieras och släppas ut. Visst är….. De skador som noterats på fångade djur är med bara ett undantag små och ofarliga och leder inte till bestående men. Visst ……..
    Rapporten talar om PSE men berättar ingenting om den faktiska köttkvalitén hos de 77 grisarna. Togs köttet tillvara? Gick det att äta? Jag tror att just du Daniel är rätt man att ta fram fakta om det och berätta för alla oss som inte vet. Visst skulle väl det vara bra?

    Sen ska de tre tennsoldaterna ta sig en skarp funderare kring de skador som inte har inträffat i fällorna. Ingen sugga med kultingar har av misstag skjutits i mörkret. Visst är det bra? Inga avskjutna framben eller bakben har förekommit. Visst är …. Inga låga skott har rispat upp buken så att tarmarna hänger ut. Visst….. Inga kulskott i ytterkanterna av djuret som ger köttskador med infektion och varbildning. Visst….. Inget hårkors har dragits för långt fram på den springande grisen så att skottet klippt av tryne eller underkäke. Visst …..
    Inga eftersök behövs och inga jakthundar har skadats av grisar inne i fällan. Visst …

    Ja listan på fördelar med jaktformen fällfångst kan göras lång. Därför uppstår en fråga som tennsoldaterna nog måste besvara.

    Av vilken orsak har tre av Jägareförbundets högre tjänstemän bestämt sig för att motarbeta en ny jaktmetod som ur jakthumanitär synvinkel är helt överlägsen alla de jaktmetoder för vildsvin som de själva förespråkar.

  25. Per-Ola Kullman says:

    Evald
    Att ”nollvisionärer” önskar och verkar för lokalt utrotande av vildsvinsstammen med hjälp av inlockning och fällfångst samt ett mycket orimligt (olagligt) jaktuttag i förhållande till egen markens produktion, (dvs avlivar ”grannens vilt”) är ingen nyhet!!

    Detta kan och ska ingen ansvarsfull och jaktintresserad jägare stödja!!
    alldeles bortsett från tveksamheten kring dom etiska frågorna runt fällfångst av gris,
    att dessa personer ser en kortsiktig vinst i att sälja köttet motverkar även deras intresse att genomföra andra skyddsåtgärder, som nyttjas då det handlar om fridlysta eller ekonomiskt oviktiga arter!
    Att en enkel eltråd effektivt hindrar gris att komma ut på känsliga åkrar är inget man från deras håll låtsas om..
    Att mata in vildsvin i en fälla är heller ingen större utmaning och som jaktform grymt (?) enkelt och föga intressant!
    Att jaktfientlig politik på NVV i hög grad tillåts styra vilken nivå på djurskyddet och risk för missbruk som tas in i tillståndsprocessen är inget annat än skandal, men inte förvånande och föga överraskande.. Jmf med lofångsten och möjligheter att reglera stammen i södra sverige snöfattiga vintrar framöver!!
    När skogsbolagen talar om stark decimering av älgstammen gör man inte det pgr av att man är ”jägare” utan det är resultatrapporten som talar, även om många inom skogsbruket privat gärna jagar älg.
    När lantbruket talar om utrotning av vildsvinsstammen görs även detta av ekonomiska egoistiska skäl, att förespegla att jaktformen som sådan är intressant osv, är skenheligt…
    Men ok, även jag är partisk då jag är en flitig grisjägare, det konstiga är att jag betalar stora pengar för att jaga något som tydligen jordbrukare helst vill slippa, har aldrig heller blivit erbjuden gratis jakt på gris i någon form eller hört talas om någon som erbjuder detta??
    Känner dock till välrenommerade och framgångsrika vallproducenter som är mycket intresserade vildsvinsjägare men som ser detta högvilt som en tillgång som iof kräver genomtänkt förvaltning ,men trots detta som värdefullt..
    Är det en tidsfråga innan skogsbolagen ansöker om fällfångst på Älg?
    Rent praktisk är detta inget problem!
    Kanske nu när löshundsjakten är i fara, att rådjursfällor blir metoden i framtiden?
    Nä, hua hoppas vi slipper en sådan utveckling.. men f_n vet!

