Jägarbloggen

Svenska folkets vargjakt!

SN_1_72.JPG

Jag har jagat varg och pratat i telefon i tre dagar. Att jaga varg samtidigt som man pratar med BBC, tysk radio och debatterar med Naturskyddsföreningen i direktsändning är lite annorlunda. Att sitta på pass hade varit meningslöst, en varg hört mig på flera kilometers håll. Men eftersom jag spårar så spelar det ingen större roll. Men naturens tystnad, den missade jag. Tofsmesar, svartmesar och kungsfåglar i meståget ackompanjerades av mobiltelefonens ringsignal. Media bevakningen av vargjakten liknar inget annat jag upplevt, det var nästan overkligt. Trots det fick jag fick vara med på två jakter där varg fälldes, en den första dagen och en på eftersök dag tre.

Många jägare har också ringt och varit upprörda över både journalisters och krönikörers vinkling av jakten. Var är t ex alla politiker som beslutat om jakten, frågar flera. Några har jag sett, men de flesta verkar fegt avvakta opinionen först. Det borde ni väl ha gjort innan ni tryckte på den gröna knappen i riksdagsbänken? MUF ordföranden fick t ex härja fritt med sina attacker på jägarkåren.

Nu kan jag lugna er politiker, ni tryckte på rätt knapp! Aftonbladet kommer i dag att publicera en Sifo undersökning gjord i måndags om vargjakten, alltså efter alla blodiga vargreportage. De ringde mig för en kommentar redan i förrgår. Frågan var om vi skall ha licensjakt på varg eller inte. Cirka sextioprocent vill ha licensjakt på varg, i varglänen 70 procent. Det intressanta är att t o m storstadsbefolkningen är för jakten, 52-55 procent är för jakten där enligt journalisten som ringde mig.

Sifo undersökningen visar också att ytterst få vill tillåta att vargstammen ökar ytterligare. De som vill ha fler vargar är bara mellan 19-35 procent. Även här intar storstäderna en särställning. En övervädigande majoritet vill ha lika många eller färre vargar än idag!

Svenska folket förstår att det blir blod i snön när man jagar varg och att klok viltförvaltning inte bara skall ta hänsyn till djuren utan även till människorna som skall leva med dem.

Här är länken till Sifo-undersökningen och artikeln på Aftonbladet!

Shares 0

60 svar till Svenska folkets vargjakt!

 1. Per S. 2010-01-11 kl. 22:57 #

  Ulf….alla som sätter sig i en bil vet väl att man kan köra på en älg.och då får man väl skylla sig själv,för det får vi göra som som får våra hundar vargrivna,det är en risk vi tar,samma som att sätta sig i en bil…..skyll inte på älgen eller vargarna,med allt vi gör finns det risker…………..för övrigt får man lära sig när man tar körkort att man inte ska köra fortare än man hinner stanna om det är nåt i vägen!!!!……Det fick i alla fall jag

 2. Kerstin 2010-01-11 kl. 12:30 #

  Då kanske du har tid över att svara på mina funderingar under ”Vem ska bestämma”?

 3. Anonym 2010-01-11 kl. 11:56 #

  Jag är varken ”skakad eller rörd” av det du skriver. Eftersom jag redan svarat på allt du skriver tidigare anser jag diskussionen avslutad, Sköt om dig till nästa inlägg!

 4. ulf 2010-01-11 kl. 11:26 #

  Gunnar, jag representerar bara mig själv, och är inte det minsta ”naturlig”, du verkar faktiskt lite skakad av det jag skriver, om du missuppfattar det så fundamentalt. Bort med alla vildsvin, halvera älgstammen är väl inte det ”naturfolket” har på sin agenda.
  Jag är inte det minsta nostalgisk över djuren i naturen, men tycker inte om att man på ett onaturligt sätt, skapar djurplågerier.
  Vildsvin som föder kulltingar i 1000 tal rakt ut i döden, mitt i vintern är ett djurplågeri, skapat av en stark lobby inom jägarkåren, av 700 döda människor hade 500 levat i dag om man behållt 1970 års stam, det hade varit mycket enkelt, bara att panga på kossorna lite mer. Att som du säger, köra lite saktare är ett rent hån mot svenska folket, hur mycket saktare i så fall…,..? 60 på 90 väg….då kan jag berätta att du har inte en chans att undvika kollision då heller, och du kan väl inte mena att vi ska sluta köra bil, för att du ska ha dina 2 älgar på 3 säsonger, vilket är snittet för våra ÄLGjägare. Min farfar jagade 61 säsonger 1916-77 han sköt 9 älgar. tror du han var ledsen för det? Nej han hade minst lika många historier som dagens jägare, och glädjen när han sköt en älg varade i åratal, dagens slaktare verkar bara ha problem, det är tråkigt att man ägnar sig så mycket åt att hata sin omgivning, skogsbolag, vargkramare, länstyrelser, politiker osv, alla är idioter.

