Skitkul

Älgspillning

Det finns dagar då även jag kommer ut i skogen, igår och idag var sådana dagar. Skitkul, kan man ju kalla det när man får möjlighet att spillningsinventera. Just idag var det inom ramen för FOMA (Fortlöpande miljöövervakning). Inventeringen syftar till att ge en bild av förekomsten av alla arter som lämnar spillning som går att identifiera. Dessutom skall den ge en grov bild av hur många älgar, rådjur och harar det finns i Värmland. De här två dagarna hittade jag spillning efter älg, rådjur, hare, tjäder, räv och järpe.

Spillningsinventering har blivit mycket populärt i Värmland och Örebro. Intresset har varit så stort att vi inte mäktat med att utbilda alla. Nästa vår utbildar vi fler jägare i den ädla konsten att spillningsinventera!

Förutom motion, en trakt tar ca 4 timmar att inventera, får man ett bra underlag för älgförvaltningen och en bra bild av rådjurstillgången.

Det finns organisationer som inte uppmärksammat rådjurstammens nedgång och som framförallt inte vill se kopplingen till den stora lodjurstammen. Antalet trafikolyckor med rådjur tror de är ett bättre mått än riktiga inventeringar. De är faktiskt lite tragiskt. De erkänner inte heller forskarnas beräkningar. Trots att de hyllar samma forskare när  de beräknar den illegala jaktens storlek.

Enklaste sättet att visa att de givetvis har fel är att inventera.

I mitt eget älgskötselområde har vi spillningsinventerat sedan 2002. Rådjurstammen har minskat från 58 rådjur per tusen hektar till 25 per tusen i Värmlands bästa rådjursmarker, en minskning med ca 10 procent per år.

Nu får hoppas att regeringen också förstått, det vi jägare länge vetat, att dagens lodjurstam inte kan bäras av den vikande rådjurstammen. Den kommande propositionen ger svaret. Skall vi vara betraktare eller brukare av naturresurserna?

Spillningsutrustning

4 Kommentarer
  1. Gunnar Glöersen says:

    Hej Rabiate Capreolus
    Ursäkta att svaret dröjt, men även jag tar ledigt ibland från debatten. Bra att du frågar om lodjurens kondition. Den dag SVA ser att lodjuren som kommer in är utmärglade är det rikitgt illa ställt. Det första som händer när födan tryter är att lodjuren inte får ungar varje år och väntar med sin första kull. Dessutom påverkas ungöverlevandnaden tidigt på säsongen. Men det hittas en del utsvultna lodjur varje år, speciellt efter separationen från modern. Men de flesta hittas aldrig. Vi ser nu att lodjuren minskar i stora delar av Mellansverige, forskarna säger att det har med bytestillgången att göra.
    Att viltolyckorna inte minkskar i samma utsträckning som rådjurstammen är inte konstigt. De rådjur som finns kvar finns i bebyggelse och kring vägar. Rådjuren ändrar vanor när de är utsatta för ett konstant predationstryck. Om du vistas ofta i skog och mark har du säkert märkt det. Om inte, är det för att du inte vill se sanningen.

  2. Rabiate Capreolus says:

    Jaha, man behöver alltså bara vistas i skog och mark för att se vad som händer med viltstammorna, man behöver alltså ingen spillnings inventering???
    Gratis:o))

    Jaja, inga svar på mina frågor än, va kan det bero på?

  3. US says:

    Det är ”härligt” att se något skrivet från en rabiat jaktmotståndare! Ingen nyans, ingen insikt om viltstammarna! Ibland undrar jag om de endast lever bakom en dator och aldrig är ute i skog och mark, eftersom de då skulle se vad som händer när det finns en stark rovdjursstam. Man blir bara trött.

  4. Rabiate Capreolus says:

    Små jägare, små jägare i skogen ut gå,
    för att BEVISA att rådjuren är för få!!!
    Det är ju DET som det är fråga om och inget annat!

    Kan du DUKTIGA VILTVÅRDARE inte förklara varför viltolyckorna INTE har minskad i samma omfattning i Värmland, trots TRIXANDE med statistiken så att enbart olyckor som INTE passar in på andra olyckaskatagorier kommer med, såsom mötesolyckor, avåkning, trots dessa var direkt orsakad av vilt.

    Och hur många av årets skörd av lodjur som kom in till SVA betecknades som utmärglade, alltså ett av de vanligaste kännetecken på det finns för lite föda för lodjuren?

    Och hur många ihjälsvälta lodjur har ni för övrigt hittad?

    Många frågor men risken att få ett svar är väl inte så stor:o)

Kommentering är stängd.