  26. Daniel Ligné says:

    Evald: Du får gärna citera mig där jag påstått att vi ska förbjuda lo- eller vildsvinsfällor… Klarar du inte det kan du be om förlåtelse.

    Visst finns problem med vildsvin lokalt, precis som det finns med älgar, hjortar, gäss och tranor mm. Vi har haft såväl älg- som rådjursexplosioner de senaste decennierna, löste vi dem med oetiska fällor? Näe, vi löste dem faktiskt helt utan fällor. Jag tror vi klarar det även med vildsvinen men inser att fällor kan vara ett vettigt redskap i vissa lägen, men då måste de vara OK för såväl vildsvin som omvärld.

    SJF drev på hårt för att få till en utvärdering av vildsvinsfällorna vilket vi nu har fått. Den visar med all önskvärd tydlighet att detta inte är enkelt. Den visar med all önskvärd tydlighet också att vi hade rätt när vi påstod att alla fällor i studien knappast var OK utan modifieringar. Några blir det nog aldrig.

    Visst ska vi göra vad vi kan för att utbilda, medverka till korrekta studier och modifieringar, men vi måste också vara öppna för att vissa fällor aldrig kan accepteras, precis som för andra arter, och att vildsvin ur många aspekter är det svåraste vilt någonsin vi gett oss på att fånga.

    Vi är varken tennsoldater eller kategoriskt emot vildsvinsfällor, men vi vill jägarna, jakten och viltet väl. Vill du eller är du bara ute på ett korståg för lite mer kosing i plånboken? Jag börjar nästan tro det… Det vore onekligen intressant hur du tänkt dig att modifiera de massor av fällor du levererat till Sörmland som bevisligen har brister. Vill du driva detta seriöst gör du det med ett öppet sinne och en dialog, inte rallarsvingar och kategoriska käftsmällar, tro mig.

  27. Evald Hellgren says:

    Ack ja Daniel.
    Du är nog ganska ensam om uppfattningen att nuvarande stora problem med vildsvinen beror på att stammen håller på att minska. En mer allmän uppfattning är ju att svinen ökar helt okontrollerat. Dagens problem kommer att vara väldigt mycket större om bara 5 år.
    Ett par snövintrar ändrar ju inte på det. Men visst kan du och Jägareförbundet tro det. Sticka huvudet i sanden och förneka verkligheten. Men trovärdigheten minskar förstås hela tiden.

    Så varför inte nyktra till? Inse att man måste utveckla alla jaktmetoder som står till buds för
    att förvalta den svenska vildsvinsstammen. Tänk om kring vildsvinsfällorna. Hjälp till att
    utveckla även den jaktmetoden. Fällorna kan göras bättre. Det kommer att behövas utbildning för att sköta fångsten på ett riktigt sätt. Jägareförbundet kunde ju faktiskt hjälpa till
    med det.
    Jag tror att du har mycket fel om Jägareförbundets medlemmar när du tror att alla är lika snabba som du själv att fördöma en jaktmetod som du egentligen inte vet något om.
    Det enda kompromisslösa motstånd mot vildsvinsfällor som jag stött på kommer från en viss f.d. ladugård på Öster-Malma. Där sitter tennsoldaterna som nu i fyra år fört ett krig mot vildsvinsfällorna. Hur har man lyckats med det?
    Ja med tanke på det stora antal fällor som levererats till just Sörmland har det budskap som tennsoldaterna predikat inte alls nått fram.
    Slutligen Daniel. Vore du en bättre debattör skulle du förstå att ord som man själv skrivit ner har ingen lagt i ens mun.

  28. Sture Sjöstedt says:

    Daniel Ligne och Evald Hellgren.
    Lantbrukarnas tidning ATL har en hel del om vildsvin och fällor som kan berika din blogg.Går man in på http://www.atl.nu hittar man hur Ingvar i Verum klarar av sina problem med grisarna.