 5. drever 2010-01-11 kl. 11:25 #

  Rakryggad det är du som är på sandlåde nivå ta en promenad du.

 6. Rakryggad 2010-01-11 kl. 10:50 #

  Med den argumentation kan vi undvika alla olyckor genom att sänka hastigheten till närmare noll i stället för att lägga miljarder på att göra vägarna säkra med väjerräcken och viltstängsel!
  Inte så lite sandlåda nivå nu Gunnar!

 7. Gunnar Glöersen 2010-01-11 kl. 10:23 #

  Ulf, början till slutet är det möjligen för de representanter för naturvårdsorganisatiner som tagit till överord.
  För din information, kan jag berätta att det är långt ifrån 100 riksdagsledamöter i riksdagens jaktklubb.
  Där finns både föredetta riksdagsledamöter och personal.
  Du som gillar det ”naturliga”! Varför skall vi i då överhuvudtaget beskatta älgstammen? Antalet är långt under den biologiska bärkraften. Jo, för att det påverkar oss människor. Trafikolyckor kan vi alltid undvia, det är bara att sänka farten!

  Älgar är vackra, smakar bra och köttet är närproducerat och klimatsmart.

 8. ulf 2010-01-11 kl. 09:54 #

  Man kan nog konstatera att denna vargjakt var början till slutet för jägarna som Wallenbergare, ( verka utan att synas ), ögonen har äntligen öppnats på svenska folket, men framförallt, (det viktigaste), hos riksdagens folk. Den enorma makt jägarna har, ( 100 riksdagsmän i jaktklubben, med jägarförbundet som går som barn i huset och villigt utbildar fler). Kopplingen till idiotinförandet av vildsvin, cullingen av en spillra till vargstam, en idiotstor älgstam osv, får plötsligt sin förklaring, även hos riktigt korkade politiker. Synd bara att priset blev alldeles för högt. 1970 sköt jägarna drygt 30 000 älgar, i riksdagen satt 30-40 jägare, mot över 100 idag, man lovade då svenska folket, att en större, älgstam kunde man med hänsyn till skogsbruk och trafik inte tillåta. Med ökande andel jägare i rikdagen förvann insikten och problemen förminskades kraftigt, dag skjut 80 000 varje år.
  På tolv år tog man upp stammen, (genom att sluta skjuta korna) till den vansinniga nivå, att man 1982 sköt 160 tusen djur. Viltstängsel för miljarder sattes upp, med åtföljande problem för människor och djur att röra sig i naturen. Sen 1970 har vi begravt över 700 människor som kört på en älg, 1000 tals har fått så svåra skador att deras liv förstörts, detta för att 1% av Sveriges folk, älgjägarn, ska få ha sitt nöje på den nivå dom själva bestämt. Priset verkar….väldigt högt.

 9. Rakryggad 2010-01-10 kl. 23:39 #

  Tyvärr är det många jägare som inte ironiserar när de jämför vargen med råttor, skadedjur, kackerlacka och annat ohyra, och fråga är om det bakom denna ironisering inte döljer sig några mer reella åsikter i den riktning.
  Det är ju i alla fall lätt att göre den kopplingen när man är ute på nätet och besöker vissa mer obskyra bloggar, där vargen demoniseras och görs till en helt olidlig plåga som nära på tar ifrån människorna på landsbygden, som dessutom är så jävla mycket mera värd och så mycket duktiga än alla andra, all livskvalitet med mera med mera.

  Och denna demonisering av det man inte tycker om är ju precis det som man gör, för att man sedan kan göra allt möjligt bestialiskt för att ”lösa” problemet och trots det försvara det överför sig själv och sin omgivning.

  Exempel på dessa bestialiska saker man tycker är rimligt att använda är:

  Använd helmantlad, en inte ovanlig kommentar i jägarkretsar om vad man skulle använda för ammunition för att inte bara ta död på den långsam men även förhindra att bli kopplad till brottet.

  Vi skjuter inte längre skabbrävar, vi låter dom smitta ner vargen. Ett mycket vanligt ”uttryck” bland jägare i bland annat Värmland.

  Använd glykol, var det några äldre grönklädda ”gentlemän” från Filipstad eller Arvika (minns inte längre) som i en intervju uppmanade andra jägare till för några år sedan i SVT.

  Nåja, jag är i alla fall personligen 100% övertygad om att Gunnar Glöersen enbart ironiserar, trots att jag inte tycker om den karlfan åsikter om hur vi ska hantera vargfrågan:o)

 10. Inga M 2010-01-10 kl. 22:50 #

  Nej jag tar inte illa upp om Du också skriver en ironisk betraktelse över varg på svartråttatemat. Vi är säkert fler med de idéerna. Roligt att Du påminde mig, jag hade glömt bort så jag publicerade den igen, tänkte den kunde passa.

 11. ulf 2010-01-09 kl. 12:57 #

  Såg att Ib Ahlen på Agria uttalat sig i radio 25 dec, där kallar han dom 30 fall han känner till för toppen på ett isberg. Gunnar ring Ib istället, så får du en bättre vy på problemet, än din kollega kan ge.

 12. ulf 2010-01-09 kl. 12:38 #

  Gunnar, vad har Agria med korrekt statistik att göra, dom får in en bråkdel av fallen. Vid förfrågan till Agria säger Ib Ahlen ”Dom fall jag känner till 2009 är 30 st det är en fördubbling från året innan, men man ska veta att veterinärerna har ingen diagnoskod för vildsvinskador så det är nog betydligt fler. Vi kommer nu att höja premien för hundar som används till vildsvinsjakt.
  Veterinär Monica Landström, Läckeby djursjukhus säger, ”Numera kommer flera vildsvinsskadade hundar in varje helg, det är ofta förfärliga skador, ägarna är upprivna.

 13. Gunnar Glöersen 2010-01-09 kl. 10:20 #

  Ulf, mitt inlägg handlar inte om hundar och vildsvin. Det handlat om vargjakten och svenska folkets inställnin till den. Ändå väljer ni att diskutera något helt annat.
  Nå, hur som helst. Hundar kan tyvärr dö av olika orskaker vid jakt. Vildsvinen kan tvekslöst döda eller skada hundar. Men de flesta kan själv göra ett val om han/hon vill jaga vildsvin med sin hund. Gör man valet tar man också risken.
  Ingen släpper sin hund på varg. De tas när hunden jagar något helt annat, t ex hare.
  Förra året kollade en av mina kollegor upp antalet vildsvinsdödade hundar med Agri, jag vill minnas att de hade sju (skall kolla den siffran) dödade hundar att jämföra med ca 30 vargdödade.
  200 vargar dödar alltså fler hundar än drygt 100 000 vildsvin gör trots att ingen ens använder hund till vargjakt.

 14. ulf 2010-01-09 kl. 09:25 #

  Jag är säker på att över 100 jakthundar kommer att få sätta livet till vid vildsvinsjakt i år , ska vi slå vad, och ytterligare nåt 1000 tal svårt skadas. Konstigt att ni är så omedvetna om riskerna, en 5 åring i sverige, vet att vargen tar jakthundar, men inte ens jägarna själva har ingen aning om faran hos ett vildsvin. Så går det när man sopar fakta under mattan, och slirar på sanningen. Veterinärkliniken i Kalmar säger att dom får in flera jakthundar i veckan, ägarna är skakade dom trodde inte svinen var SÅ farliga, tarmpaketen hänger ut, skadorna är oftast mycket svåra.
  Hade det funnits en sida på jägarförbunden motsvarande vargdödade hundar, hade nog jägare blivit mer aktsamma, eller inte, det är svårt att bedömma om dom verkligen betyder så mycket, hundarna alltså, det kanske bara är lögn, det också….