  29. Daniel Ligné says:

    Evald: Självklart ska vi färna fällfångsten, men den ska ske med kvalitetssäkrade och korrekta metoder och redskap. Annars äventyrar den såväl jägarkårens anseende som jaktens framtid. Du behöver nog inte fundera två gånger på vad en maoritet av våra medlemmar tycker, de behöver inga vildsvinsfällor, särskilt inte nu när vildsvinsstammen sjunker. Möjligtvis i extremfall. Vi är en medlemsorganisation och ska värna medlemmarnas vilja men också ha en viss förståelse för andra intressen. Därför kan jag själv se ett visst behov av vildsvinsfällor, i särskilda fall. Att vildsvinsfällort däremot skulle bli en jaktform bland andra som bidrar på bred front i förvaltningen tror jag inte en sekund på.
    Vill du ha respekt och föra en sund diskussion ska du inte lägga ord i min mun. Jag har aldrig jublat över varken förbjudna lofällor eller hoppats på samma sak för vildsvinsfällorna. Skämmes. Lägg istället din tid på att konstruera en vildsvinsfälla där de fångade djuren varken dör eller skadas så ska vi diskutera sedan. Innan de fällorna finns tror jag en mycket bred majoritet av de svenska jägarna avstår från vildsvinsfällor, in i det sista…

  30. Urban says:

    Var gick det snett?
    Var någonstans gick det snett hos SVA när man kan rekomendera något som överhuvudtaget kan skada djuren, det är ju som att säga till en ny jägare att det är ok om du skadeskjuter bara du inte skadar djuret för mycket! Detta är ett sjukt resonemang om fällan skadar djur eller kan skada djur ska den inte tillåtas, här öppnar man ju annars för oetiskt förhållningssätt mot det vilda.

  31. Evald Hellgren says:

    Att jaga med fångstredskap är en jaktmetod. Lika intressant, spännande och lärorik som andra. För den som lär sig att utöva den. Med vildsvinsfällor får landets jägare och förbundets medlemmar ett nytt alternativ att prova på. Som dessutom väldigt väl kan kombineras med alla andra jaktmetoder på vildsvin. Fler jaktmöjligheter alltså. Och större möjligheter att kontrollera en växande vildsvinsstam. Alla kan ju inte vaka på nätterna och jobba på dagarna. Hur länge som helst.
    Så varför ska Daniel Ligne och Jägareförbundet motarbeta den utvecklingen. Det borde ju faktiskt vara tvärtom. En jaktvårdstjänsteman och en Jägarorganisation värd namnet ska naturligtvis inte ta parti för en grupp av jägare – medlemmar mot en annan grupp av jägare-medlemmar. Istället ska man stå upp för alla jaktformer, alla jägare, alla jaktmetoder. Utveckla de jaktmetoder som finns och vara glad om det ibland dyker upp någon ny. Den svenska jakten blir ju inte mindre av det.
    Nej, den svenska jakten blir mindre när jägare börjar resonerar som så att ”alla jaktmetoder som jag inte sysslar med själv kan myndigheterna gott få förbjuda”.
    Och om den här gruppen jägare dessutom leds av en jaktvårdstjänsteman som jublar
    när WWF lyckats få bort en jaktmetod på lodjur och hoppas att WWF ska lyckas lika bra med nästa Då är det riktigt illa. Eller kanske man ska säga ömkligt illa.

  32. Jens says:

    Såvida inte fällorna förmår aktivt selektera bort suggor med kultingar så övergår det mitt förstånd hur tillstånd kan bli aktuellt överhuvudtaget. Vad blir nästa steg, fällfångt av hjort? Även dessa stammar är ju på sina håll groteskt stora…

  33. Björn Isaksson says:

    Som sagt, en knepig fråga.
    Grundtanken måste vara att djur som är sociala och lever i grupper inte bör fångas i fälla. Vildsvin är ett sådant djur, jag anser att det är oetiskt, dessutom är risken för att man lockar vilt från annans mark uppenbar. Räv och lo som lever solitärt är för min del OK att fällfånga. Om vi öppnar för fällfångst på vildsvin är steget inte långt till fällfångst på andra flocklevande djur.
    Vi har en del skickliga fångstmän som fångar mycket räv i mina trakter, dom lägger ner mycket tid och bensin för att åka till de olika fällorna två gånger per dag.
    Elektronisk övervakning vore ett alternativ som borde kunna jämställas med personligt besök i lagstiftningen. Dessutom skulle tiden för viltet i fällan kortas då fångstmännen sannolikt skulle rycka ut direkt en fälla larmar.