 15. Per S. 2010-01-08 kl. 23:24 #

  Varg har vi och varg kommer vi att ha,dom kommer inte att försvinna,det är bara att gilla läget,ett nytt sätt att leva helt enkelt,att vargen tar nån älg då och då bryr ja mig inte så mycket om,man får rätta avskjutningen därefter,det går ju att höja vinterstammen lite om inte skogsbolagen skriker för högt,det riktigt tråkiga är hundarna som lever farligt,ja tror att om dom fick vara ifred så skulle den här vargdebatten vara ganska låg.

 16. ulf 2010-01-08 kl. 16:05 #

  Då får vi hoppas för älgjägarnas skull, att dom får förbli familjer.
  Trovärdigheten för vargforskargruppen är väl inte på topp just nu om man säger, en bunt jägare som ska värna om vargen har väl vissa trovärdighetsproblem. Om dom nu är normala människor. Det är nog svårt att försvara vissa resultat till kompisarna, Så om man går dom till mötes blir livet genast lättare. Har nåt med ryggraden att göra. Att Olof Liberg stigit i aktning hos jägarna låter verkligen inte bra…för vargen.

 17. Per S. 2010-01-08 kl. 12:11 #

  Ulf ,det har väl ingen betydelse vilkens mark det är,ja ha ansvar över stängslet för de flesta djuren är mina,men förhoppningsvis behövs det inte nåt rovdjurstängsel nu ,när vi fått börja jaga varg,och hålla dom på en rimlig nivå
  När det gäller varg och älg så har dom Svenska vargforskarna kommit fram till att det har ingen betydelse om det är par eller en hel familjegrupp dom dödar lika många älgar ca 110-140 som Gunnar skriver

 18. ulf 2010-01-08 kl. 10:06 #

  Jag glömde dom 300 älgarna som killen i Karlskoga ljög att han skjutit på 30 säsonger, i era jakttidningar kan man läsa om rekordskytten i Hällefors. En fantastisk bedrift, 148 älgar på 60 säsonger!!!! …Olof Liberg sa nyss till mig att 24 älgar tar en varg på ett år, och han är delvis betald av er, så det är säkert en överskattning..Huj Huj

 19. ulf 2010-01-08 kl. 07:39 #

  Det är en jävla skillnad på ett vargpar som du skrev först, och ett revir, som rapporten du hänvisade till beskriver, dela 5 vargar på med 130 så får du exakt vad jag skrev…sanningen var det…jägarkåren har besitter stora kunskaper som du säger, men dom består i att glida på sanningen. Per S …Jaha nu var det grannens mark..suck.. snacka om att glida på sanningen! Är vi färdiga nu?

 20. Per S. 2010-01-07 kl. 21:30 #

  Ulf………3 mil stängsel är inte en lögn,men var har du fått fårstängsel ifrån,det har ja aldrig skrivit,det är nöt,enligt mätningar på kartorna som kommer från jordbruksverket varje år har jag 1 mil och grannen 2 mil stängsel,och eftersom vi jobbar ihop,blir det tre mil,det är ekologisk odling och då går det åt mer bete,och när jag gick i skolan fick ja lära mig att 1+2=3
  I vårat älgjaktsområde här har vi skjutit ca 800 älgar på 30 år,och om en duktig jägare med en bra hund skjuter 200 på 30 år är väl inte särskilt konstigt,det är ju bara 7 per år

 21. Gunnar Glöersen 2010-01-07 kl. 19:30 #

  Ulf, ditt inlägg är intressant. Kanske är det en förklaring till den polariserade debatten. Alla undersökningar som görs runt om i världen visar att jägarkåren har större kunskap om djur och natur än de som kallar sig den ”ideella naturvården”. Självklart finns det mycket kunniga människor även inom den ideella naturvården, men jämför man medlemmarnas grundkunskaper visar det sig att jägare har störst kunskap. Egentligen inte så konstigt, vi är i skogen mer än de flesta.
  Du tror inte att en jägare kan skjuta 200 älgar på 30 år. Det finns många som gjort det.
  När jag började arbeta med varg så använde man predationsdata från nordamerika. De visade sig inte stämma. Antingen pga naurliga skillnader eller på att det är svårt att forska i väglöst land, som i Alaska.
  En vargflock eller ett vargpar tar ”minst” 110-140 älgar per år! Antalet stiger för varje år och forskarna säger att siffran om något är i underkant, Om du inte tror på mig, så hittar du data här, på sid 32.
  http://www.viltskadecenter.se/images/stories/Publikationer/den_skandinaviska_vargen.pdf
  I det dokumentet sägs 100-130 älgarmen som jag skrev siffrorna ändras med ny kunskap.