  34. Daniel Ligné says:

    Martin: Du börjar närma dig pudelns kärna, det som gör den här frågan så svår. När det gäller just vildsvinsfällorna så får vi alla tänka till en gång extra. Normalt driver vi alltid tesen att jägarna kan själva och ingen reglering behövs, men i detta fall reagerar jag, och många med mig, med ryggmärgen att det här behöver regleras. Troligen helt enkelt eftersom vi aldrig fångat matnyttigt, flocklevande och socialt komplicerade klövvilt i fälla tidigare. Allt nytt är farligt, men kanske ingen rök utan eld? Utan tvekan kan man med en flitig fällfångst fånga betydligt mer vildsvin än den egna marken producerar och dessutom tillfoga det vilda onödigt lidande. Som sagt, det här är svårt. Jag tror och hoppas dock att fällorna snart är en perifer företeelse, vi lär oss förvalta vildsvin som allt annat vilt och då behövs inte fällorna för oss vanliga dödliga.

    Micke: Är det kanske det som är problemet? Några få vill stoppa eller minimera vildsvinen och då kommer fällorna väl till pass. Jag är rädd för ”missbruk” av fällorna, inget att hymla om.

  35. Micke says:

    Har väldigt svårt att förstå hur dessa ”fäll-arf,are” kan kalla sig för jägare.
    Alla fällfångst kräver att man vittrar in,,alt lockar viltet … ursäkat men var det inte att slippa vildsvinen som var målet.

  36. MartinJ1 says:

    Vad gäller fällors vara eller inte så är jag generellt emot all form av överbyråkrati! Antingen så är det ok att använda fällorna eller inte. Sen kan man ha regelverk som säger hur uppsikten bör vara osv men att vara tvungen att bli certifikerad, söka tillstånd eller liknande känns som översittarmentalitet i mina öron.
    Man måste väl ha någon tilltro till jägarna och vi själva behöver knappast gå i bräschen för att implementera krångliga regler, det finns en hel del andra som gärna gör.

  37. Daniel Ligné says:

    Fredrik: Jo, jag kan också se akuta eller extraordinära lägen när vildsvinsfällor kan vara bra och man kanske också måste tänja på gränserna för vad som ONÖDIGT lidande. Frågan är bara hur vi utformar detta regelverk så att det inte blir överbyråkratiskt men samtidigt utestänger de extremer som vill utnyttja även detta system…

  38. Fredrik says:

    Det känns nog som om att fällorna har sitt berättigande, men att det borde krävas ett fångstkort och tillstånd av länsstyrelsen för att få använda dom (liknande som slagfällan för bäver). Vill man snabbt decimera en stam lokalt, är det nog knappast någon annan jaktform som klår fällfångsten, oavsett djurart.

  39. Daniel Ligné says:

    Martin: Med dagens lagstiftning är det nog tveksamt om man helt säkert kan ersätta gammal hederlig vittjning på plats med en apparat. Tekniken utvecklas dock och så småningom är nog också lagstiftningen mogen att förändras med tekniken. Om det är läge nu är jag inte man att bedömma men det skulle definitivt vara en möjlighet att överväga i mina ögon…

  40. MartinJ1 says:

    Intressant att du funderar på obligatorisk elektronisk övervakning. Frågade för en tid sedan SvJF på jaktsnack.se om det var ok att använda just elektronisk övervakning på en tunnelfälla för räv men fick svaret att det inte gick säga att det var ok då man måste vittja fällan visuellt dagligen. Iof utesluter inte din fundering att man måste titta till fällan varje dag visuellt ändå men vore konstigt om man skulle vara tvungen att förlita sig på elektronisk övervakning i ena fallet men förbjuda i det andra fallet.
    Jag anser att elektronisk övervakning av fällor borde vara ok och skulle kunna ersätta visuell daglig vittjning då elektroniken varje dag även kan skicka om något hänt eller inte och inte bara larma då fällan slår igen.

Kommentering är stängd.