 22. ulf 2010-01-07 kl. 17:40 #

  Jag blev arg för att dom ljuger, 3 mil fårstängsel eller 200 älgar på 30 säsonger är lögn.Och ska det vara någon mening med diskussioner, är väl en grund att man talar sanning. Att ett vargpar tar över 100 älgar på ett år tangerar väl sanninge också. Jag bodde i Alaska ett år 1984, min bästa kompis är kvar där sen den tiden, han har varit jaktguid under alla år, och är en bra källa när man som jag vill veta sanningen..14 till 19 djur tar en varg på ett år, om det rör sig om något av dom vanligaste bytesdjuren i den vargens revir, alltså älg, caribo eller vitsvanshjort. Det blir då 28 till 36 djur på ett VARGPAR som du skriver… det var det här med sanningen…

 23. Gunnar Glöersen 2010-01-07 kl. 11:27 #

  Ulf, sluta förnedra jägarkåren med nedlåtande omdömen.
  Att en jägare skjutit 200 älgar på 30 år är väl inget att hetsa upp sig över. Ett vargpar tar 110-140 älgar, varje år!

 24. Gunnar Glöersen 2010-01-07 kl. 11:24 #

  Nosler, även jag vet vem som döljer sig bakom vissa signaturer, men det är inte rätt att avslöja dem med namn om de inte vill det.

 25. Gunnar Glöersen 2010-01-07 kl. 11:17 #

  Niklas Starow, tyvärr verkar inte aftonbladet ha publicerat den på nätet utan endast i tidningen. Du kanske kan få tag i gårdagens nummer.

 26. Niklas Starow 2010-01-07 kl. 10:23 #

  Var är undersökningen du hänvisar till?

  Förutom denna bloggen och en kort artikel i jaktjournalen finns den inte att hitta på nätet (iaf inte innan jag skriver denna kommentar)

 27. Calle D 2010-01-07 kl. 10:04 #

  Angående ersättning för rivna tamdjur:
  Då antar jag att du Per S skattar för dina inkomster från jakten och jordbruket. En övervägande majoritet (i princip alla) av de som får ersättning för rivna djur (rennäringen inte inräknad) har ingen officiell inkomst från djurhållningen. Hur många har taxerad inkomst från jakten. Varför ska vi skattebetalare betala ut ersättning till folk som inte förlorar någon inkomst när varg eller andra djur river tamboskap? Vilket nu sker. Tanken med ersättningen är att ersätta inkomstbortfall.

 28. ulf 2010-01-07 kl. 09:17 #

  Per S …Tråkigt med lögnare som du …3 mil stängsel…det finns dom som verkligen satt upp 3 mil stängsel, och det är för att skydda sig mot vildsvin!!!! En art som Glöersen sa ni ”hjälpt” in i sveriges jordbruksbygder, och nu sätter ut allt längre upp i norr, där dom går en säker svältdöd till mötes. Ni som påstår att ni förstår er på viltvård, dumstruten på, på stället marsch!!!. En annan ”viltvårdare” i era led sa i går på örebro lokalradio kl 5, att han skjutit 200 älgar på 30 säsonger, vad är det för fel på er.

 29. gicklas 2010-01-07 kl. 08:56 #

  man får tänka på andra i landet med innan man förordar varg i obegränsad mängd,eftersom vi jägare är avskydda från början och att det är vi som är vargens banemän genom att skjuta den så sitter vi i moment 22…de värsta gapstararna för varg får nog inte se en levande varg i vilt tillstånd 10 sekunder i sitt liv ens

 30. Nosler 2010-01-07 kl. 08:41 #

  Rakryggad är Allan Jacobssen som bedriver http://www.vargrevir.se han bedriver en egen jakt på jägare!